Presa britanică anunță faptul că reprezentanții Londrei și Kievului negociază lansarea unei producții comune de arme și echipamente militare în Ucraina.
Ziarul The Telegraph notează că și alte companii europene de apărare poartă negocieri similare cu autoritățile ucrainene, însă oficiali britanici au luat deja inițiativa și au vizitat Ucraina. Potrivit publicației, britanicii pot conta pe crearea de joint ventures cu companii ucrainene care să permită producția de vehicule și arme sub licențele corespunzătoare. O serie de alte companii europene de apărare din Franța și Germania sunt, de asemenea, în discuții cu Ucraina, pe subiecte și abordări similare.
Vehiculata asociere dintre Regatul Unit și Ucraina a început să se concretizeze după ce Rishi Sunak a luat în calcul posibilitatea ca Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina, în urma unei cereri venite din partea lui Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, în timpul călătoriei sale surpriză de săptămâna trecută în Marea Britanie.
Rusia a amenințat în mod repetat cu represalii împotriva Occidentului, pe motiv că acesta a trimis arme în Ucraina, iar orice sprijin în producție este probabil să aprindă și mai mult tensiunile.
Sâmbătă seara, Downing Street și Ministerul Apărării au refuzat să comenteze, spunând că este o chestiune pentru industrie.
Citat de presa britanică, Ed Arnold, cercetător la Institutul Royal United Services și fost ofițer NATO al armatei britanice, este de părere că orice formă de ”cooperare în industrie conduce la apropierea relațiilor internaționale. Acest lucru ar putea fi considerat inițial drept comercial, dar va avea nevoie cel puțin de aprobare politică tacită.”
Arnold a adăugat că un acord privind echipamentul militar „ar indica o viitoare cooperare pe termen lung, aprofundând legăturile dintre Marea Britanie și Ucraina până la un nivel neînregistrat până în prezent”. El a spus că un astfel de acord va aduce Ucraina „mai aproape de NATO și de structurile de securitate europene”.
Ucraina a solicitat aderarea la NATO , dar este puțin probabil ca alianța să accepte cererea în timp ce țara se află în stare de război. În calitate de membru NATO, colegii membri ar fi obligați din punct de vedere legal să o apere în mod activ împotriva Rusiei, un angajament care depășește cu mult furnizarea de arme.
James Black, un expert în achiziții militare la Rand Corporation, un think-tank de securitate din SUA, a declarat că o înțelegere prin care o putere occidentală produce arme grele în Ucraina ar fi o premieră, deoarece țara are puțină istorie de cooperare industrială.
„Industria ucraineană de apărare s-a concentrat în primul rând pe producerea și menținerea tehnologiilor indigene sau din epoca sovietică și, de la independență, a suferit câteva decenii din cauza subinvestițiilor, a blocării reformelor, a problemelor de corupție și a altor provocări”, menționează James Black
Ucraina a fabricat unele arme de calibru mic israeliene și americane, cum ar fi puști, sub licență și și-a adaptat unele tancuri pentru a încorpora electronice israeliene. Acum, acordurile pentru fabricarea armamentului occidental ar fi probabil considerate antagonice de către Moscova, dar aliații NATO este puțin probabil să fie intimidați de aceste amenințări în urma donațiilor de arme din ce în ce mai complexe.
Ucraina vrea să construiască ea însăși artilerie, vehicule și arme proiectate în Occident sub licență, în loc să le cumpere pur și simplu. Procedura de licențiere a proiectării militare pentru producție de armament în plan local este obișnuită, deoarece oferă companiilor din zona producției de armament o sursă de venituri, dar permite țării client să-și păstreze locurile de muncă și să-și dezvolte competențe. Elicopterele Sea King din Marea Britanie, construite în Yeovil, sunt versiuni construite cu licență ale modelelor americane Sikorsky, de exemplu.
Mișcarea ar permite Ucrainei să mențină locurile de muncă pentru zecile de mii de lucrători din Apărare, în timp ce trece de la armamentul rusesc la armele standard NATO.
Un consilier al Ukroboronprom, producătorul de arme de stat al Ucrainei, a declarat săptămâna trecută public că dorește să încheie acorduri cu companii occidentale pentru a produce arme occidentale standard NATO pe plan intern. Serhii Markovskyi le-a spus reprezentanților occidentali că Ucraina încearcă să încheie acorduri pentru a spori securitatea în regiune. „Pe lângă forma de cooperare cu industria NATO, putem acționa și ca un instrument important pentru înlocuirea influenței ruse și chineze în țările din Orientul Mijlociu, Asia și Africa”, a spus el șefilor apărării la un seminar găzduit de Royal United Services Institute săptămâna trecută.
În prezent, soldații ucraineni sunt instruiți să folosească echipamentele NATO, inclusiv vehicule blindate britanice, de către diferite forțe armate. Producția în joint-venture ar contribui la încetarea dependenței Kievului de livrările din Occident. Miliarde de euro din echipamente au fost trimise în prima linie de aliații europeni și de SUA, dar Ucraina continuă să necesite cantități uriașe de sprijin.