Complicii lui Putin: Corporațiile occidentale, sponsori ai terorismului rusesc și ai războiului de agresiune din Ucraina


Complicii lui Putin: Corporațiile occidentale, sponsori ai terorismului rusesc și ai războiului de agresiune din Ucraina

În ciuda invadării Ucrainei, a crimelor de război care au șocat o lume întreagă și a sancțiunilor economice, mai puțin de 10% dintre corporațiile occidentale care activau pe piața rusească au încetat să mai facă afaceri în Federație, susținând astfel, prin impozitele consistente pe care le plătesc regimului criminal al lui Putin, terorismul internațional promovat de Kremlin. Majoritatea companiilor germane, spre exemplu, continuă încă să lucreze extrem de profitabil în Rusia în condițiile în care, după un an de război de agresiune al lui Putin în Ucraina, doar 9% din companiile lumii au părăsit Rusia, iar unele bănci occidentale au realizat profituri uriașe în acest timp. 

Conform consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, între companiile occidentale care încă operează în Rusia, ponderea o dețin corporațiile germane (19,5%), urmate de companiile americane – 12,4% și cele japoneze – 7%.

„Unele bănci occidentale au depășit extrem de profitabil un an de ostilități pe scară largă, puse în scenă de Rusia în Ucraina. Raiffeisen a crescut vânzările în Rusia cu 313 la sută”, a scris Podolyak pe contul său de socializare, calculând și faptul că bancherii de la Raiffeisen au plătit cu titlu de impozit statului rus suma de 94,8 milioane de euro.

În mod evident, în aceste condiții, se poate spune despre corporațiile occidentale că sunt complice ale agresiunii rusești și ale crimelor ordonate de Putin în Ucraina, plătind, prin contribuțiile lor, 

adevărate taxe de război folosite de Kremlin pentru uciderea ucrainenilor. Companiile transnaționale care își desfășoară activitatea în Federația Rusă plătesc impozite generoase la bugetul Rusiei, sumele mergând apoi către producția complexului industrial și de apărare rusesc.

Cifra de afaceri anuală totală a acestor peste 1200 de companii occidentale care activează încă în Rusia este de aproape 290 de miliarde de dolari, valoare care reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât o cincime din PIB-ul Rusiei, în conformitate cu noile normative din Rusia corporațiile care operează în țară fiind forțate să asigure mobilizarea periodică a propriilor angajați în armata de ocupație din Ucraina, ba chiar să le și finanțeze echipamentul militar de care aceștia au nevoie.

Concret, printre companiile care au rămas să lucreze în Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei se numără Metro, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit.

Procter & Gamble, sponsor internațional al războiului

Din acest an, corporația americană Procter & Gamble este recunoscută ca sponsor internațional al războiului, decizia fiind luată de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP), după ce compania a mințit cu privire la reducerea sortimentului de pe piața rusă și nu și-a îndeplinit promisiunea de a lăsa în ea doar produse de sănătate și igienă.

Compania Procter & Gamble deține filiale și mărci precum Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Pantene, Old Spice, Hugo Boss, Max Factor și altele. Lucrând în Federația Rusă, compania plătește impozite la bugetul de stat rus și contribuie la măsurile de mobilizare, Consiliul de Securitate Economică al Ucrainei furnizând în mod direct informații despre acest lucru către Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

În martie 2022, la o lună după invadarea Ucrainei, P&G a anunțat o reducere a sortimentului său pe piața rusă și a promis că va comercializa în Rusia doar produse de sănătate și igienă, iar în august au fost lansate informații conform cărora compania nu mai era interesată în dezvoltarea afacerilor pe teritoriul Federației Ruse. În ciuda acestui fapt, corporația P&G încă operează și se dezvoltă în Rusia, pe teritoriul Federației Ruse continuând să funcționeze fabrica de produse chimice de uz casnic, care este cel mai mare producător mondial de detergenți pentru P&G, și fabrica de producție de lame și aparate de ras pentru Gillette.

În acest fel, compania continuă să câștige bani pe piața rusă și să contribuie la bugetul de stat al țării agresoare. Numai în 2021, compania a plătit aproximativ 5,2 milioane de dolari în venituri fiscale și alte plăți. De asemenea, compania oferă locuri de muncă pentru aproximativ 2500 de ruși.

P&G a majorat anul trecut prețurile propriilor produse pe piața din Federația Rusă cu 40%, ceea ce aproape a compensat pierderea de venituri din reducerea portofoliului de mărci. Potrivit raportului companiei din 2022, vânzările de produse organice ale companiei în Rusia au crescut din cauza acestei măriri a prețurilor produselor.

Rămânând și activând în Rusia, compania contribuie nemijlocit la mobilizare, deoarece conform noii legislații rusești, corporațiile care lucrează în Federația Rusă sunt obligate să participe la activități de mobilizare, să contribuie la recrutarea angajaților în armată și să le finanțeze echipamentul militar.

„Din păcate, foarte multe companii străine continuă să lucreze pe piața rusă, finanțând astfel armata și complexul militar-industrial al statului agresor. Printre companiile cunoscute de noi, pe lângă P&G, se numără deja OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd., Leroy Merlin, Mondi Group /Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry și Bonduelle. Toate informațiile despre activitățile lor sunt transferate companiei internaționale LSEG și introduse în baza de date World-Check pentru a proteja industria financiară internațională de sponsorii războiului rusesc”, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției Oleksandr Novikov.

Rolul Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției în politica de sancțiuni este prevăzut în Foaia de parcurs pentru sancțiuni individuale elaborată de Grupul de lucru internațional Stanford pentru sancțiunile rusești.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.