Interviu. DEZVĂLUIRI din laboratoarele războiului informațional. Ce operațiuni desfășoară serviciile secrete ucrainene pe Telegram. ”Mulți jurnaliști care activează în mass-media de top din Occident lucrează în favoarea Rusiei” / Anna Neplii


Interviu. DEZVĂLUIRI din laboratoarele războiului informațional. Ce operațiuni desfășoară serviciile secrete ucrainene pe Telegram. ”Mulți jurnaliști care activează în mass-media de top din Occident lucrează în favoarea Rusiei”  / Anna Neplii

Treptat, televiziunile au trecut în plan secundar, primatul lor fiind preluat de publicațiile online și de rețelele de socializare. De la începutul invaziei rusești la scară largă și până în prezent, Telegram – folosit acum ca platformă de știri – a devenit deosebit de popular. Agențiile guvernamentale și mai toți politicienii au propriile canale de Telegram. Aici veți găsi știri de actualitate din întreaga lume, dar și informații privitoare la războiul ruso-ucrainean – analize, videoclipuri necenzurate de pe front, alerte privind amenințările de atacuri cu rachete și așa mai departe. În plus, campaniile desfășurate pe Telegram strâng fonduri importante pentru nevoile trupelor ucrainene. În numai câteva ore, sumele donate pot ajunge și la 1 milion de grivne. 

Pentru a afla cât mai multe despre aceste activități desfășurate prin intermediul Telegram, dar și despre bucătăria internă a războiului informațional, l-am intervievat pe ucraineanul Igor Lachenkov, proprietarul canalului ”Lachen pyshe”, care are peste 1 milion de abonați. Așa cum v-am obișnuit, articolul nu va evita deloc cele mai spinoase și mai delicate aspecte – ne referim atât la colaborarea dintre conducerea acestui canalul cu serviciile secrete ucrainene cât și la operațiunile speciale anti-Rusia care au loc în această zonă a online-ului. Vă prezentăm interviul:

Reporter: În ce surse de informații ucrainene și externe aveți încredere? 

Igor Lachenkov: Din exteriorul Ucrainei, cele mai importante și relevante surse de știri rămân Reuters și Bloomberg. Dintre cele ucrainene le folosim doar pe cele știute ca fiind de încredere. De asemenea, dacă nu există o sursă respectabilă citată în articol, nici nu mă uit mai departe. 

Reporter: La începutul invaziei rusești la scară largă au fost rostogolite pretutindeni valuri de informații false. Cum v-ați verificat informațiile atunci? În comparație cu acea perioadă inițială, acum răspândirea informațiilor false e mai mică? 

Igor Lachenkov: Într-adevăr, la debutul invaziei au fost extrem de multe falsuri, dar am verificat cu foarte mare atenție toate informațiile publicate. Am încercat întotdeauna să găsim oameni de la fața locului care să ne confirme sau să ne infirme diversele informații. În general încercăm să folosim informații oficiale. 

Am făcut și unele greșeli, e-adevărat, însă n-au fost multe. În primele 3 luni au existat vreo 10 falsuri. Ne bazăm și pe o bună comunicare cu cititorii noștri, care ne scriu imediat dacă observă ceva suspect. 

În prezent, nu e vorba că falsurile rusești ar fi mai puține, însă campaniile de fake-news au devenit mai inteligente, sunt mai bine împachetate decât în trecut. Unele aspecte au rămas constante. De multe ori informațiile sunt decupate dintr-un context dat și împrăștiate cu adresă, în scopuri propagandistice. De exemplu, așa s-a întâmplat cu un interviu oferit de directorul general al Baykar (compania militară turcă) din care a fost decupat un pasaj în care se vorbea despre o așa-zisă mită de 10 milioane de dolari, pasaj pe care propaganda rusă l-a truncheat și l-a folosit din plin, deși nu a existat o astfel de mită. Însă în presa ucraineană totul a fost prezentat atât de răstălmăcit, încât mulți au rămas cu falsa idee că cineva s-ar fi dus la Baykar și ar fi cerut o mită de 10 milioane de euro.   

Reporter: Cum reușiți să postați atât de repede informațiile pe contul de Telegram? De multe ori sunteți primii care trageți semnalele de alarmă cu privire la un subiect sau altul. Ai o echipă? Faceți munca asta voluntar sau sunteți plătiți? 

Igor Lachenkov: Conduc singur canalul. Am doar doi oameni în echipa mea. Primul, un prieten, la început doar m-a ajutat când avea timp, iar după o lună și ceva mi s-a alăturat total. Ulterior și-a adus un prieten. Ei primesc un salariu, un anumit procent rezultat din reclamele de pe canal. 

Reporter: Cum arată programul tău zilnic de muncă? Cum vă împărțiți responsabilitățile? 

Igor Lachenkov: Nu avem un program bătut în cuie. Ne avertizăm reciproc dacă cineva nu poate rămâne online o perioadă. Dar trebuie să fie întotdeauna cineva la datorie. Suntem bufnițe – nu de puține ori se-ntâmplă să vezi că cineva din echipa noastră postează informații pe la orele 3-5 dimineața. Dacă se-ntâmplă să dorm, în caz de urgență primesc un telefon. Desigur, avem un chat separat în care decidem cine și ce postează. Reușim să facem asta în doar trei oameni, însă cred că în timp ne vom extinde echipa. 

Reporter: Cum face profit canalul tău de Telegram? 

Igor Lachenkov: Profitul vine din reclame. Pe de altă parte, mai avem și un canal de divertisment – ”Bro skynuv mem” (”Bro dropped the meme”) – unde avem reclame în funcție de comenzi. Prețul se stabilește individual. Totul depinde de ceea ce își dorește clientul – intervalul de menținere a reclamei, tipul de reclamă ș.a.m.d.. 

Reporter: Primiți multe solicitări privind strângerile de fonduri necesare Armatei Ucrainene? 

Igor Lachenkov: Multe. Oamenii donează. Unele strângeri de fonduri sunt finalizate în aceeași zi în care încep. Pe lângă cei doi colaboratori full-time, mai avem un prieten care se ocupă numai de aceste solicitări de colectare. Pe de altă parte, avem mulți prieteni și cunoscuți militari, așa că știm în general care sunt nevoile principale și unde e mai multă nevoie de ajutor. 

Reporter: Care a fost cea mai mare strângere de fonduri reușită de canalul tău? 

Igor Lachenkov: Cea mai mare a fost pentru strângerea banilor necesari achiziționării a patru drone Bayraktar TB2. S-au încasat 600 de milioane de grivne în numai trei zile. În doar trei luni, din septembrie până în decembrie, am strâns bani pentru 46 de mașini, 28 de drone, 16 generatoare, 30 de camere termice, un pistol anti-drone, 10 căști speciale și 10 walkie-talkie. De asemenea, am asigurat reparații auto în valoare de 4 milioane de grivne. Am strâns 1 milion de grivne pentru echipamente necesare lunetiștilor și alt milion de grivne pentru diverse alte echipamente. 

Reporter: Potrivit legii, fundațiile caritabile au dreptul de a păstra 20% din fondurile colectate. Îți exerciți acest drept? 

Igor Lachenkov: Nu. De altfel, m-am adăugat abia recent în registrul voluntarilor. Nu-mi prea place această lege. Am vorbit cu mulți despre asta. Unii spun că legea e necesară pentru fondurile mici, pentru că doar așa pot exista, eu însă cred că se fac multe lucruri rele în temeiul acestei legi. 

Reporter: Rușii îți citesc canalul? 

Igor Lachenkov: Înainte de a scrie exclusiv în limba ucraineană, rușii ne citeau în mod uzual. Și acum ne citesc destui ruși, corespondenți de război, bloggeri și așa mai departe. 

Reporter: Colaborați cu serviciile secrete ucrainene? De exemplu, ați efectuat operațiuni speciale de informare și de deturnare a percepțiilor pe canal? 

Igor Lachenkov: Facem și asta în mod uzual. Prima oară când am fost contactat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) s-a întâmplat cu o zi înainte de începutul invaziei rusești la scară largă. Uneori avem solicitări din partea poliției cibernetice în sensul de a posta unele informații. Există și solicitări de la Centrul de Combatere a Dezinformării. De exemplu ni s-a cerut să publicăm o listă a canalelor gestionate de serviciile secrete rusești sau să dezvăluim anumite falsuri ale propagandei ruse. 

Au fost și sunt campanii articulate anti-Rusia pe canalele de Telegram. Îmi amintesc de momentul în care mai multe canale au postat un contor care anunța o apropiată aruncare în aer a Podului Crimeei. De asemenea, s-au publicat diverse articole cu scopul de a genera presiune psihologică asupra rușilor. Continuăm să ne ocupăm și cu astfel de campanii, însă nu are rost să vorbim foarte mult despre ele fiindcă riscăm să nu mai fie eficiente. La urma urmei, există întotdeauna o reacție din partea rușilor.  

Reporter: Urmărești canalele rusești de Telegram? 

Igor Lachenkov: Desigur, dar nu și canalele care sunt în top 10 rusesc – acolo băltește o mizerie absolută. Însă obișnuiesc să-i citesc pe corespondenții de război care mai mult sau mai puțin nu distorsionează realitatea. De asemenea, petrec mult timp verificând informațiile. De fapt, OSINT – open source intelligence – funcționează în felul următor: ei se uită la informațiile noastre și noi ne uităm la informațiile lor. 

Reporter: Câștigă Ucraina pe frontul informațional în Occident? 

Igor Lachenkov: Nu, deseori pierdem acolo. Rusia are un buget consistent pe care-l folosește pentru mituirea presei din Vest și a politicienilor occidentali. Rusia nu are doar o armată de agenți în Occident, dar are și așa-zise instituții ”de presă” echipate complet. Din păcate, asta-i realitatea: mulți jurnaliști considerați de top în Vest lucrează în favoarea Rusiei putiniste. 

Reporter: Potrivit expertizei tale, ce instituții media occidentale cunoscute au publicat articole cu narațiuni pro-rusești? 

Igor Lachenkov: Veți găsi narațiuni pro-rusești și la unele dintre cele mai importante instituții media americane. Nu trebuie să le acordați atenție, nu toată lumea citește acele articole. Am văzut astfel de cazuri și la New York Times și la Washington Post, dar problema e recurentă și apare în multe redacții altminteri respectabile. 

Cele mai multe narațiuni rusești le veți găsi în presa din Italia, Ungaria și Austria. Jurnaliști cunoscuți din Slovenia se plâng că și acolo este foarte greu, mediile jurnalistice fiind puternic infestate de interesele Rusiei. Chiar și în Marea Britanie găsești multe articole dubioase scrise de jurnaliști dubioși. Toate astea se întâmplă pentru că mituirea și răspândirea anumitor informații nu sunt chiar atât de dificile, mai ales în Occident. În plus, în Occident mulți oameni sunt total deconectați de la realitățile noastre.  

Reporter: Care sunt cele mai populare narațiuni pe care Rusia le răspândește în Occident? 

Igor Lachenkov: Marea obsesie a rușilor este să facă de așa natură ca occidentalii să nu mai trimită armament și bani Ucrainei. Prin urmare, Kremlinul desfășoară operațiuni menite să submineze încrederea în autoritățile de la Kiev. Rușii – care trăiesc în patria corupției de toate felurile – nu sunt în măsură să acuze corupția din Ucraina. Tot ei răspândesc și teza că Rusia va câștiga războiul, insistând că țările care ajută Ucraina au și așa destule probleme și că ar trebui să se ajute pe ele, nu să ajute poporul ucrainean. 

Reporter: Ce putem face pentru a consolida poziția Ucrainei pe fronturile informaționale din Vest? 

Igor Lachenkov: Twitter e o mare forță. Acolo puteți redacta un document cu informații pe care îl puteți trimite ziarelor, site-urilor de știri și televiziunilor din Vest. De asemenea, puteți comunica deschis cu diverșii oameni care lasă comentarii acolo. Așa le puteți explica unele lucruri, influențând astfel opinia publicului occidental. 

Ucrainenii au greșit când au subestimat, ani în șir, forța și relevanța Twitter. În toți anii în care noi am fost absenți acolo, rușii au fost influenți pe Twitter. Chiar și acum au ferme mari de boți care interferează pe Twitter. Faceți următorul experiment și vă veți convinge de ce spun: dacă accesați orice articol despre războiul din Ucraina publicat în presa occidentală de top, boții rușilor își vor face simțită prezența în numai 15 minute. Prin urmare, este important să distribuiți tezele ucrainene pe rețelele sociale.  

Reporter: Care crezi că va fi viitorul presei ucrainene? Ce perspective are Telegram? 

Igor Lachenkov: Ca  orice rețea de socializare, Telegram comportă destule riscuri. Să nu uităm nici faptul că proprietarul Telegram este un rus care s-a stabilit în Dubai. 

Cred că viitorul va fi unul bun pentru presa independentă de pe internet, pentru că foarte mulți oameni au trecut de la televizor la internet, iar numărul acestora e într-o continuă creștere. 

Reporter: Recent, ți-ai lansat și un canal de YouTube. Care e scopul acestuia și ce tip de conținut planifici acolo? 

Igor Lachenkov: Până acum facem videoclipuri utile din punct de vedere social și prezentăm înregistrări video cu militari ucraineni. În primul videoclip postat pe YouTube am arătat calea urmată de un militar ucrainean din 2014 și până în prezent. Omul și-a sacrificat tinerețea pe front. Prezentăm clipuri video cu militari care revin la o viață pașnică. Formatul nostru are scopul de a-i prezenta pe acești oameni punându-i față în față cu publicul. 

Reporter: Care crezi că vor fi principalele dificultăți cu care se va confrunta societatea ucraineană după victoria militară în fața Rusiei putiniste? 

Igor Lachenkov: În primul rând, foarte mulți ucraineni sunt cu psihicul la pământ. Vom avea o mare problemă cu recuperarea acestor oameni, cu revenirea lor la normalitate. 

În al doilea rând, este posibil să ne confruntăm cu o criză politică majoră. S-au adunat multe probleme care nu pot fi rezolvate din pricina războiului. Multe fețe noi – apărute pe fundalul războiului – vor dori să intre în politică. Poate că așa vom mai scăpa de vechii rechini politici. Vechiul sistem se prăbușește iar situația politică are o șansă de îmbunătățire. Pe de altă parte, cultura anulării a devenit atât de puternică în Ucraina încât, în cazul oricărui eșec, poți fi anulat imediat. În plus, fiindcă vrem în UE, urmează un îndelungat proces de reforme.  

Observ că mulți politicieni încep să se comporte ca și cum războiul s-ar fi terminat, dar războiul nu s-a terminat iar rușii devin din ce în ce mai agresivi. Dacă înainte vreme le dădeau icoane soldaților, acum au drone și dispozitive de termofotografiere. Trebuie să ne ocupăm în primul rând de victorie. Mulți oameni politici subminează inamicul – asta e o mare greșeală. Contraofensiva este chiar după colț, și nu e contraofensiva noastră. Faptul că acum primim mai multe arme e pentru a putea rezista acestei contraofensive pe care a pregătit-o Rusia.  

Reporter: Crezi că există ”ruși buni” în opoziția de la Moscova? 

Igor Lachenkov: Nu, așa ceva nu există. Odinioară, Boris Nemtsov a fost un rus bun, însă a sfârșit ucis lângă Kremlin. El reacționase imediat după ocuparea Crimeei și avertizase că vor urma toate nenorocirile astea. De ani de zile nu mai există opoziție reală în Rusia. În plus, mulți ruși trăiesc în străinătate, dar nu-i veți vedea la mitinguri de protest împotriva războiului, cu toate că, fiind stabiliți în Vest, au acces la surse de informații adecvate.  

Reporter: Care crezi că este viitorul Rusiei? 

Igor Lachenkov: În mod ideal, mi-aș dori ca Rusia să piardă cu adevărat un număr semnificativ de teritorii. Dacă pierderile Rusiei vor fi minime, tot se va confrunta cu mari probleme economice, ajungând din nou în situația din anii ‘90. Nu există un viitor bun pentru Rusia. S-ar putea transforma într-un fel de Iran sau de Coreea de Nord. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.