EXCLUSIV Interviu. Mark Davies, antreprenor britanic care donează ajutoare umanitare și militare pentru Ucraina: ”Dacă ai ajuns să câștigi mulți bani și nu îi poți ajuta pe oamenii aflați la nevoie, probabil că nu meriți să câștigi mulți bani”


EXCLUSIV Interviu. Mark Davies, antreprenor britanic care donează ajutoare umanitare și militare pentru Ucraina: ”Dacă ai ajuns să câștigi mulți bani și nu îi poți ajuta pe oamenii aflați la nevoie, probabil că nu meriți să câștigi mulți bani”

Există o parte nevăzută a ajutoarelor umanitare și militare care vin în Ucraina – ne referim la antreprenorii și afaceriștii cu inimă mare care nu au rămas indiferenți la dramele poporului ucrainean. Oamenii aceștia achiziționează din propriile averi alimente, îmbrăcăminte și echipamente militare pe care le donează Ucrainei. 

Unul dintre aceștia este britanicul Mark Davies, antreprenor în domeniul aerospațial, pe care Podul.ro a reușit să-l intervieveze în exclusivitate. Încă din primele săptămâni ale invaziei rusești, când planau multe semne de întrebare asupra capacității ucrainenilor de a rezista, Davies nu a ezitat, ci s-a dus în Ucraina cu un transport umanitar. Asta face și în prezent. Vă invităm să citiți interviul:  

Constantin Dicusar: Bună ziua. Vă mulțumim pentru receptivitate. Să începem cu niște repere personale.

Mark Davies: Bună ziua. Și eu vă mulțumesc pentru inițiativa acestui dialog. Mă numesc Mark Davies și sunt președinte de grup al unei companii aerospațiale internaționale.

Reporter: Ce vă leagă de Ucraina și de poporul ucrainean?

(Antreprenorul britanic Mark Davies și soția sa)

M.D.: Soția mea este ucraineancă, familia ei a decis să rămână în Ucraina, iar tatăl ei, la aproape 60 de ani, a fost rechemat în armată. 

Reporter: Am văzut că organizați transporturi de ajutoare pentru poporul ucrainean în aceste vremuri dificile. În ce constă acest ajutor? Când ați început să-l oferiți? 

M.D.: În ceea ce privește ajutoarele, în cadrul primei călătorii în Ucraina, în martie 2022, am cumpărat personal echipamente militare neletale, cum ar fi veste antiglonț, bocanci, căști, uniforme, echipament de prim ajutor Kevlar etc., pe care le-am donat Armatei Ucrainene. Am închiriat un avion privat și am zburat până în România, iar de acolo le-am transportat cu mașina. Apoi am adus-o pe cumnata mea și pe copilul ei înapoi cu noi. Cu prilejul celei de-a doua venire în Ucraina, călătorie care abia s-a încheiat, am adus haine călduroase, pături și alte lucruri de care ai nevoie când e vreme rece. Am intenționat să cumpăr și generatoare pe traseu, însă nu am găsit nimic potrivit. Curând, la următorul transport, voi veni și cu generatoarele corespunzătoare. Mi-am dat seama că trebuie să-mi ofer ajutorul imediat ce a început invazia rusească. 

Reporter: Ați călătorit personal în Ucraina. Cum a fost experiența unei țări devastate de războiul rusesc? 

M.D.: Să călătorești dintr-un loc liniștit într-o țară aflată în război este greu de descris în cuvinte. Desigur, există o anumită aprehensiune, însă cel mai bine este să nu te gândești la asta, altfel nu te-ai mai duce acolo.

Reporter: Cum vă sprijină familia dumneavoastră în aceste acțiuni filantropice?

M.D.: Familia îmi urează doar noroc, fiindcă familia mea nu este bogată, însă toate rudele cred că ajutorarea Ucrainei este un lucru bun. Soția vine și ea cu mine. Eu nu văd acest lucru ca pe o acțiune filantropică. Dacă ai ajuns să câștigi mulți bani și nu poți ajuta oamenii care au nevoie de ajutor într-o situație ca aceasta din Ucraina, atunci probabil că nu meriți să câștigi mulți bani. Iahturile, vilele și mașinile sport sun lipsite de sens dacă nu-i poți ajuta pe alții. 

 

Reporter: Cât de important este ajutorul militar și financiar pe care SUA îl oferă poporului ucrainean?  

M.D.: Ajutorul SUA este extrem de important pentru Ucraina. Important este și ajutorul Uniunii Europene. Rusia este un bătăuș, nimănui nu-i plac bătăușii. Putin și apropiații săi acuză Vestul că ar fi ”nazist”, când, în realitate, ei se comportă ca niște naziști. Putin invocă zilnic Donbasul, despre care insistă că ar fi al Rusiei, dar tot zilnic în bombardează, ucigând civili și distrugând structuri civile. 

Reporter: Se vorbește mult despre modul în care NATO și UE se vor implica în reconstrucția Ucrainei, când acest lucru va fi posibil. Dumneavoastră ați investi în Ucraina? 

M.D.: Da, categoric da. Investesc și acum, în timpul războiului. Sunt în curs de a lansa o afacere în zona Odesei. În mare parte voi angaja localnici. Investițiile serioase sunt singura soluție pentru viitor. 

Reporter: Credeți că investitorii pot fi descurajați de faptul că Ucraina nu este membră NATO și nu beneficiază de securitatea oferită de Organizație? 

M.D.: Nu cred că scutul NATO este atât de important pentru un potențial investitor.  Companii din Vest și oameni de afaceri au investit în Ucraina și în trecut, fără ca Ucraina să fie în NATO, și o vor face din nou, sunt convins de asta.

Reporter: Cum îi percepeți în general pe ucraineni? Gândesc ei în paradigmă europeană, sunt deschiși către Occident? 

M.D.: Ucrainenii sunt la fel de occidentali ca mine sau ca tine, călătoresc prin Europa de când nu mai au nevoie de viză, se consideră europeni de ceva vreme, nu-s închiși la minte ca rușii. Ucrainenii gândesc ca ceilalți europeni. 

Reporter: Credeți că și R.Moldova ar putea beneficia, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, după război, de pe urma investițiilor masive care vor fi pompate în economia Ucrainei? 

M.D.: Cred că și R.Moldova va avea de câștigat din această situație, mai cu seamă în zonele în care se învecinează cu Ucraina. În astfel de zone vor fi noi locuri de muncă, se vor oferi noi servicii pentru locuitori, se va construi infrastructură ș.a.m.d.. 

Reporter: Ce credeți că se va întâmpla după război în această parte a Europei? 

M.D.: Cred că puține lucruri se vor schimba imediat după război. Pentru orice schimbare semnificativă e nevoie de cel puțin 5 ani. De exemplu, România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar încă are mari probleme în ceea ce privește construirea unei infrastructuri rutiere adecvate. România este considerată o țară în curs de dezvoltare și asta fără a trece printr-un război. Vă dați seama de cât timp va avea nevoie Ucraina… Chiar dacă se va apropia de structurile UE sau chiar dacă va adera, Ucraina va avea nevoie de mult timp pentru a se reconstrui. 

În prezent, cred că România și Polonia au o poziție foarte bună în Uniunea Europeană și în cadrul parteneriatului strategic cu SUA, însă Ucrainei și R.Moldova le va lua mult timp pentru a ajunge la standarde europene.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.