Care sunt efectivele mobilizate de Rusia pentru ofensiva ce stă să înceapă zilele acestea pe fronturile din Ucraina


  • ACP
  • Feb 9, 2023 11:56
  • 1139
Care sunt efectivele mobilizate de Rusia pentru ofensiva ce stă să înceapă zilele acestea pe fronturile din Ucraina

Un înalt oficial militar ucrainean a relatat pentru publicația americană Foreign Policy că armata rusă a pregătit pentru iminenta ofensivă din Ucraina un număr foarte mare de tancuri, sisteme de artilerie, avioane și elicoptere de luptă. 

„Armata ucraineană estimează că Rusia are deja 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 810 sisteme de lansare de rachete multiple din epoca sovietică, cum ar fi Grad și Smerch, 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere pregătite pentru un nou val de atacuri”, a spus oficialului ucrainean. 

De asemenea, se estimează că forțele ruse din interiorul țării ar fi depășit pragul de 300.000 de militari, ceea ce arată că Rusia face acum eforturi mult mai mari decât la momentul lansării invaziei, în februarie anul trecut, iar de această dată rezervele sunt concentrate aproape exclusiv în estul Ucrainei. 

Pentagonul consideră că zeci de mii de militari ruși au fost trimiși de Moscova doar pentru a înlocui pierderile suferite în urma luptei în curs din orașele Bakhmut și Soledar, dar conducerea Ucrainei crede că Putin va încerca să meargă și mai departe cu rezervele adunate, înaintea aniversării de 24 februarie a începerii invaziei.

„Este mult mai mult decât ceea ce a avut loc în primul val. Nu se acordă atenție niciunei victime sau pierderi. În următoarele 10 zile ne așteptăm la o nouă invazie uriașă”, a mai spus oficialul militar ucrainean. 

(Sursa: Foreign Policy)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.