RAPORTUL Serviciului de Informații Externe al Estoniei: Putin NU se va opri. Actuala Rusie este URSS 02. În Rusia NU există niciun grup semnificativ care să împărtășească valorile democratice


  • ACP
  • Feb 8, 2023 16:13
  • 1258
RAPORTUL Serviciului de Informații Externe al Estoniei: Putin NU se va opri. Actuala Rusie este URSS 02. În Rusia NU există niciun grup semnificativ care să împărtășească valorile democratice

Raportul anual al Serviciului Estonian de Informații Externe, preluat de Boomberg, indică faptul că Vladimir Putin ar fi convins că timpul este de partea lui în războiul împotriva Ucrainei, întrucât ar avea suficiente resurse pentru a-și alimenta pe mai departe mașina de luptă. 

În ciuda eșecurilor majore de anul trecut, mai spune raportul, Putin nu e descurajat și va continua războiul, deși este puțin probabil ca armata rusă să realizeze vreun „salt de calitate” în capacitatea sa de lupta în Ucraina.

Iar faptul că armata rusă înregistrează pierderi mari de vieți omenești se pare că nu produce mari griji la Kremlin, în cunoscuta tradiție militară rusă, adaugăm noi.

Chiar dacă șefii armatei ruse au fost surprinși de capacitatea Ucrainei de a se apăra și de amploarea sancțiunilor SUA și ale Uniunii Europene, „Putin joacă pentru a câștiga timp, crezând că Ucraina și Occidentul se vor uza înaintea Rusiei”.

„Putin crede că poate aduce cu bombele Ucraina la masa negocierilor”, punctează raportul estonian, deși până acum nu a reușit decât să îi convingă mai mult pe ucraineni că lupta de apărare împotriva agresorilor ruși trebuie continuată cu orice preț.

În același timp, elita Rusiei ar fi din ce în ce mai îngrijorată de faptul că „Putin a înnebunit, dar cei mai mulți dintre ei nu au curajul să facă pași reali către schimbare”

Analiștii estonieni iau în considerare și varianta unei Rusii post-Putin, oricum s-ar ajunge la aceasta, observând că nu există niciun grup semnificativ care să împărtășească valorile democratice, mai ales la facțiunile „radicale” ca cele conduse de Evghenii Prigojin și Ramzan Kadyrov, care luptă pentru putere. Regimul autoritar al lui Putin este văzut de estonieni ca fiind o Uniune Sovietică 2.0, fără „niciun nou Gorbaciov, ca să nu mai vorbim de un nou Elțîn, la orizont”.

În același timp, serviciile de informații estoniene evidențiază faptul că sunt îngrijorate că invazia din Ucraina a crescut riscul unui conflict militar în țările baltice, „cu mobilizări suplimentare și exerciții militare ruse la scară largă planificate la sfârșitul acestui an, așteptându-se să intensifice tensiunea pe flancul estic al NATO”

Directorul Serviciului de Informații Externe din Estonia – Kaupo Rosin – a declarat că, dacă Ucraina pierde războiul, resursele acesteia vor fi luate și întoarse împotriva Occidentului de Moscova, așadar e absolut necesară mobilizarea pe mai departe a țărilor occidentale împotriva armatei invadatoare – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.