Dezvăluiri explozive făcute de presa elvețiană: Șeful bisericii terorii din Rusia a spionat pentru KGB în Elveția


Dezvăluiri explozive făcute de presa elvețiană: Șeful bisericii terorii din Rusia a spionat pentru KGB în Elveția

Șeful bisericii teroriste ruse, Kirill Gundyaev, un impostor care se pretinde ortodox, fiind totodată un aprig susținător al dictatorului sângeros Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete sovietice în timp ce locuia în Elveția în anii 1970, au informat ziarele elvețiene, citând arhive desecretizate.

Potrivit publicațiilor Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche, dosarul poliției elvețiene despre bărbatul care servește astăzi ca șef spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse "confirmă că 'Monseniorul Kirill', așa cum este menționat în acest document, a lucrat pentru KGB".

Cele două publicații au precizat că au avut acces la dosarul din arhivele naționale elvețiene.

Kirill, care astăzi este un fervent susținător al războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, a trăit la Geneva la începutul anilor 1970, pretinzând în mod oficial că se află acolo ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

Sub numele de cod "Mihailov", misiunea lui Kirill era să influențeze consiliul, deja infiltrat de KGB. 

Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva, în timp ce CMB a susținut că nu dispune de informații despre acest caz.

Arhivele au arătat că obiectivul sovietic era de a forța instituția să denunțe Statele Unite și aliații săi pentru a-i determina să atenueze criticile față de lipsa libertăților religioase din Uniunea Sovietică.

Nepotul patriarhului, Mihail Gundyaev, care reprezintă în prezent biserica rusă la CMB de la Geneva, a insistat însă pentru publicația Le Matin Dimanche că unchiul său "nu a fost agent, deși a fost supus 'controalelor stricte' de către KGB".

Iar acest lucru, a insistat Mihail Gundyaev, "nu a afectat sinceritatea angajamentului său în ceea ce privește lucrarea ecumenică cu alte biserici".

Gundyaev a mai insistat că unchiul său a apreciat în mod special Elveția.

Kirill a vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori, relatează presa elvețiană. 

El a fost printre altele pasionat de schi. În 2007, și-ar fi rupt chiar și un picior pe pârtiile elvețiene.

"Diplomație religioasă, spionaj și finanțe. Kirill a fost atras în mod continuu de Alpi și de țărmurile lacului Geneva", a spus publicația Le Matin Dimanche.

"Am sentimente speciale pentru țara dumneavoastră", a spus însuși teroristul Kirill în 2019, când a fost primit de președintele camerei superioare a Parlamentului elvețian.

"Din toate țările din lume, este probabil cea pe care am vizitat-o cel mai des", a mai zis Kirill. (sursa: France 24)

Foto 2: Kirill în tinerețe (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.