ZVOOK, sau cum a ajuns inteligența artificială arma secretă a scutului ucrainean anti-rachetă


ZVOOK, sau cum a ajuns inteligența artificială arma secretă a scutului ucrainean anti-rachetă

Rachetele rusești care distrug infrastructura, terorizează civilii și ucid copiii în spitale și maternități sunt o amenințare constantă pentru Ucraina. Dar apărarea antiaeriană este din ce în ce mai eficientă, o mare parte a meritului pentru acest fapt revenind experților privați ucraineni în inteligență artificială.

În ultimele săptămâni și luni, Putin a ordonat din nou atacarea infrastructurii ucrainene cu diferite tipuri de rachete. Întreruperile de curent, întreruperile furnizării de apă și gaz metan fac parte din viața de zi cu zi a populației, iar numărul morților și al răniților crește cu o regularitate înspăimântătoare.

Apărarea aeriană ucraineană este în alertă continuă și are nevoie urgent de întăriri. Sprijinul, însă, nu vine numai de la aliații occidentali, care furnizează sisteme de apărare, ci și de la programatori ucraineni, care dezvoltă înaltă tehnologie militară.

Dmytro Bielievtsov, spre exemplu, co -fondator al companiei IT Respeecher, care lucrează cu studiouri de film americane de top în domeniul inteligenței artificiale (AI) și al acusticii, este unul dintre specialiștii ucraineni implicați în acest proiect de apărare națională. „La fel ca mulți ucraineni, după începerea invaziei ruse pe scară largă din 24 februarie, echipa noastră a avut o dorința de a se implica cu orice preș în apărarea țării”, spune Bielievtsov, absolvent al Universității Humboldt din Berlin. Anul trecut, Bielievtsov și echipa sa s-au alăturat unei inițiative a antreprenorului în tehnologie Pavlo Tsiupka de la compania specializată în automatizări i3 Engineering. Împreună cu luptătorii din Brigada 125 de Apărare Teritorială, echipele de tehnicieni ucraineni aceștia au lansat un proiect numit „Zvook” (în ucraineană „zgomot”), menit să ajute apărarea antiaeriană a Ucrainei să doboare mai eficient rachetele, avioanele și elicopterele rusești.

La începutul războiului, imaginile și videoclipurile cu rachete rusești care loveau aproape nestingherite orașele ucrainene au arătat foarte clar că întreaga infrastructură radar a Ucrainei era insuficientă pentru a oferi apărării aeriene cantitatea necesară de informații despre țintele inamice de pe cer. „Așa că ne-a venit ideea de a dezvolta un sistem automatizat care să informeze apărarea antiaeriană despre ora și locația rachetei și să permită astfel calcularea rutei de interceptare”, spune Bielievtsov. De-a lungul timpului s-au alăturat proiectului și alți experți din domeniile IT, telecomunicații și militar.

„Sarcina de a clasifica zgomotul și rachetele a fost, în ciuda experienței noastre de la Hollywood, ceva complet diferit”, spune Bielievtsov. A fost necesară o cantitate mare de date pentru a dezvolta o rețea neuronală artificială care detectează și clasifică sunetele, deziderat atins prin atragerea în proiect a start-up-ul LabelYourData.

Zvook are în prezent două domenii de lucru: Hardware-ul, responsabil pentru așa-numita plasă de detecție, care după primirea unui sunet îl focalizează folosind o oglindă specială, apoi îl amplifică și îl transmite către o rețea protejată pentru procesare, și Software, zona de procesare în care sunetul primit este recunoscut, analizat și clasificat de către rețeaua neuronală. Sistemul poate detecta apoi dacă există un obiect în aer într-un anumit sector. Pe baza acestui lucru, apărarea antiaeriană calculează traiectoria de interceptare.

În trecut, principala provocare a fost determinarea direcției rachetelor rusești și luarea deciziei privind locația de instalare a detectoarelor de sunet. În prezent, sistemele Zvook activează în așa-numitele „zone moarte”, unde dispozitivele staționare de apărare aeriană nu funcționează din diverse motive.

La începutul proiectului au existat erori frecvente, multe obiecte nefiind recunoscute, fapt cauzat în principal de lipsa unei cantități suficiente de date specifice, sau de o mare acuratețe. Cu fiecare atac rusesc, însă, volumul de date a crescut. Zvook a colectat sistematic informațiile, astfel încât dezvoltatorii să poată determina unde rețeaua făcea greșeli. Oricât de macabru pare, fiecare rachetă rusă a antrenat și a perfecționat algoritmul de detecție și apărare al Ucrainei.

Datorită cantităților considerabile de date, probabilitatea de eroare este acum aproape de zero. În prezent, în Ucraina sunt desfășurate 45 de sisteme Zvook care colectează informații despre rachetele rusești. Avantajul lui Zvook este că este un așa-numit sistem radar „pasiv”, care nu emite semnale radio așa cum o fac stațiile radar mari, care se transformă, astfel, ele însele, în ținte pentru rachete rusești.

Potrivit lui Bielievtsov, apărarea aeriană ucraineană are nevoie de alte sute de sisteme similare lui Zvook pentru a putea proteja infrastructura și populația civilă în cel mai bun mod posibil. Finanțarea este în prezent examinată de autoritățile ucrainene responsabile, în regim de maximă urgență, în condițiile în care în fiecare zi armata rusă poate lansa un nou val de atacuri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.