Și tu, cetățene Gérard? Depardieu: ”Războiul lui Putin este o mare prostie!”


Și tu, cetățene Gérard? Depardieu: ”Războiul lui Putin este o mare prostie!”

Actorul francez și, în același timp, cetățean rus Gérard Depardieu, spune că nu mai vrea să comenteze deocamdată războiul din Ucraina. În urmă cu zece ani, actorul francez a primit cetățenia rusă, descriind țara ca fiind o „mare democrație” și pe Vladimir Putin ca un lider măreț și un prieten. Acum el a criticat invadarea Ucrainei considerând faptul în sine drept un „exces nebun și inacceptabil”.

„Nu vreau să spun mai multe despre acest subiect decât următoarele: războiul este o mare prostie”, a declarat Depardieu într-un interviu pentru jurnaliștii germani de la „Augsburger Allgemeine Zeitung”. Depardieu a mai subliniat că nu vede niciun motiv pentru care să nu-și păstreze cetățenia rusă, pe care a acceptat-o în 2013, în urma unei oferte personale a dictatorului expansionist Vladimir Putin: „Nu s-a schimbat nimic pentru mine”, a spus el. „Sunt încă rus. Iubesc cultura rusă. Când iubesc o țară, este întotdeauna din cauza culturii sale.”

Actorul ignoră faptul că, prin decarațiile sale, și avându-se în vedere calitatea sa de cetățean rus, se expune, practic, legii pe care Putin a promulgat-o pe 25 martie 2022, la o lună de la primul atac asupra Ucrainei, și care stabileșete stabilește amendă de 12 mii de dolari pentru discreditarea armatei și până la 15 ani de închisoare pentru promovarea sloganelor anti-război.

„Prefer să evit să vorbesc despre subiect, nimeni nu este în stare să spună nimic cu adevărat sensibil despre el”, a spus Depardieu, azi în vârstă de 74 de ani, referindu-se la războiul de agresiune al Rusiei. În martie 2022, Depardieu l-a acuzat pe Putin de „excese nebune și inacceptabile” asupra invaziei Ucrainei.

Anterior, Depardieu vorbise în mod repetat pozitiv despre Putin. El a descris Rusia drept o „mare democrație” și l-a comparat pe președintele rus cu fostul Papă Ioan Paul al II-lea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.