Viceministrul polonez de Externe: Polonia trebuie să boicoteze Jocurile Olimpice dacă participă rușii și belarușii!


Viceministrul polonez de Externe: Polonia trebuie să boicoteze Jocurile Olimpice dacă participă rușii și belarușii!

Polonia ar trebui să boicoteze Jocurile Olimpice de vară de la Paris, ce vor avea loc în 2024, în cazul în care vor participa sportivi ruși și belaruși, a declarat un ministru adjunct de Externe.

Pawel Jablonski a anunțat vineri pentru postul de radio RMF FM că va cere Comitetului Olimpic Polonez să ia o astfel de decizie.

Săptămâna trecută, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a declarat că a analizat varianta de a le permite sportivilor ruși și belaruși să concureze ca participanți neutri la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, ceea ce ar însemna să se afișeze cu steagul olimpic.

Kamil Bortniczuk, ministrul polonez al Sportului, a declarat ulterior, în cursul aceleiași zile, că o întâlnire a omologilor săi din țările europene și non-europene va avea loc pe 10 februarie.

"Aproximativ patruzeci de miniștri ai Sportului din Europa și din alte părți ale lumii vor emite o declarație fermă comună în care se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris", a spus Bortniczuk.

"Va fi cu siguranță o poziție tăioasă care se va opune participării rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice din 2024", a continuat ministrul. 

După ce a subliniat că sindicatele sportive europene au decis să interzică sportivii ruși și belaruși, Jablonski a menționat că acest lucru s-a întâmplat "în mare măsură" datorită presiunilor din partea Poloniei.

"Putin, precum Lukașenko, folosește sportul pentru a-și construi sprijin (la nivel mondial - n.red.). Astfel, interzicerea participării sportivilor ruși și belaruși la competițiile globale contracarează propaganda rusă", a zis ministrul adjunct.

Polonia, Estonia, Lituania și Letonia au condamnat joi eforturile CIO menite să readucă în competiție sportivii ruși și belaruși. (sursa: The First News)

Miniștrii de resort din cele patru țări au prezentat joi o declarație comună în această chestiune.

"Într-un moment în care țările libere și democratice își unesc forțele pentru a spori sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva războiului de agresiune al Rusiei susținut de aliatul său Belarus și impun o serie de sancțiuni contra Rusiei ca stat sponsor al terorismului, CIO lansează căutarea unor forme de participare a sportivilor din Rusia și Belarus la competiții sportive internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, permițând ca sportul să fie folosit pentru a legitima și distrage atenția de la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a transmis miniștrii.

"Ținând cont de autonomia mișcării sportive, facem apel la toate organismele sportive internaționale să urmeze această abordare fermă", se mai arată în comunicat. 

"Circumstanțele nu s-au schimbat de la decizia luată pe 28 februarie 2022 de către Comitetul executiv al CIO", au adăugat aceștia. (The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.