Directorul grupului de investigații Bellingcat, jurnalistul bulgar Christo Grozev, este nevoit, chiar forțat, să se mute din Austria, unde locuiește de aproape 20 de ani, a informat publicația austriacă Falter, într-un articol din data de 2 februarie, citând propriile surse.
Grozev ar fi fost avertizat de contactele sale din lumea serviciilor de informații că ar putea fi în pericol dacă se întoarce la Viena, fiind vizat de serviciile speciale ruse. Prin urmare, jurnalistul a decis să rămână în SUA și să-și anuleze zborul înapoi în Austria.
"Bănuiesc că în oraș există mai mulți agenți ruși, informatori și acoliți decât polițiști", a spus Grozev. (sursa: Kyiv Post)
Chisto Grozev este jurnalist la publicația Bellingcat și coordonează investigațiile ce vizează Rusia. Rusia l-a dat în urmărire pe acesta la finalul anului 2022, decizie a Moscovei care a stârnit dezaprobarea Bulgariei. Premierul interimar al Bulgariei, Galab Donev, a criticat decizia Moscovei ca fiind o tactică de intimidare menită să pună botniță libertății de exprimare.
Grozev este "dorit în temeiul unui articol din Codul Penal", potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Interne al Rusiei.
"Acest act este inacceptabil. Reprezintă un atac la adresa libertății de exprimare și o încercare de a intimida un cetățean bulgar", a declarat Donev.
De asemenea, Ministerul bulgar de Externe o convocase pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a-i cere explicații.
Grozev a enervat Moscova prin investigațiile publicate privind otrăvirea principalului opozant al regimului Putin, Alexei Navalnîi, otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei.
Rusia a negat responsabilitatea în cazul tuturor acestor atacuri.
Grozev, care își ține ascunsă locația din motive de securitate, a spus că adăugarea lui pe lista de urmăriți ar putea fi o mișcare menită să intimideze, să pună bețe în roate altor jurnaliști care vor să arate ceea ce se întâmplă în Rusia.
"De ani de zile au arătat clar că le este frică de munca noastră și nu se vor opri de la nimic pentru a o face să dispară", a spus acesta într-un tweet.
Potrivit site-ului OVD-Info ce aparține unei organizații neguvernamentale ce militează pentru respectarea drepturilor omului, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal pentru diseminarea "știrilor false" despre armata rusă.
Guvernul rus a adoptat în martie 2022 o lege care incriminează difuzarea despre forțele armate ruse a ceea ce numește informații "deliberat false". Pedeapsa maximă conform legii este de 15 ani de închisoare.
De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise de hoardele Kremlinului în timpul războiului. (sursa: CNN)