Breșa de securitate speculată de chinezi în SUA. Fost căpitan al armatei americane: "China comunistă nu dispune de suficiente alimente, motiv pentru care vrea să controleze lanțurile noastre de aprovizionare. Congresul trebuie să adopte Legea PASS și să prevină o criză de securitate națională înainte de a fi prea târziu!"


Breșa de securitate speculată de chinezi în SUA. Fost căpitan al armatei americane: "China comunistă nu dispune de suficiente alimente, motiv pentru care vrea să controleze lanțurile noastre de aprovizionare. Congresul trebuie să adopte Legea PASS și să prevină o criză de securitate națională înainte de a fi prea târziu!"

Jeremy Hunt, fost căpitan în armata SUA, avertizează, într-un editorial redactat pentru Fox News, că Beijingul, având în vedere penuria de alimente cu care se confruntă întreaga Chină comunistă, a pus ochii pe resursele alimentare ale americanilor, ceea ce reprezintă o problemă majoră de securitate națională. 

În acest context, Hunt scoate în relief necesitatea adoptării de către Congres a unui proiect de lege, introdus recent pe agendă, care "interzice Chinei, Rusiei, Iranului și Coreei de Nord să investească sau să achiziționeze orice teren sau afacere implicată în agricultura americană".

Pentru a justifica necesitatea urgentării adoptării a unei astfel de legislații, Jeremy Hunt amintește că pionii Beijingului au început să achiziționeze terenuri agricole inclusiv lângă bazele militare americane. 

Redăm integral editorialul lui Jeremy Hunt: 

"Adăpostind 20% din populația globală, dar doar 7 până la 9% din terenurile arabile ale lumii, China se confruntă cu o penurie extremă de alimente. Pentru a combate criza, Partidul Comunist Chinez (PCC) a conceput o strategie de decenii de cumpărare a milioane de acri de teren agricol american (1 acru = 4047 de metri pătrați), animale, semințe și linii de aprovizionare cu alimente din Statele Unite.

De fapt, în zece ani, proprietatea chineză asupra terenurilor agricole din SUA a crescut de la 81 de milioane de dolari în 2010 la 1,8 miliarde de dolari în 2020. Nu avem nevoie de acces la informații clasificate pentru a ne imagina implicațiile periculoase pentru economie și securitate națională ale menținerii pârghiei nejustificate pe care China o are asupra aprovizionării cu alimente din SUA. Deși securitatea alimentară nu este întotdeauna pe agenda principală a discuțiilor privind apărarea și securitatea națională, ar trebui să fie.

În zilele următoare, membrii Congresului vor reintroduce Legea privind promovarea garanțiilor și securității agriculturii (PASS). Legislația interzice Chinei, Rusiei, Iranului și Coreei de Nord să investească sau să achiziționeze orice teren sau afacere implicată în agricultura americană. De asemenea, îl adaugă ca membru permanent în componența Comitetului pentru Investiții Străine în Statele Unire (CFIUS) pe Secretarul Agriculturii – CFIUS analizează tranzacțiile care implică investiții străine în SUA.

PASS corectează o vulnerabilitate majoră în securitatea alimentară americană: în prezent nu există restricții legale privind investițiile străine în terenurile agricole din SUA. Atât membrii republicani, cât și cei democrați ai Congresului nu ar trebui să ezite să adopte această legislație atât de necesară pentru a menține aprovizionarea noastră cu alimente liberă de controlul străin. La urma urmei, dacă Congresul nu acționează, China o va face.

În fiecare an, China exercită câte o nouă provocare pentru securitatea alimentară americană. În 2013, cu sprijinul PCC, compania chineză WH Group a achiziționat Smithfield Foods – cel mai mare producător de carne de porc din Statele Unite. Tranzacția a marcat cea mai substanțială achiziție făcută de China în cazul unui activ american până în prezent, în cuantum de 4,7 miliarde de dolari. Achiziția a inclus 146.000 de acri de teren agricol american în Carolina de Nord, Missouri, Utah, Virginia, Colorado și Oklahoma. Printr-o singură tranzacție, respectiv confruntându-se cu o opoziție minoră, Guvernul chinez a câștigat o pârghie semnificativă asupra infrastructurii americane de aprovizionare cu alimente.

În Texas, un miliardar chinez – cu legături strânse cu PCC – a cumpărat peste 140.000 de acri de pământ. De fapt, în 2020, el a achiziționat o parcelă de teren de 15.000 de acri în Val Verde, localitate care găzduiește și Baza Aeriană Laughlin. Fără nicio intervenție din partea Guvernului american, chinezii au cumpărat o parcelă direct lângă terenul nostru principal de antrenament pentru piloții militari.

Un an mai târziu, o altă companie chineză — Fufeng Group — cu legături strânse cu PCC a cumpărat teren în Grand Forks, Dakota de Nord. Desigur, terenul este situat la doar 19 kilometri de Baza Forțelor Aeriene Grand Forks - care găzduiește unele dintre cele mai importante mijloace de informații, supraveghere și recunoaștere ale Statelor Unite. După cum a menționat un raport guvernamental, 'locația terenului în apropierea bazei este deosebit de convenabilă pentru monitorizarea fluxurilor de trafic aerian în și dinspre bază, printre alte preocupări legate de securitate'.

Poporul american merită un Guvern care măcar să-i oprească pe dușmanii noștri din a ne cumpăra pământul arabil – mai ales când un astfel de pământ se află în imediata apropiere a instalațiilor militare – și să ne controleze aprovizionarea cu alimente. Neinteresul flagrant față de preocupările grave de securitate națională marchează o trădare a încrederii între Guvern și oamenii pe care intenționează să îi servească. Congresul trebuie să adopte Legea PASS și să prevină o criză de securitate națională înainte de a fi prea târziu.

Pentru a fi clar, nu doar Congresul are un rol de jucat. Avem nevoie și de un comandant șef care să facă din securitatea alimentară și a terenurilor agricole americane o prioritate. CFIUS – compus din nouă oficiali la nivel de cabinet, ce au fost numiți de Biden – trebuie să crească intensitatea procesului său de revizuire a investițiilor străine. Dacă achizițiile chineze de terenuri agricole strategice nu justifică intervenția CFIUS, este greu de imaginat ce o mai poate face. 

Și, în sfârșit, guvernele statelor trebuie să intervină la rândul lor. În timp ce factorii de decizie din Texas și Dakota de Nord iau deja măsuri, atât de multe alte state ar trebui să urmeze exemplul. Legiuitorii de la nivelul statelor trebuie să adopte o legislație pentru a dezvolta garanțiile necesare împotriva achiziționării străine de terenuri agricole strategice. Prin cooperare la toate nivelurile guvernamentale, ne putem asigura aprovizionarea cu alimente pentru generații.

Nu este nevoie întotdeauna de operațiuni secrete, clasificate, pentru a înțelege ce planifică inamicii noștri pe mai departe. Uneori, amenințările sunt chiar sub nasul nostru. Este timpul ca liderii noștri aleși să înceapă să fie atenți".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.