Pavel, președintele Cehiei: ”Dacă Ucraina pierde războiul, noi toți vom pierde în fața Rusiei!”


Pavel, președintele Cehiei: ”Dacă Ucraina pierde războiul, noi toți vom pierde în fața Rusiei!”

Președintele proaspăt ales al Republicii Cehe, Petr Pavel, consideră că Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO „de îndată ce războiul cu Rusia se termină”, declarând acest lucru într-un interviu acordat BBC.

În opinia sa, Ucraina va fi „gata din punct de vedere moral și practic” să se alăture alianței occidentale după încheierea așa-numitei ”operațiuni speciale” a lui Putin. 

În primul său interviu cu presa internațională după alegerea sa, Pavel a apărat ideea de sprijin militar oferit de către Occident Kievului, afirmând chiar că nu ar trebui să se discute despre posibilele limite maxime ale unui astfel de suport în momentul de față. Fostul general NATO a declarat, de asemenea, că pentru el trimiterea de avioane de luptă occidentale F-16 în Ucraina „nu este un subiect tabu”, dar nu este sigur că acestea pot fi livrate într-un interval de timp care le-ar face utile pentru Kiev.

„Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit un ajutor militar semnificativ Ucrainei”, le-a mărturisit Pavel jurnaliștilor britanici, în condițiile în care Republica Cehă a fost, într-adevăr, prima țară occidentală care a trimis tancuri și vehicule de luptă de infanterie de fabricație sovietică, T72 și BMP1, la Kiev, ca parte a unei serii de livrări de arme grele care a început în martie 2022.

Abia un an mai târziu, după mai multe runde de deliberări, țări precum Marea Britanie, Statele Unite și Germania au început să răspundă la apelurile repetate ale Kievului de a fi trimise tancuri moderne de fabricație occidentală, cum ar fi Leopard, Challenger și Abrams.

„Probabil, puțini oameni și-ar fi putut imagina că țările occidentale ar fi pregătite să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale moderne, artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene”, a continuat noul lider al Cehiei, considerând că, totuși, ”acest lucru încă nu este suficient pentru a contracara resursele umane și materiale semnificative ale Rusiei”. 

Pavel a mai spus că înțelege perfect dezamăgirea Kievului față de viteza livrărilor, în special a tancurilor occidentale, însă noul președinte al Republicii Cehe și-a exprimat speranța că acest proces se va accelera, mai ales dacă Rusia va începe prognozata ofensivă de primăvară.

Președintele ales a respins punctul de vedere, susținut în unele capitale europene, în special la Berlin, conform căruia astfel de transporturi ar putea fi văzute ca o escaladare a conflictului, în condițiile în care Rusia a avertizat că aprovizionarea sporită cu arme occidentale va aduce țările NATO în situația de a fi din ce în ce mai implicate, în mod direct, în război.

„Nu avem alternativă. Dacă lăsăm Ucraina fără ajutor, cel mai probabil ea va pierde acest război. Și dacă Ucraina pierde, noi toți pierdem”, a opinat Pavel.

Noul președinte al Republicii Cehe a mai spus că el și alți lideri europeni au obligația de a explica cetățenilor lor sceptici și, în multe cazuri, speriați, de ce este important ca Ucraina să fie ajutată: „Orașele noastre nu sunt distruse de artileria și rachetele rusești. Dar viitorul nostru poate fi distrus dacă nu sprijinim Ucraina în încheierea cu succes a acestui conflict. Apoi, de îndată ce va exista chiar și cea mai mică șansă pentru negocieri de pace, va trebui să o susținem. Dar nu există semne ale acestei dispoziții din partea rusă. Ceea ce trebuie spus este că sfârșitul războiului este, în întregime, în mâinile Rusiei. O singură decizie a președintelui Putin de a-și retrage trupele din Ucraina este suficientă, iar războiul se va termina”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.