"Xi vrea să folosească capitalismul pentru a salva comunismul. Biden și restul Occidentului nu trebuie să muște momeala!". Avertismentul lansat de o autoare născută și crescută în China comunistă, dar care a devenit între timp cetățeană americană


"Xi vrea să folosească capitalismul pentru a salva comunismul. Biden și restul Occidentului nu trebuie să muște momeala!". Avertismentul lansat de o autoare născută și crescută în China comunistă, dar care a devenit între timp cetățeană americană

Helen Raleigh - autoare, antreprenoare și analist politic pentru mai multe prestigioase publicații americane, născută și crescută în China comunistă, obținând între timp cetățenia americană - avertizează Occidentul, într-un editorial publicat de Fox News, să nu pice în capcana regimului Xi Jinping, care, de câteva săptămâni, "și-a înmuiat postura naționalistă, respectiv a inversat unele politici", cu scopul de a obține investiții străine. 

Helen Raleigh atrage atenția că abordarea regimului Xi Jinping vine pe fondul crizelor multiple cu care se confruntă China, inclusiv cea demografică, dictatorul chinez rămânând de fapt "profund ostil democrațiilor occidentale și valorilor liberale". În acest context, aceasta punctează că Partidul Comunist Chinez va redeveni agresiv, respectiv își va încălca angajamentele față de Occident, imediat după ce vor fi depășite crizele în cauză. 

Astfel, Helen Raleigh recomandă Guvernelor și întreprinderilor occidentale "să-și amintească adevărata natură a lui Xi și a regimului PCC și să nu muște momeala lui Xi de data aceasta".

"Xi vrea să folosească capitalismul pentru a salva comunismul. Biden și restul Occidentului nu trebuie să muște momeala!", este titlul editorialului redactat de Helen Releigh, pe care-l redăm integral în cele ce urmează: 

"Recent, dictatorul chinez Xi Jinping l-a trimis pe vicepremierul Liu He să lanseze o ofensivă fermecătoare la Forumul Economic Mondial de la Davos în căutarea de investiții străine pentru a reporni economia Chinei și pentru a-și salva regimul ce se clatină. Ar trebui Occidentul să muște momeala?

Atunci când Xi s-a adresat anul trecut Forumului Economic Mondial, a sunat triumfător. Partidul Comunist Chinez își sărbătorise cea de-a 100-a aniversare cu un an înainte. Xi declarase: 'De-a lungul unui secol de luptă tenace, PCC s-a adunat și a condus poporul chinez în realizarea unor obiective remarcabile în ceea ce privește promovarea națiunii și îmbunătățirea vieții oamenilor... Acum, China pornește într-o nouă călătorie de construire a unei țări socialiste moderne din toate punctele de vedere'.

Când a vorbit pentru audiența autohtonă, Xi a fost și mai contondent, proclamând că ascensiunea Chinei și declinul Occidentului sunt tendințe istorice inevitabile. Cu toate acestea, China se confruntă acum cu provocări grave pe care nu le va putea rezolva singură.

În timp ce vicepremierul Liu He încerca să obțină investiții străine la Davos, China raporta că economia sa a crescut cu doar 3% anul trecut.

Potrivit Wall Street Journal, 'în afară de 2020, când economia a crescut cu doar 2,2%, 2022 a fost cel mai rău an pentru creșterea PIB-ului Chinei din 1976 încoace, anul în care moartea lui Mao Zedong a pus capăt deceniului de conflict cunoscut sub numele de Revoluție culturala'. Xi este vinovatul principal pentru încetinirea semnificativă a creșterii economice a Chinei.

Represiunea exercitată de Xi asupra companiilor de tehnologie, respectiv 'disparițiile' unor magnați chinezi bine-cunoscuți au atenuat spiritele antreprenoriale, au făcut ca investitorii să sufere pierderi de miliarde de dolari și le-au erodat încrederea în investițiile în China. Companiile străine au constatat că este din ce în ce mai dificil să își desfășoare activitatea în China lui Xi, întrucât ar da curs cererii Guvernului chinez de transfer forțat de tehnologie și de acces nerestricționat la datele personale. Atât LinkedIn, din cadrul Microsoft, cât și Yahoo și-au închis în 2021 operațiunile în China.

Anul trecut, amestecul lui Xi în piața imobiliară din China a dus la prăbușirea celei mai mari companii imobiliare chineze, la milioane de proiecte imobiliare rămase neterminate, iar prețurile locuințelor și cererea de locuințe au scăzut cu o viteză alarmantă.

Politica 'zero Covid' a lui Xi a făcut cel mai mult rău economiei Chinei și bunăstării oamenilor. A ținut afacerile și milioane de oameni sub blocaje crude timp de trei ani și, în cele din urmă, a declanșat proteste antiguvernamentale toamna trecută.

Abandonarea bruscă de către Xi a politicii 'zero covid', fără o pregătire adecvată, a dus la creșterea numărului de decese, iar creșterea numărului de cazuri de COVID aproape că a paralizat sistemul de sănătate publică din China.

Haosul și instabilitatea 'redeschiderii' Chinei au determinat companii străine precum Apple să-și accelereze planul de a muta producția în afara acestei țări. 

Complementar cu aceste vești proaste este și problema crizei demografice ce a sosit mai devreme decât anticipase oricine, Beijingul dezvăluind că populația chineză a scăzut cu 850.000 în 2022.

Ultima dată când populația Chinei s-a micșorat a fost în timpul Marii Foamete Chineze (1958-1962), rezultată din mișcarea catastrofală a președintelui Mao, cunoscută drept Marele Salt Înainte. Problema demografică a Chinei de astăzi este moștenirea întunecată a infamei politici privind un singur copil a Partidului Comunist, care a limitat cuplurile chineze la un singur copil între 1979 și 2015. Politica a condus la scăderea natalității în China și a dus la un dezechilibru de gen în populația chineză — bărbații depășesc numărul femeilor cu 32 de milioane.

Cea mai catastrofală prognoză este că populația Chinei s-ar putea micșora la jumătate până în 2100. Problema demografică a națiunii constă în populația din ce în ce mai îmbătrânită. Unele predicții spun că aproximativ o treime din populația Chinei va avea 60 de ani sau mai mult până în 2035.

Deși Xi nu este responsabil pentru politica Chinei privind un singur copil, el poartă vina pentru că nu vrea să admită greșeala partidului și să excludă o astfel de politică inumană. În schimb, el a încercat să remedieze problema demografică a Chinei făcând schimbări progresive. Beijingul a început să permită cuplurilor chineze să aibă doi copii în 2016 și până la trei copii în 2021. Aceste politici nu au reușit să creeze baby boom-ul la care spera Beijingul. Rata națională de fertilitate a atins un minim record anul trecut, cu doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane.

Criza demografică a Chinei are implicații enorme pentru economia sa și viitorul națiunii. Creșterea economică vertiginoasă a națiunii dintre anii 1980 și începutul anilor 2000 a fost strâns legată de dividendul populației - un grup mare de muncitori tineri care primesc salarii accesibile. 

Acum, o forță de muncă în scădere și o populație îmbătrânită înseamnă că țara nu va mai fi motorul creșterii economice ce fusese cândva. Guvernul va fi obligat să aloce mai multe resurse naționale pentru îngrijirea bătrânilor și serviciile sociale, ceea ce înseamnă că vor fi mai puține resurse pentru a îndeplini ambițiile geopolitice ale lui Xi.

Conștient de provocările economice pe termen scurt și lung ale Chinei, Xi a apelat la Occident pentru ajutor. El și-a înmuiat postura naționalistă și a inversat unele politici în ultimele săptămâni pentru a atrage Occidentul.

El l-a retrogradat pe unul dintre cei mai faimoși diplomați agresivi ai săi, Zhao Lijian, din funcția de purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în funcția de șef adjunct al Departamentului pentru Afaceri Frontiere și Oceanice. Zhao era combativ și antagonist, abil în utilizarea Twitter pentru a răspândi dezinformarea Beijingului, adesea dăunând relațiilor diplomatice. De exemplu, Australia a cerut Beijingului să-și ceară scuze după ce Zhao a postat pe Twitter o 'imagine falsificată' a unui soldat australian care amenință un copil.

Cealaltă ramură de măslin a lui Xi pentru Occident a fost trimiterea lui Liu He la Davos pentru a-i asigura pe investitorii globali. Cu doar câteva luni în urmă, la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist, în timp ce Xi și-a asigurat al treilea mandat ca lider al Chinei, Liu a demisionat din Biroul Politic al PCC, cel mai înalt organism decizional al națiunii.

Întrucât mulți occidentali îl consideră pe Liu ca un reformator, mult mai orientat către afaceri private decât Xi, 'retragerea' lui Liu a fost văzută de mulți ca un semnal potrivit căruia Xi dă prioritate politicii în detrimentul creșterii economice. Trimițându-l pe Liu la Davos, Xi a semnalat că va acorda prioritate creșterii economice, iar investițiile străine sunt binevenite.

Dar guvernele și întreprinderile occidentale nu ar trebui să se lase păcălite de retragerea temporară a unor politici de către Xi. Minxin Pei, un expert de top în chestiuni ce țin de PCC, a scris la un moment dat că PCC are o istorie lungă în a fi răbdător, flexibil și viclean atunci când este slab. Apoi, când 'echilibrul de putere s-a schimbat în favoarea sa', PCC 'a fost în mod constant dispus să-și încalce angajamentele anterioare atunci când acest lucru servește intereselor sale'.

Xi nu este diferit. Recent, el a promovat o persoană ce fusese sancționată dur de SUA pentru punerea în scenă a unei represiuni de securitate națională în Hong Kong. În aceeași zi în care Liu He asigura investitorii globali că țara sa s-a redeschis pentru afaceri, autoritățile din Hong Kong au arestat șase persoane pentru că au vândut cărți legate de protestele pro-democrație ce au avut loc în 2019 în oraș. Sub Xi, China rămâne fermă alături de Rusia, în ciuda condamnării internaționale a invaziei rusești asupra Ucrainei. Veniturile din exportul de energie și produse agricole în China reprezintă elementele ce au susținut Rusia.

De asemenea, la cel de-al 20-lea congres al PCC din toamna trecută, Xi a reiterat că nu va renunța la 'reunirea' prin forță cu Taiwanul. În mod clar, Xi dorește capitalul și tehnologia occidentală doar pentru a salva economia Chinei și a-și întări astfel regimul.

El rămâne profund ostil democrațiilor occidentale și valorilor liberale. Guvernele și întreprinderile occidentale ar trebui să-și amintească adevărata natură a lui Xi și a regimului PCC și să nu muște momeala lui Xi de data aceasta".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.