Polonia intenționează să-și sporească cheltuielile pentru Apărare la 4% din PIB în acest an, ceea ce, raportat la cifrele actuale, ar fi cel mai ridicat nivel din NATO.
"Războiul din Ucraina presupune că trebuie să ne înarmăm și mai repede", a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki.
"De aceea vom depune un efort fără precedent în acest an: 4% din PIB pentru forțele armate poloneze, care ar putea fi cel mai mare procent dintre toate țările NATO", a continuat acesta.
"Aceasta va fi o dovadă clară pentru toate țările că ne vom apăra pământul, că Polonia este în siguranță, că Polonia va fi mai sigură împreună cu aliații noștri", a adăugat Morawiecki.
Potrivit estimărilor NATO, alianța a cheltuit în anul 2022 2,57% din PIB-ul său combinat pentru Apărare. Țările care au alocat cel mai mare procent au fost Grecia (3,76%) și Statele Unite (3,47%), în timp ce Polonia s-a aflat pe locul al treilea (2,42%). Douăzeci din cei 28 de membri ai NATO au cheltuit mai puțin decât pragul de 2% convenit de aceștia în 2006.
Polonia a introdus anul trecut un Act de Apărare a Patriei care a ridicat bugetul Apărării la cel puțin 3% din PIB începând cu acest an și a stabilit un obiectiv de dublare a dimensiunii forțelor armate de la 150.000 la 300.000 de militari.
Bugetul de stat pe 2023, care a fost aprobat de camera inferioară a Parlamentului polonez, Seimul, prevede cheltuieli de apărare de 97,4 miliarde de zloți, aproape 4% din PIB. În 2015, cheltuielile militare au fost de 37 de miliarde de zloți, adică 2,2% din PIB.
După începerea războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, Polonia a sporit cheltuielile militare, inclusiv semnând acorduri pentru sute de tancuri și obuziere din SUA și Coreea de Sud. Varșovia cumpără, de asemenea, sisteme de apărare aeriană Patriot, lansatoare de rachete HIMARS și avioane de luptă F-35 din SUA.
Totodată, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat săptămâna trecută că în 2022 s-a înregistrat cel mai mare număr de noi recruți în forțele armate poloneze din 2008 încoace, anul în care s-a renunțat la serviciul militar obligatoriu. Aproape 14.000 de noi recruți s-au alăturat anul trecut forțelor armate ale Poloniei.
Błaszczak a publicat datele ca răspuns la afirmațiile mass-media conform cărora un număr record de soldați demisionează și că Guvernul va avea de luptat din greu pentru a-și atinge obiectivul de a dubla dimensiunea forțelor armate.
"Anul trecut, un număr record de soldați s-au alăturat forțelor armate poloneze. Vorbesc aici despre soldații profesioniști – 13.742 de soldați", a spus Błaszczak.
"Aceasta e doar prima etapă, pentru că anul acesta, în 2023, campania noastră 'Deveniți un soldat al Poloniei' nu va face decât să câștige avânt", a adăugat acesta, referindu-se la un program de recrutare lansat anul trecut în urma începerii invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei.
Błaszczak a postat, de asemenea, pe Twitter un grafic care arată că acum există 164.000 de polonezi care servesc în forțele armate, față de 95.000, câți erau atunci când actualul Guvern a preluat puterea în 2015.
"Atât despre presupusul exod al soldaților", a scris ministrul în tweet-ul său, făcând referire la un articol de săptămâna trecută al publicației online Onet, potrivit căruia în prezent există o "avalanșă de plecări din forțele armate". (sursa: Notes from Poland, Notes from Poland)