Descurajarea extinsă a regimului Kim Jong-un. Lloyd Austin reafirmă la Seul angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud inclusiv nuclear


Descurajarea extinsă a regimului Kim Jong-un. Lloyd Austin reafirmă la Seul angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud inclusiv nuclear

Șefii Apărării din Statele Unite și Coreea de Sud au promis marți că vor extinde exercițiile militare și vor stimula planificarea de descurajare nucleară pentru a contracara dezvoltarea armelor Coreei de Nord și pentru a preveni un război.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a aflat la Seul pentru discuții, în contextul în care Washingtonul încearcă să liniștească Coreea de Sud, un aliat cheie din Asia, cu privire la angajamentul său nuclear pe fondul amenințărilor tot mai mari venite dinspre Coreea de Nord. 

Austin s-a întâlnit cu ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-sup, asta după ce au purtat în noiembrie 2022 discuțiile anuale de securitate ce se desfășoară la Washington. 

"Ne-am angajat să ridicăm nivelurile combinate de exerciții și antrenament", a declarat Lee într-o conferință de presă comună.

Această întâlnire are loc în timp ce Coreea de Sud face eforturi pentru a consolida încrederea cetățenilor în angajamentul americanilor privind descurajarea extinsă - ceea ce se referă la capacitatea militară a SUA, în special cea privitoare la forțele nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaților săi.

Austin a precizat că vizita sa la Seul are ca scop aprofundarea cooperării în abordarea provocărilor comune de securitate, respectiv reafirmarea angajamentului Statelor Unite față de Coreea de Sud ca fiind unul "de fier" într-o perioadă de tensiuni și provocări sporite.

"Statele Unite sunt ferme în angajamentul său privind descurajarea extinsă, care include întreaga gamă de capabilități de apărare ale SUA, inclusiv capacitățile noastre convenționale, nucleare și de apărare antirachetă", a spus acesta în cadrul conferinței.

Întâlnindu-se mai târziu cu Austin, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a subliniat necesitatea unor discuții între aliați pentru a dezvolta un sistem eficient și puternic de descurajare extinsă, contribuind astfel la risipirea preocupărilor poporului sud-coreean.

"Amenințările nucleare ale Coreei de Nord continuă să escaladeze zi de zi", a adăugat Yoon.

Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să ajungă pe continentul SUA.

Oficialii din Statele Unite și Coreea de Sud au avertizat, de asemenea, că Phenianul s-ar putea pregăti pentru primul său test al unui dispozitiv nuclear din 2017 încoace. 

Amenințările reprezentate de acțiunile Coreei de Nord au repus pe tapet apelurile unor politicieni și experți din Coreea de Sud ca armele nucleare tactice ale SUA să fie redesfășurate pe teritoriul țării lor. Aceștia au avansat inclusiv posibilitatea unui program nuclear sud-coreean, dar oficialii de la Seul au respins o astfel de variantă. 

Într-o declarație comună, șefii Apărării au adăugat că s-au angajat, totodată, să extindă exercițiile militare combinate din acest an și să desfășoare mai multe active strategice ale SUA, cum ar fi portavioane și bombardiere.

Peste 28.500 de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud, ca urmare a Războiului Coreean din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, mai degrabă decât un tratat de pace.

Phenianul a denunțat exercițiile comune ale Coreei de Sud și SUA ca fiind o dovadă a intențiilor ostile ale acestor două țări. 

Lee a precizat că cele două țări vor organiza exerciții nucleare concentrate în luna februarie, pentru a simula scenariul unor atacuri nucleare nord-coreene. SUA și Coreea de Sud au ca obiectiv îmbunătățirea planificării și implementării nucleare comune și stimularea schimbului de informații. 

Exercițiile sunt în conformitate cu discuțiile purtate de aliați în vederea extinderii activităților și mecanismelor de descurajare extinse în peninsulă și în regiune, a adăugat acesta. (sursa: Reuters)

O grupare alcătuită din experți și foști înalți oficiali americani a precizat că Statele Unite ar trebui să ia în considerare pregătirea terenului pentru o potențială desfășurare a armelor sale nucleare tactice în Coreea de Sud, cu scopul de a intensifica presiunea asupra Coreei de Nord și de a diminua îndoielile sud-coreenilor cu privire la credibilitatea angajamentului SUA referitor la descurajarea extinsă.

Dar Seulul și Washingtonul ar trebui să ia în considerare desfășurarea armelor nucleare tactice americane în Coreea de Sud ca ultimă soluție, a subliniat Comisia bipartizană pentru Peninsula Coreeană, grupare formată din 14 membri și organizată de Centrul SUA pentru Studii Strategice și Internaționale. Analiza a fost prezentată sub forma unui raport privind politica Coreei de Nord și descurajarea extinsă.

"În circumstanțele actuale, aliații nu ar trebui să redistribuie armele nucleare tactice ale SUA în Peninsula Coreeană și nici să accepte achiziționarea de arme nucleare de către Coreea de Sud", se arată în raport.

Dar raportul a subliniat, totodată, că avansarea capacităților Coreei de Nord în cazul rachetelor, respectiv amenințările sale crescânde de a folosi arme nucleare în scopuri ofensive i-au determinat pe sud-coreeni să pună la îndoială în ultimii ani credibilitatea SUA privind descurajarea extinsă.

În acest sens, comisia a subliniat că aliații în mod public "ar trebui să recunoască discuțiile alianței despre potențiala redistribuire a armelor nucleare tactice ale SUA și eventualele măsuri preliminare" pentru a consolida astfel descurajarea extinsă. Descurajarea extinsă reprezintă angajamentul SUA de a descuraja sau de a răspunde la constrângerea și atacurile externe asupra aliaților și partenerilor americani cu întreaga gamă a capacităților sale militare, inclusiv armamentul nuclear.

Prin urmare, Seulul și Washingtonul ar trebui să ia în considerare exerciții de planificare pentru a se pregăti pentru posibila redistribuire, "la un moment dat în viitor" a armelor nucleare tactice americane cu randament scăzut, a precizat comisia coprezidetă de președintele CSIS, John Hamre, respectiv de Joseph S. Nye, profesor la Universitatea Harvard și fost secretar adjunct american al Apărării.

Raportul le-a sugerat în mod specific aliaților să lucreze la cartografierea posibilelor locații unde să fie instalată infrastructura pentru armele nucleare tactice și să studieze impacturile asupra mediului ale redistribuirii ca parte a exercițiilor de planificare.

Coreea de Sud și SUA ar putea desfășura cursuri comune privind siguranța și securitatea nucleară, inclusiv securitatea depozitării armelor nucleare, răspunsul la incident și operațiunile de recuperare, pentru a se pregăti pentru redistribuire.

Forțele aeriene americane ar putea produce, de asemenea, F-16 Fighting Falcons desfășurate în prezent în Coreea de Sud sau avioane de luptă furtive F-35, care au fost dezvoltate pentru a înlocui vechile F-16, pregătite pentru misiuni de lovitură nucleară, a propus comisia ca parte a planificării exercițiilor.

Însă comisia a subliniat că SUA și Coreea de Sud ar trebui să mențină în mod deliberat ambiguitatea strategică cu privire la calendarul și domeniul de aplicare al armelor, cum ar fi rachetele de croazieră lansate de submarine nucleare cu randament redus sau bombele gravitaționale.

"Pașii fizici de angajare (a capacității militare nucleare – n.red.) ar fi urmați doar dacă nivelul amenințărilor nord-coreene ar continua să crească după ce alte opțiuni de consolidare a descurajării extinse au fost epuizate", se arată în raport, citând ca exemplu construirea de depozite de arme nucleare.

"Luarea deciziilor ar fi calibrată pentru schimbările din mediul de securitate și nivelul de amenințare nord-coreean", a spus comisia, subliniind că "planificarea ar trebui să fie în mod explicit pre-decizională".

"Acest tip de cadru pregătitor pre-decizional ar semnala angajamentul față de aliați și hotărârea față de Coreea de Nord, fără a depăși încă pragul de proliferare", a spus comisia.

"Ar exercita, de asemenea, noi presiuni asupra Coreei de Nord de a opri creșterea nivelurilor de amenințare dacă nu dorește să vadă armele nucleare tactice ale SUA revenind în peninsulă", a continuat comisia.

SUA au desfășurat arme nucleare tactice, sau arme nucleare nestrategice, în Peninsula Coreeană între 1958 și 1991. În decembrie 1991, cele două Corei au semnat Declarația privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, angajându-se să nu producă, să dețină, să depoziteze, să desfășoare sau folosească arme nucleare.

Comisia a cerut, totodată, ca armata americană să își ajusteze postura strategică și nucleară regională în regiune și să își îmbunătățească capacitățile naționale de apărare antirachetă față de Coreea de Nord.

Ca opțiune a fost propusă prezența continuă în regiune fie a submarinelor americane echipate cu rachete de croazieră nucleare, fie a bombardierelor strategice. Mai mult, SUA ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a permite Coreei de Sud să achiziționeze și să desfășoare avioane de luptă americane cu dublă capacitate – care pot efectua misiuni de lovitură convențională și nucleară – și să investească în infrastructură în acest scop.

Comisia a sugerat, de asemenea, că SUA ar trebui să "mute Coreea de Sud în fruntea listei" pentru achiziționarea unui sistem suplimentar de apărare a zonei terminale de mare altitudine fabricat în SUA – care poate intercepta rachete care sosesc la altitudini între 40 și 150 de kilometri. (sursa: Korea Herald)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.