Investigație The Insider: Crematoriile și cimitirele din Rusia, suprasolicitate din cauza numărului imens de cadavre ale militarilor morți pe fronturile din Ucraina. Serviciile funerare, unicele servicii care prosperă în Rusia


  • ACP
  • Jan 28, 2023 21:46
  • 993
Investigație The Insider: Crematoriile și cimitirele din Rusia, suprasolicitate din cauza numărului imens de cadavre ale militarilor morți pe fronturile din Ucraina. Serviciile funerare, unicele servicii care prosperă în Rusia

În timp ce mare parte din sectoarele economiei ruse merg din ce în ce mai rău, un domeniu al serviciilor este într-o creștere fără precedent, după cum relatează site-ul de investigații The Insider. Astfel, serviciile funerare din Rusia au cunoscut o creștere explozivă pe fondul invaziei Ucrainei, în care a murit un număr imens de militari ruși, ajungându-se în situația în care cele 33 de crematorii ce funcționează în prezent în Rusia nu mai sunt în măsură să facă față cererii în creștere, iar terenul din cimitire se epuizează fizic. 

Lucrătorii de la firmele de pompe funebre și de la crematorii, precizează cei de la The Insider, au raportat o cerere foarte mare atât din partea clienților dar și din partea celor care doresc pregătire pentru a deveni furnizori de servicii în perioada imediat următoare. 

Proprietarul unui crematoriu din Novosibirsk, Boris Yakushin, a identificat orașul sudic Rostov-pe-Don, de lângă granița cu Ucraina, drept un centru important de transbordare pentru cadavrele care s-au întors din așa-zisa „operațiune militară specială” a Rusiei. Yakushin a relatat că orașul este atât de copleșit de transporturile de cadavre încât se construiește un crematoriu nou, despre care a prezis că va fi la rândul lui foarte ocupat în următorii doi sau trei ani. 

Despre faptul că sunt arse atât de multe trupuri ale militarilor uciși în luptă, în loc să fie înhumați creștinește de țara care se pretinde a fi creștină, rușii nu mai spun nimic. 

O altă destinație finală pentru militarii ruși care au murit în Ucraina a fost identificată în satul Bakinskaya, situat la 250 de kilometri sud de Rostov-pe-Don, despre care New York Times a relatat, săptămâna trecută, că s-a extins de șapte ori în ultimele două luni. Cimitirul Bakinskaya este folosit, în special, pentru grupul de mercenari Wagner, după ce s-a epuizat spațiul în alt cimitir situat la 18 kilometri, fapt confirmat luna trecută de Yevgeny Prigozhin, fondatorul grupării militare. 

În acest timp, Ministerul rus al Apărării anunță – în cea mai recentă actualizare – că numărul morților ruși în timpul invaziei este de doar aproximativ 6.000 de militari. Numai în cursul acestei luni, o analiză media ”independent” a datelor open-source din Rusia a identificat un număr de doar două ori mai mare. Simultan, Ucraina anunță un mult mai verosimil număr de peste 110.000 de militari ruși morți de-a lungul invaziei rusești, care ar explica foarte bine suprasolicitarea din crematorii și cimitire – detalii AICI și AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.