Senatorul american Tom Cotton, membru al Partidului Republican, a criticat în termeni duri prestația administrației Biden în contextul războiului pe care Rusia îl duce la scară largă împotriva Ucrainei de aproape 1 an. Pe parcursul unui editorial redactat pentru Fox News, acesta i-a reproșat președintelui Biden că "jumătățile sale de măsură" în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei cu armament greu "au prelungit războiul și l-au făcut mai sângeros".
Tom Cotton a mai atras atenția că din pricina abordării în cauză a administrației Biden, Ucraina se va confrunta în această primăvară cu ofensiva rusească, însă fără a dispune de mult râvnitele tancuri moderne occidentale, senatorul republican adăugând că armamentul greu ar fi trebuit furnizat forțelor Kyivului cu un an în urmă.
Redăm integral editorialul senatorului Tom Cotton:
"Administrația Biden a cedat în cele din urmă, iar astfel va trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams de fabricație americană. Această decizie este binevenită, dar vine prea târziu pentru a-i ajuta pe ucraineni în timp ce se pregătesc pentru un nou atac rusesc în această primăvară. Asta ilustrează, încă o dată, modul în care jumătățile de măsură ale președintelui Joe Biden au făcut războiul din Ucraina mai lung și mai sângeros.
Decizia administrației vine după luni de târâială. Cei care s-au opus trimiterii de tancuri în Ucraina au formulat două argumente aparent contradictorii: că tancurile americane sunt o provocare periculoasă care ne-ar putea duce la război, dar și că sunt nepotrivite să fie angrenate în luptă în Ucraina. Deci, care este adevărul? Este tancul Abrams prea puternic sau nu e suficient de puternic?
Adevărul este că aceste afirmații au reprezentat întotdeauna o scuză pentru inacțiune. Tancul Abrams a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a lupta împotriva rușilor în Europa. Dacă Abrams este nepotrivit să lupte cu rușii în Ucraina, e greu de conceput unde este potrivit să lupte. În ceea ce privește îngrijorările cu privire la escaladare, negativiștii au făcut aceleași predicții îngrozitoare de fiecare dată când am trimis noi arme în Ucraina. Și de fiecare dată, departe de a declanșa un conflict mai larg, acele noi arme au descurajat Rusia și au împiedicat-o să riposteze.
Administrația Biden a abandonat aceste scuze doar atunci când aliații noștri europeni i-au forțat mâna. Cancelarul german Olaf Scholz, aproape un Churchill modern, i-a dat lui Biden un ultimatum: trimite-ți tancurile în Ucraina sau nu le vom trimite pe ale noastre! Germania a mers până în punctul în care a transmis că nu va permite altor țări europene să trimită Ucrainei tancuri de fabricație germană în cazul în care Statele Unite nu le va trimite pe ale sale.
Confruntat cu alegerea grea între niciun tanc occidental pentru Ucraina, respectiv furnizarea mai multor astfel de tancuri, Biden, cu înțelepciune, a făcut în cele din urmă alegerea corectă. Dar eșecurile conducerii au consecințe, iar decizia întârziată a lui Biden nu face excepție.
Tancurile de fabricație americană nu vor fi angrenate în luptă în Ucraina luni sau chiar ani. Tancurile trebuie expediate la mii de kilometri, militarii trebuie instruiți, iar sistemele logistice complexe trebuie pregătite. După cum a spus un oficial pentru Washington Post, tancurile pe care le trimitem "probabil că nu sunt pentru lupta ce va urma imediat".
Din cauză că Biden a oscilat, trupele ucrainene se vor confrunta cu ofensivele rusești în această primăvară fără a beneficia de armamentul greu american. Imaginați-vă în schimb dacă Biden ar fi trimis tancuri și alte active ofensive la începutul invaziei rusești, nu cu un an mai târziu. Ar fi fost posibil ca acel armament să se afle pe teren chiar acum, împreună cu tancuri de la aliații noștri europeni. Ucrainenii s-ar fi putut pregăti să recucerească teritoriul, spre deosebire de situația de acum în care se pregătesc pentru următoarea ofensivă rusească.
Oscilarea lui Biden, din păcate, face parte dintr-un model care a extins și a înrăutățit acest război la fiecare pas.
Cel mai rău dintre toate, el nu a reușit să prevină războiul, atât prin acordarea lentă de ajutor militar Kyiv, cât și provocând ulterior Kremlinul inclusiv prin comentariul său infam conform căruia o 'incursiune minoră' a Rusiei în Ucraina ar putea să nu fie pedepsită de NATO. Cuvintele și faptele slabe ale lui Biden, coroborate cu subestimarea pe scară largă, dar falsă, a determinării Ucrainei, l-au convins pe președintele rus Vladimir Putin că ar putea pune mâna pe țara vecină cu un cost minim. Sute de mii de oameni au plătit pentru acest eșec în materie de descurajare, cu viața ori fiind răniți.
După invazia rusească, performanța lui Biden s-a îmbunătățit cu greu. Solicitările Ucrainei pentru noi capabilități – fie pentru artilerie cu rază lungă de acțiune, drone avansate sau sisteme de apărare antirachetă Patriot – au fost întâmpinate cu săptămâni, dacă nu luni, de șovăială și reflecție dacă trimiterea acestor capacități ar depăși 'liniile roșii' ale Rusiei.
Dacă vrem ca Ucraina să câștige acest război, atunci Statele Unite trebuie să depășească această paralizie decizională și să preia frâiele. Generalului Douglas MacArthur îi plăcea să spună că 'însuși obiectul războiului este victoria, nu indecizia prelungită'. Până acum, abordarea lui Biden a fost predominată de indecizie și arareori de victorie.
Este timpul să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-i alunga pe invadatorii ruși, pentru a-și relua teritoriul suveran și pentru a câștiga acest război".