Oligarhii Ucrainei și războiul rusesc. Ce presupune Legea deoligarhizării adoptată de Zelenski și ce urmări are / Anna Neplii


Oligarhii Ucrainei și războiul rusesc. Ce presupune Legea deoligarhizării adoptată de Zelenski și ce urmări are / Anna Neplii

La 5 noiembrie 2021, președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski – a semnat Legea deoligarhizării. Aceasta are scopul de a minimiza influența oligarhilor asupra proceselor politice, economice și sociale. De asemenea, actul vrea să minimizeze și controlul pe care oligarhii îl exercită asupra instituțiilor mass-media. De notat că legea are o perioadă limitată de valabilitate – 10 ani.   

De regulă, un oligarh îndeplinește simultan cel puțin 3 dintre următoarele criterii: 

– participă la viața politică și are influență în acest domeniu;

– controlează în mod semnificativ zone mass-media;

– este beneficiarul final al unei entități comerciale care ocupă o poziție de monopol pe piață timp de cel puțin un an;   

– valoarea confirmată a activelor sale și ale entităților comerciale pe care le deține depășește suma cumulată a 1 milion de salarii minime pe economie; 

În conformitate cu aspectele enumerate mai sus, la 29 iunie 2022, Zelenski a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) privind ”Registrul oligarhilor” (procedura de alcătuire și de menținere a acestuia). NSDC a stabilit că informațiile care conțin secrete de stat nu sunt înscrise în Registru.  

La 9 iunie, într-un interviu acordat Forbes, șeful Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției – l-am numit pe Oleksandr Novikov – avertiza că ”ideea unui Registru al oligarhilor și-a pierdut relevanța”.

”La urma urmei, oamenii pe care anterior îi consideram oligarhi și-au pierdut centrele de influență, ca urmare a măsurilor luate după începutul invaziei rusești la scară largă. Și nu mă refer doar la afacerile lor, ci și la televiziunile pe care le controlau. Când Ucraina va câștiga războiul, sarcina principală va fi aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă și o luptă susținută împotriva corupției. Oligarhii nu vor avea un loc într-un astfel de sistem. O parte din ei își vor menține afaceri, însă nu vor mai fi oligarhi ca odinioară”, a explicat Novikov. 

După 24 februarie, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a devenit una dintre principalele structuri care se ocupă de sancțiunile alocate oamenilor Rusiei. Lista bunurilor persoanelor fizice și juridice poate fi consultată pe un portal special creat. În capul acesteia tronează oligarhul pro-rus Viktor Medvedchuk laolaltă cu nume sonore din anturajul său, printre care nelipsiții Evgeny Muraev și Anatoly Shariy. Lista ucraineană de sancțiuni este pregătită de Biroul Prezidențial și de Ministerul de Externe alături de celelalte 40 de țări care s-au alăturat coaliției privind sancțiunile impuse oamenilor Rusiei. 

În urma acestora, la 6 iulie 2022, deputatul, protodiaconul și filantropul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) – care a fost cândva unul dintre liderii blocului de opoziție pro-rus – a anunțat că părăsește Rada Supremă, asigurând, într-o postare pe Facebook, că se va angaja în ”activități umanitare, sociale, religioase, industriale și economice”.  

La 11 iulie, site-ul companiei-mamă a miliardarului Rinat Akhmetov – SCM – a publicat o declarație prin care acesta anunța că își suspendă afacerile din domeniul mass-media, explicând că decizia sa a fost luată după intrarea în vigoare a legii cu privire la oligarhi. 

Holdingul media al lui Akhmetov – ”Media Group Ukraine” – era format din 10 televiziuni la care se adăugau site-uri și presă scrisă. Directorul de comunicare al SCM – Natalia Yemechenko – a clarificat, tot pe Facebook: ”Returnăm doar licențe. Nu transferăm active”. 

La 26 noiembrie 2021, în cadrul maratonului de presă desfășurat sub egida ”30 de întrebări adresate președintelui Ucrainei”, Volodimir Zelenski a acuzat la scenă deschisă holding-ul lui Rinat Akhmetov (Media Group Ukraine) că încearcă să destabilizeze situația din țară, orhestrând diverse campanii de compromitere. Zelenski l-a indicat pe Akhmetov ca fiind principalul responsabil pentru aceste acțiuni subversive. 

SCM Group include: Metinvest, DTEK, PUMB, Ukrtelecom, Media Group Ukraine, UMG Investments, Lemtrans, ECTA, HarvEast, Aska și altele. Începând cu 1 iulie, Grupul Metalurgic Metinvest al lui Rinat Akhmetov și Vadim Novinsky au oprit funcționarea a două fabrici miniere și de procesare din Kryvyi Rih, totodată reducând și operațiunea Kametstal din Kamenskoye. Producția de la Severny Gok a fost de asemenea suspendată începând cu jumătatea lunii iulie. 

Pe fundal, partenerii occidentali ai Ucrainei au impus sancțiuni drastice împotriva miliardarilor ruși. Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au stabilit sancțiuni ce vizează peste 1000 de persoane fizice și juridice din Federația Rusă. Printre aceștia se numără și Roman Abramovici, care deține proprietăți imobiliare în valoare de 302 milioane de dolari numai în Marea Britanie. Lui Alisher Usmanov i s-a interzis accesul în Marea Britanie și în statele Uniunii Europene. Lui Oleg Deripaska i-au fost înghețate conturile din Marea Britanie. La fel au pățit Mikhail Fridman și Petr Aven. Sancțiunile au fost impuse și unor figuri celebre precum German Khan, Igor Shuvalov, Mihail Gutseriev, Yuri Solovyov, Andrey Akimov, Polina Kovaleva sau Arkady Rotenberg. 

Sancțiunilor britanice au fost alocați și Oleg Tinkov și Evgeny Shvidler – șeful Oschadbank German Gref –, împreună cu adjunctul său, Alexander Vadyakhin. Acestora nu doar că le-au fost înghețate conturile, ci sunt interziși pe teritoriul Marii Britanii. Avioanele lor nu au voie să zboare în spațiul aerian al țării așa cum nici iahturile lor nu pot intra în apele teritoriale ale Marii Britanii.   

Dincolo de asta, Marea Britanie a devenit prima țară care a impus sancțiuni împotriva amantei lui Putin – Alina Kabaeva – și împotriva KGB-istului Kirill (aka Vladimir Gundyaev), șeful Bisericii Ruse. 

De notat că, până în toamna lui 2022, pe listele de sancțiuni din Ucraina se afla un singur oligarh rus – Evgheni Evtușenko –, care, spre deosebire de alți oligarhi de la Kremlin, deține puține bunuri în Ucraina. Însă din 19 octombrie, când președintele Zelenski a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare, sancțiunile au fost impuse împotriva a peste 250 de oameni de afaceri ruși și a 1500 de companii, cărora li se adaugă 4000 de propagandiști și colaboratori ai Rusiei.   

Aproape toți magnații ruși raportați de Forbes pentru 2021 se află acum pe lista de sancțiuni a Ucrainei. Excepție fac câțiva proprietari de companii IT care până acum nu s-au făcut remarcați ca susținători ai Kremlinului. Cel mai bogat rus de pe lista Forbes care nu a căzut sub incidența sancțiunilor este Pavel Durov, fondatorul Telegram. Din 2017 el locuiește în Dubai, iar în februarie 2021 a primit cetățenia în Emiratele Arabe Unite (aceasta fiind cea de-a patra cetățenie pe care o deține). Ori de câte ori are ocazia, Pavel Durov subliniază public că nu este cetățean al Federației Ruse. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.