Pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, în Polonia trebuie construită o fabrică uriașă de armament, deoarece linia pe care se merge în prezent, de donare de arme, este neviabilă pe termen lung, a declarat joi președintele Comisiei pentru Apărare a Parlamentului britanic, conservatorul Tobias Elwood.
Într-un interviu acordat pentru ziarul britanic The Telegraph, Tobias Ellwood a precizat că guvernele occidentale au arătat o lipsă de previziune strategică în planurile lor de a ajuta Ucraina să reziste și să se dezvolte.
Ellwood și-a exprimat satisfacția față de decizia de a fi furnizate Ucrainei tancuri occidentale, dar a menționat că modelul actual de sprijin care constă în mai multe lanțuri de aprovizionare și tipuri de muniție este nesustenabil. Soluția propusă de acesta constă în înființarea unei fabrici de armament în Polonia cu scopul unei aprovizionări mai sigure a Ucrainei.
Telegraph a informat că discuțiile privind construirea unei astfel de fabrici au început deja cu Varșovia, iar Ellwood consideră că Regatul Unit ar trebui să aibă un rol de lider în acest proiect.
Publicația a susținut că Ucraina ar putea folosi fabrica pentru a produce tancuri Leopard 2 sub licență germană, adăugând că acest proiect ar reduce presiunea asupra producătorilor de arme din vest.
Ellwood a completat că înființarea unei fabrici de arme în Polonia ar putea ajuta la transformarea forțelor armate ucrainene într-o armată mai independentă.
Mișcarea ar diminua în mod semnificativ presiunea de pe companiile occidentale de armament care se luptă să țină pasul cu cererea creată de războiul din Ucraina și cu nevoia de a reaproviziona stocurile în rândul armatelor NATO.
Declarațiile lui Ellwood vin în momentul în care Pentagonul a precizat că vrea ca în următorii doi ani să mărească producția de obuze de artilerie la niveluri nemaivăzute de la Războiul Coreean. Înainte de război, armata americană producea pe lună 14.400 de obuze nedirijate. Conform noilor planuri ale SUA, numărul va crește la 90.000 pe lună.
Mulți dintre susținătorii militari ai Ucrainei au avertizat că au sprijinit Kyivul cu prețul propriei apărări – o perspectivă îngrijorătoare pentru comandanții NATO.
Mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul NATO au demarat discuții cu producătorii de arme în speranța că aceștia vor crește producția, dar mulți nu sunt dispuși să facă acest lucru, deoarece nu există nicio garanție cu privire la viitoarele comenzi de arme. (sursa: The Telegraph)