Teroare la Moscova. După decizia Guvernului de la Berlin de a sprijini Ucraina cu tancuri Leopard, Kuleba anunță că avansează discuțiile privind furnizarea de avioane de luptă


Teroare la Moscova. După decizia Guvernului de la Berlin de a sprijini Ucraina cu tancuri Leopard, Kuleba anunță că avansează discuțiile privind furnizarea de avioane de luptă

După anunțul Guvernului de la Berlin conform căruia va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a precizat că se poartă deja discuții privind un sprijin militar ce constă în avioane de luptă F-16. 

"- Acum F16?

- Da.

- Încep treaba, prietene.

Tocmai am primit o întrebare de la un coleg european. Și i-am răspuns. El știe ce să facă. Și trebuie să știi că, oricât de greu ar fi, nu trebuie să renunți niciodată. Oricât de trist ar fi, nu dispera. Este necesar să crezi mereu și să muncești din greu", a precizat Kuleba într-o postare pe Facebook. 

După cum am precizat, Germania a decis astăzi să furnizeze Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2. Decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 a venit după o presiune intensă exercitată de Ucraina și mai multe state aliate.  

Unii oficiali occidentali consideră că forțele ruse se află în prezent într-o poziție slabă, iar astfel există o fereastră de oportunitate în care tancurile moderne ar putea ajuta Ucraina să avanseze.

Tancurile Leopard 2, folosite de mai multe țări europene, sunt mai ușor de întreținut și necesită mai puțin combustibil decât unele alternative occidentale.

Kyivul consideră că forțele sale sunt acum pregătite să folosească mai multe echipamente standard NATO, în cazul cărora nu a avut sprijinul logistic pentru a le opera încă de la începutul războiului.

De asemenea, Marea Britanie a fost de acord să furnizeze Ucrainei 14 tancuri Challenger 2. Challenger 2 este principalul tanc de luptă al armatei britanice.

Challenger 2 a fost construit în anii 1990, dar este semnificativ mai avansat decât alte tancuri de care dispun forțele armate ale Ucrainei.

În privința avioanelor F-16, mai mulți oficiali americani și olandezi au vorbit public despre posibila furnizare a acestora. În timpul unei dezbateri parlamentare din 19 ianuarie, ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a declarat că Guvernul său va analiza sprijinirea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 dacă Guvernul ucrainean va cere acest lucru. (sursa: BBC, Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.