"Este posibil să asistăm la un colaps al Federației Ruse în multe state noi!". Ce spun o serie de experți despre deznodământul războiului din Ucraina


"Este posibil să asistăm la un colaps al Federației Ruse în multe state noi!". Ce spun o serie de experți despre deznodământul războiului din Ucraina

Victoria Ucrainei ar putea duce la prăbușirea Federației Ruse așa cum o știm, potrivit unui economist european. Timothy Ash, asociat al think tank-ului pentru afaceri internaționale Chatham House, consideră că este inevitabil ca armata rusă să fie înfrântă de Ucraina. În timp ce războiul la scară largă se îndreaptă spre a unsprezecea lună, Ash a precizat că adevărata problemă care planează asupra invaziei Moscovei este ce se va întâmpla cu Rusia lui Putin și dacă istoria se va repeta.

Într-un editorial publicat sâmbătă de Kyiv Post, Ash, care a consiliat varii guverne cu privire la politica referitoare la Ucraina-Rusia, a reliefat că el consideră că Rusia se va despărți în noi state – rezultând exact opusul a ceea ce Putin a sperat să obțină atunci când a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei. 

"Văd o șansă destul de bună să vedem sfârșitul lui Putin și cred că este posibil să asistăm la un colaps al Federației în multe state noi – precum s-a întâmplat cu URSS în 1991", a precizat Ash.

Având în vedere că Rusia este în prezent împărțită într-un total de 89 de regiuni — inclusiv 21 de republici, 6 teritorii federale, 2 orașe federale (Moscova și Sankt Petersburg), 49 de regiuni, 1 regiune autonomă și 10 zone autonome — Ash prezice că ar putea apărea 20 de noi state dacă Federația Rusă se prăbușește.

"Putin a început acest război pentru a crea o Rusie Mare, dar efectul va fi probabil o Rusie Mică", a spus Ash.

În 1991, dizolvarea Uniunii Sovietice (URSS) a dus la sfârșitul existenței țării ca stat suveran și a pus capăt perioadei președintelui Mihail Gorbaciov ca lider de facto al URSS. Prăbușirea din 1991 a conferit Ucrainei independența, episod din care au pornit relațiile tensionate dintre Rusia și Ucraina.

Ash nu este singurul expert care a opinat că războiul din Ucraina poate avea ca deznodământ prăbușirea efectivă a Rusiei.

Într-un editorial apărut pe 7 ianuarie în Foreign Policy, Alexander Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers-Newark și specialist în Ucraina și Rusia, a spus că, în cazul în care Putin ar părăsi funcția, ar urma probabil o "luptă vicioasă pentru putere" și, odată cu ea, "o dezintegrare a controlului centralizat, respectiv destrămarea federației".

"Nu știm cine va câștiga, dar putem prezice cu încredere că lupta pentru putere va slăbi regimul și va deturna atenția Rusiei de la ceea ce a mai rămas din efortul său de război", a explicat Motyl. 

"Dacă Rusia va supraviețui acestei tulburări, va deveni probabil un stat cu statut de client vulnerabil al Chinei. Dacă nu o face, harta Eurasiei ar putea arăta foarte diferit", a continuat acesta. 

Bruno Tertrais, consilier pe teme geopolitice la Institutul Montaigne, un think tank francez, a zis, la rândul său, că a doua prăbușire a Uniunii Sovietice este probabil să vină în urma războiului din Ucraina.

"Nu numai că (Putin - n.red.) nu a reușit să unifice lumea rusă (russki mir), dar, pe fondul războiului, cei mai apropiați vecini ai săi par să vrea acum să se emancipeze", a scris Tertrais în decembrie.

Janusz Bugajski, un membru senior al Fundației Jamestown, a avertizat că factorii de decizie din Occident sunt nepregătiți pentru un colaps "iminent" al Rusiei.

"În loc să planifice situațiile neprevăzute și să valorifice 'dezimperializarea' Rusiei, oficialii occidentali par să fie blocați într-o epocă apusă, crezând că pot reveni la status quo-ul post-Război Rece", a scris acesta într-un editorial publicat pe 12 ianuarie de Politico. 

Pentru ca Occidentul să evite repetarea greșelilor trecutului, nu trebuie să presupună că "imperiul actual este permanent", a mai reliefat acesta. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.