Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului de la Budapesta, Péter Szijjártó, a declarat, luni, la Bruxelles, că deciziile care diminuează drepturile minorității maghiare din Transcarpatia fac ca Ungariei să îi fie tot mai greu să se sacrifice pentru a ajuta Ucraina în perioada următoare.
Declarațiile ministrului maghiar au venit la o conferință de presă din pauza Consiliului Afaceri Externe al UE, a cărei temă principala a fost războiul din Ucraina.
Szijjártó a reluat în fața reporterilor poziția cunoscută a țării sale, categoric favorabilă Rusiei, spunând că „orice decizie care ar putea duce la o prelungire sau o potențială escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre” și adăugând că Ungaria nu consideră că este o idee bună să crească transferurile de arme către Ucraina.
În același timp, a mai spus Szijjártó, Ungaria nu va împiedica punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene în acest sens. „Dar în loc de sancțiuni fără limite și transporturi de arme de sute de milioane de euro, UE ar trebui să se concentreze pe consolidarea păcii în Ucraina”, a mai spus Szijjártó, fară să lămurească cum poate fi obținută acesta pace de blocul european în condițiile în care armatele ruse sunt pe teritoriul Ucrainei, continuandu-și ofensiva.
Ministrul maghiar a ridicat din nou problema „atacurilor concentrate și grave” împotriva comunității naționale maghiare din Ucraina, protestând împotriva demiterii „subite și fară justificare” a unui număr mare de directori de școli și profesori de naționalitate maghiară și a obligației instituțiilor de a elimina simbolurile naționale maghiare.
„Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat. Toate acestea sunt inacceptabile și nu numai noi, maghiarii, ci și Uniunea Europeană trebuie să fie conștienta de acest lucru. Este inacceptabil ca cineva să prezinte acest lucru ca pe o problemă bilaterală”, a spus ministrul maghiar, adăugând că Ucraina, ca țară candidată la UE, trebuie să respecte regulile Uniunii iar garantarea drepturilor minorităților naționale este o valoare și o obligație europeană comună.
Szijjártó a declarat și că „nu este surprinzător pentru nimeni că Ungaria nu va sprijini nicio măsură care ar limita în vreun fel cooperarea nucleară cu Rusia”, făcând referire la centrala nucleară de la Pacs, care produce mare parte din energia electrică a Ungariei.
Centrala de la Pacs a fost construită după modelul rusesc VVER și are două reactoare nucleare în contrucție, de care se ocupă compania de stat rusă Rosatom și a cărui finanțare vine în proporție de 80% de la Moscova – detalii AICI.