Cutremur la Kremlin. Boris Johnson face declarația momentului: "Acum e clar: Ucraina trebuie să adere la NATO!"


Cutremur la Kremlin. Boris Johnson face declarația momentului: "Acum e clar: Ucraina trebuie să adere la NATO!"

Într-un editorial de impact scris pentru Daily Mail după recenta vizită efectuată la Kyiv, fostul premier britanic Boris Johnson a atras atenția că lumea occidentală nu ar trebui să acorde importanță amenințărilor nucleare venite dinspre Kremlin și să amplifice sprijinul militar destinat Ucrainei, țară care duce acum un veritabil "război de independență". Acesta a detaliat motivele pentru care este puțin probabil ca Rusia să recurgă la resortul unui atac nuclear. De asemenea, Boris Johnson a reliefat că este mai clar ca niciodată că Ucraina trebuie să fie primită în cadrul NATO.  

Redăm integral editorialul fostului premier britanic: 

"Vino cu mine în noroiul ocru al curții bisericii din Bucha, pe lângă biserica Sf. Andrei, ciuruită de gloanțe. Stați lângă mormintele unora dintre cei 416 de locuitori ai acestui oraș – 9 dintre ei copii – care au fost împușcați de ruși în încercarea de a-i îngrozi pe ceilalți.

Priviți fotografiile cadavrelor lor, cu mâinile legate la spate, lăsate în stradă să putrezească sau să fie mâncate de câini.

Stai alături de mine lângă ruinele înnegrite ale unui bloc de apartamente din Borodyanka. Priviți ce poate face unei clădiri cu opt etaje doar una dintre bombele aeropurtate de 500 de kilograme ale lui Putin. 

Încercați să vă intersectați privirea cu ochii oamenilor care au scos 162 de cadavre din dărâmături și care le-au căutat pe cele 28 ale căror rămășițe nu au fost găsite niciodată.

Uită-te la acei ucraineni curajoși și răspunde-mi la această întrebare: ce dracu’ așteptăm?

Ceea ce s-a întâmplat aici în suburbiile Kievului a fost îngrozitor. Dar se întâmplă în fiecare parte a Ucrainei pe care Putin continuă să o ocupe: tortură, viol, crimă în masă.

Deși distrugerea fizică de aici este îngrozitoare, ea pălește în raport cu crimele pe care Putin le comite în alte părți ale țării - aplatizarea orașelor întregi într-un taifun de bombe și rachete.

Nu are nicio reținere. Nu are niciun scrupul. De mult a abandonat cel mai mic respect pentru legile războiului – și cu fiecare zi care trece, mai mulți nevinovați sunt sacrificați, mai mulți soldați ucraineni curajoși sunt uciși, mai mulți ruși tineri intră în mașina de tocat carne a acestuia. 

Așa că permiteți-mi să pun din nou întrebarea. Ce motive imaginabile pot exista pentru această întârziere? De ce nu le oferim ucrainenilor tot ajutorul de care au nevoie, acum, când au nevoie?

Să nu avem nicio îndoială. Ucraina câștigă și va câștiga acest război. Inimile ucrainene sunt mari și determinarea lor se întărește în fiecare zi. Conduceți prin periferia Kyivului și veți vedea cât de feroce s-au luptat pentru a-și proteja vetrele și casele și cât de greșit și-a înțeles Putin inamicul.

Vedeți nenumăratele clădiri marcate de focul tancurilor rusești. Vedeți cum urmele acelor tancuri au stricat asfaltul drumurilor.

Mai vezi și bivuacuri în pădure, camuflate cu zdrențe, de unde ucrainenii au împușcat fără teamă acele tancuri rusești – aruncându-le în aer cu rachete lansate de pe umăr, multe dintre ele fabricate la Belfast. Vedeți unde ucrainenii au învins ceea ce trebuia să fie cea mai formidabilă armată din lume.

Alungarea trupelor ruse din Kyiv va fi considerată una dintre marile fapte de arme ale timpurilor moderne. Au făcut-o din nou la Harkiv și din nou la Herson.

Ei pot și îl vor alunga pe Putin din întreaga Ucraină. Acesta este acum un război de independență, iar istoria ne învață că războaiele de independență se termină doar într-un fel. Întrebarea este când.

Cu cât îi putem ajuta mai devreme pe ucraineni să obțină inevitabila lor victorie, cu atât suferința lor se va încheia mai repede și cu atât lumea întreagă, inclusiv Rusia, poate începe să-și revină din catastrofa creată de Putin. Acest lucru presupune ca toți cei din Occident, toți prietenii Ucrainei, să dublăm, să triplăm sprijinul.

Trupele lui Putin sunt demoralizate. Duc lipsă de muniție bună. Armata sa este formată din condamnați proaspăt eliberați sau membri speriați ai minorităților etnice care au fost mobilizați să lupte, ei venind din orașe anonime din cele mai îndepărtate părți ale Rusiei.

Dar, oricât de risipitor este, Putin mai are rezerve de populație. Are puterea de a recruta. Și și-a arătat disprețul total față de valoarea vieții umane.

Acum pregătește o contralovitură. Și chiar dacă ucrainenii o pot vedea venind și vor absorbi cu ușurință acea lovitură, vor avea nevoie de ajutorul nostru pentru următoarea fază decisivă - recuperarea podului de uscat. E vorba despre acea fâșie continuă de pământ ocupat care se întinde de-a lungul coastei de la Donbas până la Crimeea și care blochează în prezent accesul Ucrainei la Marea Azov.

Dacă pot să ia înapoi acel pod de pământ sau să-și facă drum prin el și să-l taie în două, ucrainenii au câștigat. S-a terminat jocul pentru Putin.

Ceea ce au nevoie este să primească din stocul de care Occidentul dispune din abundență și care în acest moment nu ar putea avea un scop moral sau strategic mai mare decât acela de a ajuta Ucraina.

Au nevoie de 'focuri adânci' – artilerie cu rază mai lungă de acțiune care poate elimina de la distanță pozițiile lui Putin. În prezent, ei pot vedea ce fac trupele ruse pe pământul ucrainean. Ei pot vedea unde sunt centrele de comandă și depozitele de muniție.

Spre imensa lor frustrare, ei nu pot atinge acele ținte cu sistemele pe care le au. Au nevoie de avioane pentru a lovi acele poziții din aer și au nevoie de mașini blindate și tancuri pentru a recuceri și a menține terenul pe care Putin l-a furat.

Sunt mândru că Marea Britanie este cea care dă din nou startul. Trimițând 14 tancuri Challenger 2, secretarul nostru al Apărării, Ben Wallace, a dat un exemplu pentru alte țări. Acum este timpul ca alții să ne urmeze exemplul.

Ucrainenii au nevoie de sute de tancuri și ar trebui să le obțină de la americani, germani, polonezi și mulți alții. Unde are nevoie lumea occidentală să desfășoare respectivele tancuri în acest moment?

Pentru a păzi Renania de Nord-Westfalia? Protejează Tennessee? Satele din Wiltshire?

Același argument poate fi folosit cu privire la fiecare element de armament convențional care ar putea ajuta Ucraina să pună capăt acestei agonii. 

Nu-mi vorbi despre 'escaladare'! De ce să ne temem că-l provocăm pe Putin, când deja a arătat ce va face fără nici cea mai mică provocare?

Cum mai poate 'escalada', când a comis deja barbarii încât pulverizează în mod sistematic casele civililor?

Va escalada cu o armă nucleară pe câmpul de luptă? Într-adevăr? Nu cred asta nicio secundă. Dacă Putin ar fi atât de nebun încât să apeleze la componenta nucleară, ar pierde într-o clipă toți partenerii – din Africa, Orientul Mijlociu, Asia – care în prezent sunt deja dispuși să se îndepărteze de el. 

Mai rău, din punctul lui de vedere, i-ar pierde pe chinezi. El ar deveni un paria global și ar arunca Rusia într-o asemenea stare de excludere economică criogenă încât ar face sancțiunile actuale să pară moderate.

Mai presus de toate, ar pierde poporul rus, care ar fi cu totul îngrozit referitor la consecințele unei astfel de mișcări și la unde ar putea duce aceasta. Și nici nu ar funcționa. Nu i-ar opri pe ucraineni să lupte.

Nu o va face. Vrea să ne facă să vorbim despre armele nucleare, pentru că vrea să-și prezinte războiul drept o confruntare între NATO și Rusia. Nu este așa ceva. Este un atac brutal și neprovocat asupra unei țări europene fără vină și tot ce fac prietenii Ucrainei este să ajute acea țară să se apere.

Nu putem fi acuzați pentru dezastrul geo-strategic pe care Putin și l-a adus asupra sa. El a reușit prin violența și agresiunea sa nu numai să determine Finlanda și Suedia să adere la NATO. El a distrus în mod elocvent orice obiecție împotriva apartenenței la NATO a înșiși ucrainenilor. 

Care este rezultatul eșecului nostru de zeci de ani în a ne respecta promisiunea de a-i primi pe ucraineni la adăpostul umbrelei defensive NATO?

Rezultatul este cel mai sângeros război din Europa din ultimii 80 de ani. De dragul clarității, stabilității și al păcii pe termen lung, acum este clar – ceea ce nu era înainte de invazia lui Putin – că Ucraina trebuie să adere la NATO. 

Și da, accept ideea că atunci când Putin va pierde în cele din urmă și inevitabil, va fi dificil să explice publicului rus situația. Dar va găsi o cale. El controlează organele de propagandă. Are în continuare un sprijin foarte substanțial.

Nu este treaba noastră să ne facem griji pentru Putin, respectiv să ne angajăm în discuții fără rost despre Kremlinologie. Sarcina noastră este să ajutăm Ucraina să câștige – cât mai repede posibil.

Acei oameni eroici luptă pentru noi toți. Ucrainenii luptă pentru georgieni, pentru moldoveni, pentru statele baltice, pentru polonezi – pentru oricine ar putea fi amenințat la un moment dat de revanșismul nebunesc și neoimperialismul lui Putin. Ei luptă pentru principiul că națiunilor nu ar trebui să li se schimbe granițele cu forța.

Când Ucraina va câștiga, acesta va fi un mesaj care va fi auzit în întreaga lume. Așa că să-i ajutăm să câștige, nu anul viitor sau anul următor, ci anul acesta, 2023. Și nu-mi vorbiți despre cheltuieli.

Dacă vreți să minimizați durerea economică a lumii, dacă doriți să evitați costul enorm – în sânge și resurse – care ar apărea dacă am lăsa această tragedie să se extindă, atunci să facem împreună ceea ce e evident.

Să le dăm ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a câștiga acum!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.