Fost secretar general al NATO: Refuzul Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei prelungește războiul!


Fost secretar general al NATO: Refuzul Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei prelungește războiul!

Într-un editorial scris pentru Newsweek, Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, respectiv fost premier al Danemarcei, a reliefat că ezitarea Guvernului de la Berlin de a furniza Ucrainei tancuri Leopard nu face nimic altceva decât să prelungească războiul și să izoleze Germania de partenerii săi democratici. 

Fostul secretar general al NATO a mai reliefat că 13 țări europene dețin aproximativ 2.000 de tancuri Leopard, motiv pentru care îi pot fi oferite Ucrainei fără niciun fel de problemă cele 300 pe care le cere.

Redăm integral editorialul redactat de fostul secretar general al NATO: 

"Întâlnirea de vineri a aliaților Ucrainei de la Ramstein ar fi trebuit să fie un moment de unitate. Înainte de summit, țările din întreaga alianță NATO au promis noi angajamente majore pentru a consolida securitatea Ucrainei. De la apărarea aeriană până la vehiculele moderne de luptă de artilerie și infanterie, aceste arme vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a-și proteja populația și de a învinge forțele ruse pe câmpul de luptă. În ciuda acestor aspecte pozitive, în cameră se afla un elefant, sau un leopard: refuzul continuu al Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina. Această ezitare nu are sens. Riscă să izoleze Germania de partenerii săi democratici și, în cele din urmă, să prelungească războiul.

În weekend, ministrul de Externe Annalena Baerbock a clarificat că Germania nu va bloca alte țări europene din a trimite tancuri în Ucraina. De asemenea, au convenit ca trupele ucrainene să înceapă antrenamentele pe tancurile Leopard 2 în Polonia și au demarat o evaluare a propriului inventar. Eventual Germania va schimba în cele din urmă abordarea și va fi de acord să trimită tancuri. Dar de ce această întârziere? Pe măsură ce politicienii germani continuă dezbaterea, civilii ucraineni continuă să moară.

O explicație este că Olaf Scholz va fi de acord doar dacă Statele Unite își iau angajamentul să-și trimită propriile tancuri Abrams. Dacă SUA vor să trimită tancuri, asta ar fi binevenit, dar cele două decizii nu ar trebui să fie legate. Statele Unite au oferit mai mult ajutor militar decât ceilalți aliați NATO la un loc. Când vine vorba de tancuri, Europa trebuie să aibă frâiele. Leopard II este cel mai potrivit pentru condițiile de pe teren și este folosit de un număr mare de țări europene, care ar putea oferi sprijin logistic în apropierea granițelor Ucrainei. Deci, cancelarule Scholz, oprește-te din găsit scuze și eliberează Leoparzii! 

Pe parcursul acestui război, liderii occidentali au luat decizii care înainte erau de neconceput. Cu toate acestea, luarea deciziilor a fost adesea prea lentă și prea progresivă. Ne-am ferit să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie de teamă să nu fie provocată Rusia. Acest lucru a avut efectul opus. I-a permis președintelui rus Vladimir Putin să escaladeze fără consecințe. Asta i-a oferit o marjă de libertate pentru a viza orașele ucrainene și infrastructura civilă. Dacă vrem să punem capăt rapid acestui război, Putin trebuie să înțeleagă că vom face tot ceea ce este necesar pentru a păstra o Ucraină liberă și independentă.

Ucraina trebuie să primească ceea ce îi trebuie pentru a-și recuceri teritoriul, Europa trebuie să-și pregătească industriile pentru un război lung, iar lumea democratică trebuie să înceapă să construiască un cadru pentru redresarea postbelică a Ucrainei.

În ceea ce privește proviziile de arme, Ramstein a fost un pas important. Aliații vor intensifica masiv furnizarea de capabilități de apărare aeriană, ajutând Ucraina să închidă cerul în raport cu atacurile barbare ale Rusiei cu rachete și drone. Au existat, de asemenea, angajamente semnificative privind artileria și munițiile de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, care vor permite Ucrainei să identifice ținte dincolo de capacitatea lor actuală și să facă ravagii în spatele liniilor rusești. Ucraina va primi, totodată, un număr mare de vehicule de luptă pentru infanterie, extrem de necesare. Acestea pot ajuta la o mai bună protecție a trupelor din prima linie, dar singure nu vor permite forțelor ucrainene să recupereze pozițiile rusești adânc înrădăcinate. Pentru asta, Ucraina are nevoie de tancuri. Treisprezece țări europene dețin 2.000 de tancuri Leopard – putem trimite în siguranță cele 300 de tancuri Leopard pe care Ucraina le cere. Germania, să iei notițe pentru momentul în care faci inventarul! 

Câștigarea acestui război se bazează pe mai mult decât pe livrările de arme. Trebuie să vedem o schimbare fundamentală a mentalității din capitalele occidentale. Vladimir Putin încă mai crede că sprijinul nostru pentru Ucraina se va diminua. Că, pe termen lung, fanatismul și brutalitatea Rusiei vor depăși superioritatea economică și militară a Occidentului. Trebuie să-i arătăm lui Putin că nu este cazul. Rusia își pregătește industriile pentru un conflict lung. Trebuie să facem același lucru prin creșterea enormă a producției de muniție în Europa. Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că nu ne poate depăși.

De asemenea, trebuie să arătăm că vom proteja libertatea și democrația Ucrainei atât timp cât este nevoie. Trebuie să planificăm după război și integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană (UE) și în lumea democratică mai largă. Acest lucru va fi posibil doar cu garanții pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. Acesta este scopul Pactului de Securitate de la Kyiv, pe care Andriy Yermak și cu mine l-am redactat pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta prevede un angajament de mai multe decenii din partea aliaților pentru a asigura autoapărarea Ucrainei.

Ucraina trebuie să dezvolte și să mențină o armată semnificativă, capabilă să reziste forțelor armate ale Rusiei. Acest lucru necesită investiții susținute în baza industrială de apărare a Ucrainei, transferul de arme standard NATO, partajarea informațiilor și misiuni intensive de antrenament atât sub pavilionul UE, cât și sub cel al NATO. Trebuie să ne asigurăm cu privire la costul unui atac viitor că este pur și simplu prea mare pentru a fi suportat. Aceasta este o condiție prealabilă pentru redresarea pe termen lung a Ucrainei.

În acest moment, acțiunile Germaniei riscă să submineze unitatea lumii democratice. A arăta că ești ezitant în fața lui Putin nu va face decât să prelungească acest conflict. Dacă Putin vede diviziunea în rândurile noastre, el își va extinde războiul crud. Dacă va vedea că angajamentul nostru pentru o Ucraină liberă este absolut, va înțelege în sfârșit că războiul său este în zadar. Doar atunci va fi posibilă o pace de durată".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.