Acceptul Germaniei pentru reexportul în Ucraina al tancurilor Leopard are o importanță secundară, asta întrucât Polonia ar putea trimite aceste tancuri ca parte a unei coaliții de țări chiar și fără permisiunea Berlinului, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Polonia exercită presiuni ca țările care dispun de tancuri de fabricație germană Leopard 2 să le furnizeze Ucrainei, chiar și în situația în care Germania nu dorește să se alăture demersului. Deoarece tancurile sunt de fabricație germană, Varșovia are nevoie procedural de acordul Berlinului pentru a le oferi unei țări non-NATO. Însă, Varșovia a avertizat din data de 20 ianuarie, prin vocea unui viceministru de Externe, că ia în calcul luarea unor măsuri "non-standard" pe această temă, abordare întărită acum prin declarațiile făcute de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
"Vom cere o astfel de permisiune, dar aceasta este o problemă de importanță secundară. Chiar dacă nu am obține această aprobare, vom transfera în continuare tancurile împreună cu alte arme în Ucraina", a declarat Morawiecki.
"Presiunea are sens, pentru că în acest weekend, ministrul de Externe al Germaniei a transmis un mesaj ușor diferit, care dă o licărire de speranță că Germania nu numai că nu va bloca (trimiterea de tancuri - n.red.), ci va furniza în sfârșit echipamente grele, echipamente moderne pentru a ajuta Ucraina", a mai zis premierul polonez.
Germania nu ar sta în cale dacă Polonia își va trimite în Ucraina tancurile Leopard 2 de fabricație germană, a declarat duminică ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI.
Luni, înainte de o întâlnire a miniștrilor de Externe ai UE, Baerbock a făcut comentarii suplimentare, spunând: "Este important ca noi, comunitatea internațională, să facem tot ce putem pentru a apăra Ucraina, astfel încât Ucraina să câștige și să câștige dreptul de a trăi din nou în pace și libertate".
Totodată, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că în curând va fi luată o decizie cu privire la trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană. Vorbind într-un interviu pentru ARD TV din Germania, el a spus că Guvernul are mulți factori de luat în considerare și că țara sa nu va lua o decizie pripită.
Astfel de factori includ consecințele pentru securitatea populației germane, a adăugat acesta.
Pe 21 ianuarie, Pistorius a declarat pentru un ziar german că plănuiește să viziteze Ucraina în următoarele patru săptămâni.
Pe 20 ianuarie, Pistorius a spus că aliații nu au o opinie unanimă cu privire la livrarea tancurilor occidentale moderne către Ucraina. El a instruit oficialii să revizuiască stocul Germaniei de tancuri Leopard 2, astfel încât țara să se poată "mișca rapid" în cazul unei "decizii pozitive".
Ultimele declarații arată o schimbare a poziției Germaniei. Amintim că, pe parcursul întâlnirii Ramstein de săptămâna trecută, nu se luase nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.
Germania a opus rezistență presiunii venite dinspre Kyiv referitoare la sprijinirea Ucrainei cu tancuri din propriile stocuri, asta în timp ce Polonia anunțase că este gata să livreze 14 Leopard 2.
Ca reacție, premierul polonez declarase că, în cazul în care Germania nu este de acord cu transferul în Ucraina a tancurilor Leopard 2, Polonia va construi o "coaliție mai mică" de țări gata să trimită tancuri și alte echipamente.
Mateusz Morawiecki a spus că Polonia nu va privi pasiv în timp ce Ucraina sângerează, adăugând că Ucraina și Europa vor câștiga războiul cu sau fără Germania. De asemenea, Morawiecki a calificat poziția Germaniei drept "inacceptabilă".
"A trecut aproape un an de la izbucnirea războiului. Dovezile crimelor de război ale armatei ruse pot fi văzute la televizor și pe YouTube. De ce mai are nevoie Germania pentru a deschide ochii și să înceapă să acționeze în concordanță cu potențialul statului german?", a întrebat Morawiecki.
Acesta a mai precizat că nu e necesar ca Germania să-și angreneze toate resursele, întrucât și un mic procent ar reprezenta un progres.
"Mai presus de toate, Berlinul nu ar trebui să slăbească sau să saboteze activitățile altor țări", a reliefat premierul Poloniei.
Morawiecki a adăugat că Polonia și polonezii au făcut mult pentru a ajuta Ucraina, în ceea ce privește sprijinul militar, ajutorul pentru refugiați și eforturile diplomatice. El a mai spus că Polonia a lucrat îndeaproape cu SUA și a construit o coaliție de state europene care să sprijine Ucraina, dar, atunci când lucrurile au început să meargă mai bine în ceea ce privește sprijinirea forțelor Kyivului cu armament greu, Germania a adoptat o poziție îndoielnică.
"Inamicul este în Est, iar noi pierdem timpul cu discuții care nu aduc nimic bun", a zis acesta.
Morawiecki a menționat că Germania a căzut într-o capcană creată de ea printr-o politică dusă ani de zile care a constat în căutarea unor legături mai strânse cu Moscova.
"Ei sperau că îl vor îmblânzi pe ursul rus prin contracte generoase", a spus premierul polonez, adăugând că politica aceasta a eșuat și "până astăzi a fost greu pentru Germania să recunoască eroarea".
Morawiecki a adăugat că a lansat apel după apel către cancelarul Olaf Scholz să ia măsuri decisive, deoarece Germania este o țară puternică atât din punct de vedere economic, cât și militar.
"Încerc să-mi cântăresc cuvintele, dar o voi spune direct. Ucraina și Europa vor câștiga acest război - cu sau fără Germania", a menționat Morawiecki, adăugând că depinde de Berlin dacă se va alătura misiunii de stopare a barbarității rusești sau să va privi pasiv, condamnându-se astfel să fie de partea greșită a istoriei. (surse: The Guardian, Ukrinform, Kyiv Post, The First News)