Dacă Germania va continua să opună rezistență cererii Poloniei de a preda Ucrainei unele dintre tancurile sale Leopard 2 de fabricație germană, Varșovia ar putea fi gata să ia "măsuri non-standard", a spus un viceministru polonez de Externe.
Polonia a pus bazele unei coaliții de țări care doresc să ofere Ucrainei o parte din tancurile de care dispun pentru a ajuta țara în cauză să se apere mai bine împotriva invaziei ruse. În timpul unei vizite efectuate la Lviv pe 11 ianuarie, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promis că va oferi Kyivului o companie de tancuri Leopard 2. Cu toate acestea, deoarece tancurile sunt de fabricație germană, Varșovia are nevoie de acordul Berlinului pentru a le oferi unei țări non-NATO.
Jablonski a fost întrebat vineri într-un interviu acordat radiodifuzorului privat RMF FM ce va face Polonia dacă Germania refuză cererea.
"Vom vedea, dar cred că dacă vedem o rezistență puternică, vom fi gata să luăm acțiuni, inclusiv non-standard, chiar dacă cineva s-ar putea simți ofensat", a subliniat acesta, ceea ce ar putea însemna că Varșovia va oferi Ucrainei tancurile respective chiar și fără acordul Berlinului.
Potrivit viceministrului polonez de Externe, "cu cât oferim mai devreme și mai multe tancuri Ucrainei, cu atât Polonia va fi mai sigură".
Polonia a oferit deja Ucrainei zeci de tancuri T-72 din epoca sovietică, precum și cantități semnificative de alte arme.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa încearcă să-i convingă pe aliații europeni să furnizeze Ucrainei până la 100 de tancuri de luptă fabricate în Occident.
Vorbind miercuri pentru Bloomberg Television la Forumul Economic Mondial de la Davos, Morawiecki a spus că încearcă să-l "încurajeze" pe cancelarul german Ofal Scholz să se implice mai mult în ajutorarea Ucrainei. Morawiecki a adăugat că Germania poartă o responsabilitate specială.
"Germania, cu politica ei, dependența de gazul rusesc, a creat în primul rând multă incertitudine și instabilitate, așa că ar trebui să se simtă acum mai responsabilă pentru a sprijini Ucraina", a zis acesta.
"Ar trebui să ajute și mai mult cu livrarea armelor în Ucraina și am încercat să-l conving pe Olaf să facă acest lucru cât mai repede posibil", a completat Morawiecki.
Morawiecki a mai zis pentru Bloomberg că speră ca țările UE să trimită Ucrainei până la 100 de tancuri de luptă.
"Am promis cele 14 tancuri Leopard și acum așteptăm astfel de tancuri și din Danemarca, Finlanda, Germania și alte țări ale Uniunii Europene, pentru că vrem să-i inspirăm pe alții să pregătească mai multe tancuri, eventual 60, 70, până la 100 de tancuri foarte moderne, care pot face diferența pe câmpul de luptă în Ucraina", a reliefat Morawiecki.
Întrebat dacă nu se teme că Rusia va percepe acest lucru ca pe o escaladare a războiului și ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare, Morawiecki a răspuns:
"Nu cred. Desigur, nimic nu depășește imaginația noastră, dar pe de altă parte, nu cred că se va întâmpla. Până și China a fost foarte clar de partea noastră și a transmis Kremlinului: nu face asta pentru că va însemna un cu totul alt război. Astfel, sunt prudent optimist în privința asta", a zis Morawiecki.
Totodată, într-un interviu acordat CNN, prim-ministrul Poloniei le-a cerut politicienilor germani să pună capăt "procrastinării" în ceea ce privește acordarea de sprijin Ucrainei. Ei trebuie să nu mai trăiască în "era anterioară" și "să se reinventeze", a precizat acesta.
Prim-ministrul a fost întrebat despre intenția Guvernului său de a transfera unele dintre tancurile sale Leopard în Ucraina. Pentru a face acest lucru ar fi nevoie de permisiunea Germaniei, unde sunt fabricate tancurile.
Morawiecki a precizat că Guvernul său a încercat să "încurajeze și să-i inspire pe alții, în special pe germani", pentru a sprijini un plan mai larg de a trimite echipamente militare grele și moderne la Kyiv. Dar "din păcate, ei (Germania - n.red.) amână pe multe paliere diferite referitoare la Ucraina".
"Din păcate, cred că mulți politicieni germani sunt încă încorporați în epoca anterioară", a continuat acesta, menționând că Germania "și-a pus toate ouăle într-un singur coș, numit gaz rusesc", iar acum acest coș "nu este tocmai în stare bună".
"Acum trebuie să se reinventeze", a spus Morawiecki.
"De aceea probabil că ezită și amână, respectiv nu sprijină Ucraina", a continuat acesta.
Guvernul polonez a criticat de multă vreme dependența Germaniei de energia rusă. De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Varșovia a certat în mod regulat Berlinul pentru că nu a făcut suficient pentru a sprijini Kyivul.
Conform cifrelor compilate de Institutul Kiel în Ukraine Support Tracker, în termeni absoluți, Germania a fost anul trecut a treia țară ca sprijin oferit Ucrainei când vine vorba de toate formele de ajutor și, totodată, al treilea cel mai mare donator de echipamente militare. Polonia a fost al cincilea și al patrulea în clasamentul respectiv.
Cu toate acestea, în raport cu dimensiunea economiilor țărilor, Germania a fost doar al 17-lea cel mai mare donator. Polonia s-a clasat pe locul al treilea, în urma Estoniei și Letoniei. (sursa: Notes from Poland, The Frist News, The First News)