Președintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a criticat joi pe ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, spunând că acesta "rupe unitatea europeană". Această reacție vine în contextul în care ministrul austriac de Externe solicitase slăbirea sancțiunilor ce au fost impuse Kremlinului la nivelul UE, pe parcursul unei întâlniri cu omologul său francez, Catherine Colonna.
"Îmi pare rău să aud astfel de voci, pentru că atunci când luăm în considerare faptul că acest lucru este spus de un politician european dintr-un stat membru al UE, atunci, fără îndoială, observ că rupe unitatea europeană", a spus Duda la un briefing de presă susținut la Forumul Economic de la Davos.
"După cum puteți vedea, există oameni care sunt gata să facă afaceri fără să țină cont de sângele vărsat", a continuat acesta.
"Credem că vărsarea de sânge ar trebui oprită, iar cei care sunt autorii tragediei pe care o cauzează altei națiuni ar trebui opriți", a mai zis Duda.
De asemenea, un viceministru polonez de Externe a catalogat drept "complet absurdă" o declarație a ministrului austriac de Externe, Alexander Schallenberg, care a criticat decizia Varșoviei de a nu-i permite ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, să participe o reuniune a OSCE ce s-a desfășurat anul trecut în Polonia.
Refuzul de a i se acorda o viză lui Lavrov a însemnat că acesta nu a putut participa la Consiliul Ministerial al OSCE care a avut loc în orașul Łódź în decembrie 2022.
Vorbind miercuri la postul public de radio din Polonia, adjunctul ministrului polonez de Externe, Paweł Jabłoński, a spus că declarațiile ministrului austriac de Externe arată că "că pro-rusismul este încă foarte puternic în multe țări din Europa și ajunge uneori la cele mai înalte eșaloane ale Guvernului".
"Când cineva spune că sancțiunile sunt prea puternice sau că Polonia ar trebui să-l lase pe ministrul rus de Externe - care e de fapt complice la aceste crime, iar până la urmă aparatul guvernamental rus este responsabil pentru asta, mă refer la acele sloganuri despre presupusa denazificare a Ucrainei, care sunt de fapt o justificare pentru intențiile de genocid, exterminarea Ucrainei ca stat separat, națiune separată - atunci acestea sunt lucruri complet inacceptabile în familia țărilor civilizate ghidate de principiile dreptului internațional", a spus Jabłoński.
"Aceasta este o declarație complet de neînțeles, absurdă, care, din păcate, face parte din tradiția proastă a Ministerului austriac de Externe", a mai zis Jabłoński, subliniind în continuare că unul dintre predecesorii lui Schallenberg, Karin Kneissl, a dansat cu Vladimir Putin la nunta ei, iar mai târziu a fost răsplătită cu un job profitabil în schimbul politicilor ei pro-ruse.
Nu în cele din urmă, Ministerul ucrainean de Externe l-a invitat pe Schallenberg la Dnipro pentru a vizita locul atacului rusesc cu rachete. Ministrul austriac de Externe declarase că Rusia ar trebui să aibă un rol în arhitectura europeană de securitate și a criticat propunerea Poloniei de a refuza vizele Schengen în cazul tuturor rușilor.
"Trebuie să ne gândim și la a doua zi, la săptămâna de după și la lunile de după. Arhitectura europeană de securitate va trebui să includă Rusia într-un fel sau altul în viitor ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și ca putere nucleară", spusese acesta.
Amintim că, după atacul rusesc cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro, ce s-a desfășurat sâmbătă, 14 ianuarie, 45 de persoane au fost ucise și 79 rănite. (sursa: The First News, Euromaidan Press, The First News)