Președintele Poloniei: Putin vrea Ucraina pe fondul ambițiilor ucrainenilor privind aderarea la UE și NATO


Președintele Poloniei: Putin vrea Ucraina pe fondul ambițiilor ucrainenilor privind aderarea la UE și NATO

Dictatorul rus Vladimir Putin vrea să subjuge Ucraina pe fondul dorinței acestei țări de a adera la UE și NATO, a declarat miercuri președintele polonez, Andrzej Duda, pentru postul de televiziune CNBC.

Andrzej Duda, aflat în prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, a spus că Putin dorește să-și extindă regimul asupra Ucrainei, deoarece nu a putut accepta ideea că Ucraina dorește să facă parte din "comunitatea statelor libere". 

Duda a subliniat că soarta Ucrainei în conflict depinde de ajutorul pe care îl primește din partea Occidentului.

"În prezent, ceea ce se va întâmpla în Ucraina va fi determinat de nivelul de sprijin pe care țările occidentale, în general țările UE, îl vor oferi Ucrainei, dar nu doar acestea, ci și SUA, Australia, Canada, toate națiunile care sunt parte a ceea ce numim lumea liberă", a spus acesta pentru CNBC.

Duda a precizat că eșecul de a-l opri pe Putin l-ar putea încuraja pe liderul rus să atace alte țări, reamintind în acest sens avertismentele exprimate în timpul atacului Rusiei asupra Georgiei din 2008 de către președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski.

"Noi, polonezilor, ne place adesea să ne amintim nouă înșine, respectiv celorlalți ceea ce președintele nostru de atunci, Lech Kaczynski, a spus la Tbilisi în 2008, în timpul agresiunii ruse împotriva Georgiei. El se afla pe drumul principal din Tbilisi, unde se adunase mulțimea. El a spus: 'Astăzi e Georgia, mâine ar putea fi țările baltice, Ucraina, iar apoi ar putea fi țara mea, Polonia", a explicat Duda.

"Suntem pe deplin conștienți de faptul că aceste obiective imperiale, coloniale, reapar. Rusia se comportă practic ca o țară colonială. Vrea să-i colonizeze pe alții, să le ia libertățile, să le exploateze resursele. Vrea să exploateze potențialul altor oameni, potențialul lor economic, resursele lor naturale. Astăzi asta se întâmplă în Ucraina. La fel ar putea fi și pentru alte țări", a reliefat președintele polonez.

Potrivit lui Duda, ajutorul occidental pentru Ucraina a fost insuficient pentru a opri complet Rusia.

"Reiterez întotdeauna că acest lucru se datorează, în primul rând, curajului poporului ucrainean care își apără patria. Îi sprijinim trimițându-le armament modern și, în ciuda faptului că rușii sunt mult mai mulți ca număr și dețin mai mult hardware, ucrainenii sunt în continuare capabili să reziste prin vitejia lor și cu ajutorul armelor noastre moderne. Rezistă, dar nu îi oprește încă. Au nevoie de mai mult ajutor pentru a-i respinge pe ruși", a spus Duda. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.