Rusia ar trebui să înceteze eforturile de a recruta sârbi pentru a lupta în Ucraina alături de grupul paramilitar rusesc Wagner, a transmis președintele sârb Aleksandar Vucic.
Vucic a criticat site-urile web, respectiv grupurile de social media rusești, în contextul în care acestea publică reclame în limba sârbă prin intermediul cărora grupul Wagner încearcă să recruteze.
"De ce tu, de la Wagner, suni pe cineva din Serbia când știi că este împotriva reglementărilor noastre?", a declarat Vucic într-o emisiune emisă de Happy TV din Belgrad.
Voluntari sârbi au participat încă din 2014 și 2015, alături de forțele pro-ruse, la războiul contra Ucrainei, desfășurat în estul țării. Nimeni nu are o idee clară despre datele exacte, dar zeci de sârbi s-au înscris din 2014 pentru a lupta în Ucraina, spun observatorii.
Legislația sârbă le interzice participarea cetățenilor săi la conflictele din străinătate, iar mai multe persoane au fost condamnate în baza prevederilor în cauză.
Totodată, Vucic a negat acuzațiile conform cărora grupul Wagner, condus de Evgeni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, ar fi prezent în Serbia.
Marți, agenția de presă rusă RIA a difuzat filmări TV cu doi bărbați mascați despre care a transmis că sunt voluntari sârbi. Aceștia se aflau în zonele controlate de ruși din regiunea Zaporizhzhia din Ucraina și participau la un curs de folosire a unor arme.
Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, principalul său partener comercial și investitor, dar menține și cooperarea comercială , respectiv militară cu Rusia, un aliat tradițional slav și creștin ortodox.
Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, i-a avertizat, la rândul său, pe sârbi să nu se alăture hoardelor rusești în războiul împotriva Ucrainei.
"Acest lucru va avea drept rezultat consecințe juridice odată ce aceștia vor putea fi trași la răspundere în fața organelor de stat", a declarat Vucevic pentru Radio Europa Liberă.
Deși a condamnat în repetate rânduri, la ONU și-n alte foruri internaționale, invazia Rusiei asupra Ucrainei, Belgradul a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei.
Serbia depinde în totalitate de importurile de gaze din Rusia, iar retailerul său de petrol NIS este deținut de Gazprom din Rusia. (sursa: Reuters)