Istoric și jurnalist georgian, Oleg-Sandro Panfilov a publicat, pe Facebook și Twitter o serie de fotografii din arhivele sovietice, care înfățișează prăjituri produse de o fabrică din Leningrad pentru conducătorii comuniști. Imaginile datează din decembrie 1941, când sute de oameni mureau de foame în fiecare zi. Menționăm că fotografiile au fost publicate pentru prima oară în 1992, în volumul ”Blockade Leningrad 1941-1944”, publicat în Germania.
În una dintre imagini, observăm cum maistrul de schimb V. A. Abakumov verifică dacă s-au copt ”prăjiturile vieneze” destinate elitei PCUS. Cu așa ceva s-au tot desfătat criminalii comuniști pe durata blocadei de la Leningrad în timpul căreia au murit între 630.000 și 1,5 milioane de oameni, potrivit diverselor surse, din pricina foametei și a altor lipsuri.
Pozele au fost realizate de propagandistul A. Mikhailov, la 12 decembrie 1941, fotograf al TASS – adică făcea fotografii la comanda Kremlinului, detaliu important pentru înțelegerea situației.
Cel mai probabil, pozele aveau scopul de a-i liniști pe cetățenii din alte regiuni, sugerând că situația din Leningrad nu era chiar atât de gravă. Fotografiile au fost făcute într-o fabrică de dulciuri, care însă producea prăjituri doar pentru o mână de șefi comuniști din orașul înfometat.
Mai exact, produsele ajungeau la corespondenții Academiei de Științe, la scriitorii proletcultiști precum Vsevolod Vișnevski, la militarii de rang înalt și la oficialii partidului unic. Un întreg departament al fabricii lucra doar pentru ei și familiile lor, în timp ce oamenii mureau de foame pe stradă. Aceste produse nu au fost supuse niciunei blocade.
Fotografiile au fost clasificate, decenii la rând, drept strict secret, la fel ca producția de muniții și echipamente militare.