Președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a nominalizat luni seară ca variantă de candidat al partidului său la alegerile prezidențiale din 2024 pe pseudojurnalistul Ion "Coroiu" Cristoiu, cunoscut printre cetățenii de bună credință pentru colaborarea sa cu Securitatea comunistă, nicidecum pentru vreun soi de activitate jurnalistică.
Însă, pe lângă tema colaborării lui Cristoiu cu Securitatea comunistă, dorim să scoatem în relief un alt aspect scandalos referitor la anunțul făcut de Marcel Ciolacu. În urmă cu 11 zile, prezent în emisiunea Marius Tucă Show găzduită de publicația Gândul, Ion Cristoiu spunea că va fi teribil pentru români ca Rusia să piardă războiul pe care-l duce la scară largă împotriva Ucrainei.
Ion Cristoiu: O să vedeți cum ne va lua dracu' pe noi, românii, dacă Ucraina învinge Rusia.
Moderator: De ce?
Ion Cristoiu: Pentru că va deveni o putere înfricoșătoare și mult, mult, mult mai nesățioasă decât Rusia.
Vedeți video de la 11:20:
Așadar, într-o țară NATO, liderul principalului partid de guvernământ ia în calcul să susțină în cursa pentru alegerile prezidențiale un candidat care se abate, prin susținerea Rusiei în războiul contra Ucrainei, de la linia politico-militară adoptată de lumea civilizată.
Redăm declarațiile făcute de Marcel Ciolacu:
Marcel Ciolacu: Cu certitudine cred că România are nevoie de un președinte de stânga, un om care împărtășește principiile în primul și în primul rând de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României.
Ciutacu: Se vor face fix 20 de ani de când a fost ultimul președinte de stânga, domnul Iliescu.
Marcel Ciolacu: Cum v-am zis, sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcție, cea mai înaltă funcție din statul român.
Ciutacu: Păi, și ca să vă duceți cu un președinte de stânga, trebuie să vă rupeți cu ăia dreapta, domnule Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate de data aceasta Partidul Social Democrat nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual, de aceea v-am dat exemplul maestrului Cristoiu.
Ciutacu: Păi, v-am întrebat de două ori de domnul Cristoiu, dar v-ați făcut că nu auziți.
Marcel Ciolacu: Este un om de stânga, în fibra dânsului, dacă urmărești toată evoluția maestrului Cristoiu, îi vei depista valorile de stânga în tot ceea ce spune sau scrie.
Ciutacu: Și dumneavoastră credeți că partidul dumneavoastră, totuși un partid de mase, domnule Ciolacu, hai să vin serioși, eu mi-am făcut ucenicia în politică, mă rog, în presa politică, ocupându-mă, între altele, și de Partidul Social Democrat și, cel puțin de la 1995, știu cam tot ce s-a întâmplat în partidul ăsta, așa, nivel grosso modo, pesedistul de bază ăla, poporul pesedist, cum îi zicea Oprescu, dar-ai Dumnezeu sănătate și soare în Grecia, va accepta un candidat care să nu fie de-al lui, oricât de intelectual ar fi?
Marcel Ciolacu: Domnule Ciutacu, ba nu, ba nu, este drept, cum adică nu este de-a lui? În primul rând partidul va alege, va exista o competiție internă, în care se va înscrie cine dorește.
Ciutacu: Partidul va alege prin lideri, domnule Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Eu doresc cu adevărat să modific statutul, astfel încât și alte personalități care nu sunt neapărat în partid să poată candida pentru această funcție. Lumea s-a schimbat, domnule Ciutacu, nu mai e lumea din ’90, nu mai e lumea din 2000. Lumea după aceste trei crize, după războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat. Cred că e cazul și noi…
Ciutacu: Și militantul de partid va da el năvală la urnă să voteze pe unul din afară?
Marcel Ciolacu: Militantul de partid va fi în sală, la Buzău, la Alexandria, unde doriți dumneavoastră și va alege el cine consideră că îl reprezintă cel mai bine să fie candidat.
Ciutacu: Deci, faceți alegeri ca la americani, de-astea…
Marcel Ciolacu: Fac alegeri în toate județele, unde nu numai președinții de organizații să decidă cine e viitorul candidat.
Ciutacu: Președintele de organizație controlează votul, știm bine amândoi treaba asta…
Marcel Ciolacu: Nu întotdeauna. Mai avem exemple… Și congrese în care nu s-a controlat votul. Nu. Eu cred că partidul s-a maturizat foarte mult în ultima perioadă și a învățat foarte mult, și eu am învățat – și din propriile greșeli, dar și din greșelile celorlalți lideri -, și cred că partidul are maturitatea de a-și alege cel mai bun candidat pentru funcția…
Vedeți video de la 12:30: