Rusia are capacitatea de a mobiliza 500.000 de oameni în armată dar, de la o zi la alta, devine tot mai evident faptul că țara agresoare va avea reale probleme în ceea ce privește asigurarea echipamentului și a pregătirii pentru astfel de efective. se pune întrebarea cum îi va pregăti țara agresoare pentru război în ceea ce privește pregătirea și echipamentul. În timpul unui interviu acordat „RBK Ucraina”, expertul Centrului pentru Strategii de Apărare, Viktor Kevlyuk, a remarcat faptul că, în mod realist, în acest moment Federația Rusă nu poate antrena și echipa (iar asta destul de precar) decât maximum 150.000 de rezerviști.
"Baza educațională și materială a Forțelor Armate Ruse este capabilă să servească în prezent aproximativ 100 - 120 de mii de mobilizați. Ținând cont că Moscova a lansat deja cursuri de pregătire pentru ofițeri inferiori în 16 universități ale Federației, asta ar însemna încă aproximativ 10.000 de recruți. Actualele condiții de dotare și pregătire ar mai putea, poate, forțând nota, să acopere necesarul a încă 20.000 de oameni, dar atât”, a afirmat Kevlyuk.
Ce se va întâmpla atunci cu ceilalți 350.000 de recruți? Expertul se îndoiește de faptul că aceștia vor putea fi pur și simplu cantonați în rezervă în bazele militare, deoarece acolo aceștia ar trebuie să fie hrăniți, îmbrăcați și aprovizionați cu alte resurse. Altfel, adunătura de mobilizați în grabă ai Rusiei nu va fi o armată, ci un „trib în treninguri și papuci de cauciuc”.
”Ce se va alege de membrii acestui trib în șlapi de cauciuc și costume de sport? Vor fi înregistrați oficial ca personal militar? Ce să facă Rusia în continuare cu ei, unde să-i așeze? Nu va fi posibil să îndese mii de oameni într-o cazarmă care poate găzdui maxim 200”, opinează Kevlyuk.
Expertul Serviciului Central de Securitate a amintit și despre exploziile frecvente care au avut loc recent în Rusia tocmai în locurile în care sunt depozitate diverse rezerve militare, spunând că este foarte posibil ca acest scenariu să se întâmple și în depozitele cu echipamente, fapt care le va permite rușilor să ascundă cu ușurință furtul și corupția, ambele endemice în cadrul aparatului militar rus.
Analiștii Institutului american pentru Studierea Războiului consideră că în 2023, Rusia poate încerca mai multe „acțiuni decisive” pe frontul din Ucraina, în mai multe direcții care nu se exclud reciproc. Prima variantă este o încercare de a fi desfășurată o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, a doua opțiune este ca trupele de ocupare să-și folosească apărarea pentru a încerca să învingă complet contraofensiva ucraineană. Nici amenințarea din Belarus nu poate fi ignorată.
Prin urmare, experții prevăd că în următoarele șase luni, Rusia va încerca să oprească valul de succese al Forțelor Armate Ucrainene pe front și să ia inițiativa. De asemenea, ei afirmă că Federația Rusă își schimbă din mers abordarea față de război. Rușii urmează să extindă armata, să o reformeze și să actualizeze baza industrială de apărare, iar Vladimir Putin, pe fondul sprijinului popular rusesc tot mai mare pentru ostilități, centralizează controlul asupra conducerii operațiunilor de front în mâinile sale.