Trupele belaruse, la un pas de a invada Ucraina: "Mai e necesară doar o decizie politică". Informațiile prezentate de o jurnalistă independentă din Belarus și de un analist polonez în domeniul Apărării


Trupele belaruse, la un pas de a invada Ucraina: "Mai e necesară doar o decizie politică". Informațiile prezentate de o jurnalistă independentă din Belarus și de un analist polonez în domeniul Apărării

În pofida unor mici diferențe între informațiile prezentate, o jurnalistă independentă din Belarus și un analist polonez în domeniul Apărării au punctat că forțele belarusului vor participa activ la un moment dat la invazia rusească asupra Ucrainei. 

În luna februarie este foarte probabil ca trupele belaruse să se alăture invaziei ruse asupra Ucrainei, a precizat jurnalista Natalya Radina, redactorul-șef al Charter-97, publicație independentă din Belarus. Afirmația a fost făcută pe parcursul unui interviu acordat pentru UNIAN, aceasta referindu-se la o serie de informații de care dispune din cadrul Forțelor Armate ale Belarusului.

Există mai multe scenarii în care trupele belaruse ar putea fi dislocate în Ucraina, a susținut Radina, referindu-se la o sursă anonimă din armata belarusă:

- armata Belarusului ar putea lua parte la invazia rusă asupra Ucrainei pentru a distrage atenția forțelor ucrainene din alte zone, unde Rusia intenționează să lanseze operațiuni ofensive

- forțele belaruse ar putea invada Ucraina de pe teritoriul Rusiei

- armata belarusă se poate alătura ofensivei ruse din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei

"Marea majoritate a soldaților belaruși nu sunt dispuși să lupte împotriva ucrainenilor. Sunt gata să se predea odată ce sunt dislocați în Ucraina. Sunt încrezătoare legat de asta", a zis Radina.

De asemenea, numărul soldaților ruși aflați în Belarus este în continuă creștere. Potrivit acesteia, 11.000 de soldați ruși au fost dislocați la Mogiliov, în estul Belarusului, pe 7 ianuarie 2022. În prezent, există deja "zeci de mii de militari ruși" pe teritoriul Belarusului, a susținut Radina.

Totodată, Konrad Muzyka, un analist polonez în domeniul Apărării a declarat pentru Sky News că "totul indică către participarea în război a Belarusului".

Konrad Muzyka a adăugat că forțele regulate ale Belarusului s-au antrenat practic fără oprire din aprilie 2022.

Analistul polonez a apărării a mai precizat: "Intensitatea și sfera activității militare pe care bielorușii le-au întreprins a fost cea mai semnificativă de la sfârșitul Războiului Rece".

"Nu am văzut niciodată forțele din Belarus antrenându-se atât de mult. De la sfârșitul lunii aprilie, ele au practicat în esență toate capacitățile militare care ar fi necesare pentru ca Belarusul să se alăture războiului", a reliefat Muzyka. 

"Au testat și capacitatea de mobilizare, au anunțat recent că au terminat actualizarea datelor pentru toți rezerviștii din Belarus", a mai zis acesta. 

"Asta înseamnă că sistemul de rezerviști este acum pregătit pentru mobilizare. Ceea ce mai e nevoie acum este o decizie politică de începere a mobilizării și de intrare în război", a continuat analistul polonez din domeniul Apărării. 

"Dacă se va întâmpla sau nu acest lucru, nu știm, pentru că nu avem nicio perspectivă asupra a ceea ce gândește Lukașenko. Dar totul indică faptul că Belarusul se va alătura războiului cândva în viitor", a mai spus Muzyka. 

El a mai punctat că în prezent există între 10.000 și 15.000 de soldați ruși staționați în Belarus, iar aceștia se antrenează în mod regulat alături de forțele belaruse.

Cu toate acestea, el a continuat sugerând că este puțin probabil ca orice potențială implicare să fie iminentă, adăugând: "Până acum, aceste activități sunt limitate la poligoanele de antrenament și nu am văzut niciun indiciu că forțele, fie ruse, fie belaruse, sunt de fapt mutate la granița cu Ucraina". (sursa: Euromaidan Press, Sky News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.