Semnalul de alarmă tras de premierul Poloniei: Rusia ar putea lansa un alt atac asupra Ucrainei din Belarus!


Semnalul de alarmă tras de premierul Poloniei: Rusia ar putea lansa un alt atac asupra Ucrainei din Belarus!

Rusia ar putea lansa un alt atac asupra Ucrainei din Belarus, pentru a deschide astfel un nou front, respectiv pentru a amenința Kievul, a avertizat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Morawiecki a sugerat o astfel de posibilitate pe parcursul unui interviu acordat sâmbătă pentru radioul privat polonez RMF FM.

"Polonezii ar trebui să fie îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina", a spus acesta.

"Un alt atac rusesc asupra Ucrainei ar putea veni din Belarus", a spus premierul. 

"Încă un alt front nordic ar putea fi deschis pentru a încerca să amenințe capitala ucraineană", a continuat acesta. 

Morawiecki a mai precizat că riscul este "real" și luat în considerare de SUA, Marea Britanie și întreaga NATO.

"Prin urmare, ne consolidăm prezența militară în estul Poloniei", a adăugat Morawiecki. 

Rusia continuă să-și consolideze forțele în Belarus. Pe 5 ianuarie 2023, Rusia a desfășurat cel puțin 50 de unități de echipament militar în Belarus, a raportat grupul belarus de analiști OSINT Belaruski Hayun.

Astfel, Rusia creează condițiile pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei lansată din nord. Potrivit Belaruski Hayun, lotul de echipament militar rusesc ce a sosit pe 5 ianuarie în Belarus include:

- în jur de 43 de camioane militare KAMAZ și Ural

- 5 camioane cu combustibil

- 2 tunuri antiaeriene Zu-23-2

- bucătarii mobile și butoaie cu apă pentru militari

Echipamentul militar rusesc în cauză a fost trimis la Baranovichi și Fanipol, adică în partea de vest a Belarusului. Litera "Z" este inscripționată pe marea majoritate a vehiculelor militare care au sosit în Belarus. 

În ultimele două luni, Rusia și-a sporit substanțial prezența militară în Belarus. De asemenea, forțele belaruse au organizat o serie de exerciții de pregătire pentru luptă în apropierea graniței cu Ucraina.

În februarie 2022, forțele ruse au lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei din mai multe direcții, una dintre ele fiind din Belarus. Ucraina urmărește îndeaproape evoluțiile de la granița sa de nord. În decembrie 2022, șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat pentru New York Times că manevrele forțelor ruse și belaruse de-a lungul graniței de nord a Ucrainei ar putea avea ca scop deturnarea armatei ucrainene din zona de luptă din sud-estul țării.

Comandantul forțelor comune ale armatei ucrainene, generalul-locotenent Serhiy Nayev, a declarat că în prezent Belarusul nu reprezintă o amenințare directă pentru Ucraina, dar trupele ucrainene își măresc treptat capacitățile defensive la graniță.

"În acest moment, situația dinspre Belarus nu reprezintă o amenințare directă pentru Ucraina. Suntem în permanență în comunicare cu partenerii străini, în special cu partenerii din Statele Unite, Polonia etc. De asemenea, serviciile noastre de informații funcționează constant. În prezent, unitățile forțelor armate din Belarus care sunt dislocate de-a lungul frontierei noastre de stat nu s-au schimbat nici ca mărime, nici din punctul de vedere al capabilității. Dar suntem conștienți de informațiile pe care le deținem și ne păstrăm calmul. Calmul înseamnă că îndeplinim cu profesionalism sarcinile atribuite, crescând treptat capacitățile noastre de apărare și angajându-ne în măsuri pentru a îmbunătăți abilitățile personalului nostru", a spus Nayev. (sursa: The First News, Ukrinform, Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.