Ministrul ucrainean al Apărării: Suntem de facto membri ai NATO


Ministrul ucrainean al Apărării: Suntem de facto membri ai NATO

Ucraina a devenit membră de facto a NATO, a precizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Acesta a mai menționat că țările occidentale, cândva preocupate de faptul că asistența militară pentru Ucraina ar putea fi văzută de Rusia drept o escaladare, își schimbă "abordarea de gândire".

Într-un interviu acordat pentru BBC, Oleksii Reznikov a spus că este sigur că Ucraina va primi armele mult râvnite, inclusiv tancuri și avioane de luptă, asta în condițiile în care atât Ucraina, cât și Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive în primăvară.

"Pentru mine, această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este un fel de uzanță diplomatică", a precizat Reznikov.

"Ucraina ca țară și forțele armate ale Ucrainei au devenit membre ale NATO. De facto, nu de jure (din punct de vedere juridic - n.red.). Avem arme și înțelegem cum să le folosim", a completat acesta. 

Președintele rus Vladimir Putin și-a prezentat invazia asupra Ucrainei drept o bătălie existențială împotriva țărilor occidentale care doresc să slăbească Rusia.

Personalitățile ruse au susținut că se luptă cu NATO în Ucraina, asta întrucât Occidentul a furnizat armament forțelor Kievului. 

De ani de zile, Ucraina a avut ca obiectiv să se alăture NATO, chestiune pe care președintele Vladimir Putin a descris-o drept o amenințare pentru securitatea Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut eforturi pentru aderarea rapidă la NATO, dar, în pofida angajamentelor de sprijin, nu este clar dacă membrii alianței îi vor lua în considerare cu seriozitate aspirațiile, chiar și după încheierea războiului.

Articolul 5 din Tratatul NATO spune că un atac armat împotriva oricărui membru ar trebui considerat un atac împotriva tuturor.

Reznikov a negat însă că declarațiile sale ar putea fi considerate controversate, nu numai de Rusia, ci, eventual, de însăși NATO, în condițiile în care alianța a întreprins demersuri pentru a nu fi văzută drept o parte a conflictului.

"De ce ar fi controversat? Este adevărat. Este un fapt", a spus Reznikov. 

"Sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom deveni de jure membri NATO", a continuat acesta. 

Ministrul ucrainean al Apărării a oferit interviul în timp ce se afla la Kiev și a vorbit inclusiv despre desfășurarea războiului în zona micului oraș Soledar, din estul regiunii Donețk, unde forțele ucrainene și ruse au continuat să lupte, fiind unele dintre cele mai intense bătălii ale acestui război. 

Ofensiva rusă este condusă de gruparea de mercenari Wagner, a cărei fondator, Yevgeny Prigojin, un vechi aliat al lui Putin, a devenit un critic vocal al performanței armatei ruse în Ucraina.

Marți, Prigojin a susținut că luptătorii săi au preluat controlul orașului, o afirmație care a fost respinsă de Ucraina.

Situația din Soledar a fost "foarte dificilă", a spus Reznikov, dar "sub control". El a precizat că luptătorii Wagner au fost folosiți într-un "val după val după val" de atacuri, ceea ce a dus la un număr mare de morți. Reznikov a adăugat că Prigojin este interesat de posibilele beneficii economice ale confiscării orașului Soledar, unde se află cele mai mari mine de sare din Europa.

"Vor câștiga bani din sânge", a spus Reznikov. 

Soledar se află la aproximativ 10 km de Bahmut, un oraș strategic în care forțele ucrainene și ruse au fost angajate într-un război de uzură de luni de zile, care a provocat distrugeri pe scară largă și pierderi grele de ambele părți. Acolo, mercenarii Wagner au fost, de asemenea, desfășurați în număr mare. Se crede că Prigojin a făcut un obiectiv personal din capturarea orașului Bahmut.

Grupul, a spus Reznikov, "trebuie să furnizeze un fel de dovezi pentru a declara că sunt mai buni decât forțele armate obișnuite ale Federației Ruse". Dacă va fi capturat, Bahmut ar putea deschide calea pentru o avansare a Rusiei către Kramatorsk și Slovyansk, două bastionuri ucrainene din Donețk, o regiune care a fost o țintă-cheie pentru președintele Putin.

Orice câștig ar fi, mai mult decât orice altceva, de o valoare simbolică extremă pentru Rusia. Acestea ar urma să vină după o serie de eșecuri umilitoare, inclusiv o retragere haotică din regiunea nord-estică Harkiv și retragerea din orașul sudic Herson, singura capitală regională pe care forțele ruse au capturat-o în război.

Reznikov a susținut că "aproximativ 500 sau 600" de luptători ruși sunt uciși în fiecare zi în toată țara, în timp ce Ucraina pierde o zecime din aceste numere. Datele nu au putut fi verificate în mod independent. El consideră că Rusia ar putea încerca să adune "forțe, muniții și arme" pentru o ofensivă din zonele pe care le ocupă deja în sud și est.

Ucraina, între timp, a avut nevoie de răgaz pentru a se regrupa și a se rearma, așteptând totodată livrarea armelor occidentale. 

"Primăvara este cea mai bună perioadă pentru a reîmprospăta mișcarea pe toate părțile. Înțelegem că vor fi gata să înceapă și, cu siguranță, trebuie să fim gata să începem", a spus Reznikov. 

Cu toate acestea, el nu a reiterat afirmația potrivit căreia Rusia ar putea pregăti o nouă invazie din Belarus, avertisment care a fost respins de șeful agenției de informații militare ucrainene. Mișcarea dinspre nord, a spus Reznikov, "ar dura mult timp și ei (Rusia - n.red.) nu au resurse".

Reznikov a vorbit la o zi după ce Ministerul rus al Apărării l-a înlocuit pe comandantul forțelor sale în Ucraina, un anunț surprinzător care a fost văzut ca un semn al unei lupte pentru putere. Generalul Valery Gerasimov, unul dintre arhitecții invaziei de anul trecut, a revenit în postul pe care îl ocupa generalul Serghei Surovikin, care fusese numit în această poziție în octombrie 2022.

Schimbarea, a spus Reznikov, a fost rezultatul "conflictului dintre domnul Prigojin și forțele armate ale Federației Ruse". Generalul Surovikin a supervizat recentele atacuri brutale asupra infrastructurii energetice a Ucrainei care, potrivit lui Reznikov, "au redus, fără niciun rezultat, stocurile (de rachete rusești - n.red.)". Reznikov a reiterat că rușii "au rămas fără rachete".

În timp ce Polonia și Marea Britanie au dezvăluit că au în plan să livreze pentru prima dată tancuri de luptă, Reznikov a menționat că, dat fiind faptul că "lucrurile se schimbă" în țările occidentale, el este sigur că Ucraina va primi "tancuri, avioane de luptă și arme cu rază lungă de acțiune pentru a atinge de asemenea ținte aflate la o distanță de 300 de km".

El a respins îngrijorările privind o eventuală escaladare a agresiunii din partea forțelor rusești.

"Am un război în țara mea. Îmi lovesc orașele, spitalele, grădinițele, școlile. Au ucis mulți, mulți civili. Sunt o armată de violatori, ucigași și jefuitori. Care ar fi următorul nivel de escaladare?", a spus acesta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.