Jurnalistul Christo Grozev: Pentru 150 de euro, mass-media bulgară a publicat articole de propagandă scrise de serviciile de informații ruse


Jurnalistul Christo Grozev: Pentru 150 de euro, mass-media bulgară a publicat articole de propagandă scrise de serviciile de informații ruse

Jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev a declarat că mai multe instituții mass-media din țara sa au publicat, pentru suma de 150 de euro, articole de propagandă scrise de serviciile de informații ruse.

Ce a precizat acesta pentru Nova TV: 

- Sume nesemnificative de bani duc la o influență semnificativă asupra conștiinței publice din Bulgaria, ceea ce nu ar trebui să se întâmple. Un articol scris de pildă de GRU a fost publicat și în presa bulgară pentru 150 de euro.

- Corespondentul macedonean Darko Todorovski primește misiuni din Rusia, iar prin rețeaua sa din Bulgaria reușește să publice aceste articole contra cost. Plata variază de la 150 la 300 de euro pentru un articol de dezinformare.

- Pe teritoriul Bulgariei sunt prezenți mii de cetățeni ruși care au primit – datorită unei investiții – dreptul de a locui în Bulgaria pe termen lung și care sunt în strânsă legătură cu serviciile lor speciale. Sper că serviciile speciale bulgare și de contrainformații vor arunca o privire către asta.

- Atunci când, în urmă cu un an, am investigat o operațiune GRU de sabotare a investigației privind Boeing-ul doborât peste estul Ucrainei în 2014, în conversațiile telefonice ale generalului GRU care a fost implicat în sabotarea anchetei, existau și numere de telefon bulgare. Avem o ipoteză despre unele dintre aceste contacte. Poate vom publica o anchetă în zilele următoare. (sursa: AICI)

Chisto Grozev este jurnalist la publicația Bellingcat și coordonează investigațiile ce vizează Rusia. Rusia l-a dat în urmărire pe acesta la finalul anului 2022, decizie a Moscovei care a stârnit dezaprobarea Bulgariei. Premierul interimar al Bulgariei, Galab Donev, a criticat decizia Moscovei ca fiind o tactică de intimidare menită să pună botniță libertății de exprimare. 

Grozev este "dorit în temeiul unui articol din Codul Penal", potrivit informațiilor publicate luna trecută pe site-ul Ministerului de Interne al Rusiei.

Premierul interimar Galab Donev a declarat că Bulgaria va cere Rusiei informații complete cu privire la motivul pentru care Grozev a fost inclus pe listă.

"Acest act este inacceptabil. Reprezintă un atac la adresa libertății de exprimare și o încercare de a intimida un cetățean bulgar", a declarat Donev.

De asemenea, Ministerul bulgar de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a-i cere explicații. 

Grozev a enervat Moscova prin investigațiile publicate privind otrăvirea principalului opozant al regimului Putin, Alexei Navalnîi, otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei.

Rusia a negat responsabilitatea în cazul tuturor acestor atacuri. 

Grozev, care își ține ascunsă locația din motive de securitate, a spus că adăugarea lui pe lista de urmăriți ar putea fi o mișcare menită să împiedice alți jurnaliști care vor să arate ceea ce se întâmplă în Rusia.

"De ani de zile au arătat clar că le este frică de munca noastră și nu se vor opri de la nimic pentru a o face să dispară", a spus acesta într-un tweet.

Potrivit site-ului OVD-Info ce aparține unei organizații neguvernamentale ce militează pentru respectarea drepturilor omului, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal pentru diseminarea "știrilor false" despre armata rusă.

Guvernul rus a adoptat în martie 2022 o lege care incriminează difuzarea despre forțele armate ruse a ceea ce numește informații "deliberat false". Pedeapsa maximă conform legii este de 15 ani de închisoare.

De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise de hoardele Kremlinului în timpul războiului. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.