Marea Britanie își trimite în Ucraina tancurile Challenger II, capabile să schimbe cursul războiului


Marea Britanie își trimite în Ucraina tancurile Challenger II, capabile să schimbe cursul războiului

Regatul Unit este dornic să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina pentru a ajuta la câștigarea războiului împotriva regimului agresorului rus Vladimir Putin, anunță Downing Street., precizând că este gata să furnizeze Ucrainei tancuri de „nouă generație”. 

Chiar dacă modelul tancurilor nu este nominalizat în mod oficial, potrivit relatărilor din presa britanică Marea Britanie ia în considerare cel mai probabil posibilitatea de a furniza Ucrainei tancuri Challenger II.

Un oficial din Downing Street a declarat reporterilor că prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării Ben Wallace „să lucreze cu partenerii ucraineni” în săptămânile următoare pentru „a concretiza mai substanțial și mai rapid sprijinul de război pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri”.

"Accelerăm sprijinul nostru pentru Ucraina sub forma tehnologiei militare de ultimă generație care va ajuta la câștigarea acestui război. Este clar că tancurile de luptă le pot oferi ucrainenilor capacitatea de a schimba cursul războiului", se arată în comunicările Downing Street.

Dacă se va încheia un acord pentru furnizarea de tancuri Challenger 2 de către armata britanică, va fi pentru prima dată când regatul va furniza Ucrainei arme grele moderne, notează Financial Times.

Mișcarea vine după ce prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în weekend că este în discuții pentru a crea o coaliție mai largă de țări care să aprovizioneze Kievul cu tancuri occidentale . În timpul vizitei sale la Lvov din 11 ianuarie, președintele Poloniei, Andrzej Duda a spus că, în cadrul coaliției internaționale aliate, Polonia a luat decizia de a furniza Ucrainei o companie de 10 tancuri Leopard 2.

Challenger 2 este un tanc de luptă principal britanic de a treia generație în serviciul armatele Regatului Unit și al celor din Oman. A fost proiectat și construit de compania britanică Vickers Defence Systems (cunoscută acum ca BAE Systems Land & Armaments).

Challenger 2 este echipat cu un tun L30A1 de 120 mm (4,7 inci) de calibru 55 lungime, succesorul tunului L11 folosit pe Chieftain și Challenger 1. Arma este fabricată din electro-zgură (ESR) de înaltă rezistență. oțel cu căptușeală din aliaj de crom și, ca și tunurile britanice anterioare de 120 mm, este protejat de un manșon termic. Rezervorul este controlat de un sistem de control și stabilizare complet electric. Turela are un timp de rotație de 9 secunde la 360 de grade.

Tancul este, de asemenea, înarmat cu un tun secundar cu lanț L94A1 EX-34 de 7,62 mm montat coaxial la stânga tunului principal și o mitralieră L37A2 (GPMG) de 7,62 mm.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.