Drumul Ucrainei către aderarea la NATO. Sondaj: Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor nu vor să renunțe la aspirațiile privind parcursul euro-atlantic în schimbul unor negocieri de pace cu Rusia care să presupună retragerea hoardelor Kremlinului din teritoriile ocupate temporar


Drumul Ucrainei către aderarea la NATO. Sondaj: Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor nu vor să renunțe la aspirațiile privind parcursul euro-atlantic în schimbul unor negocieri de pace cu Rusia care să presupună retragerea hoardelor Kremlinului din teritoriile ocupate temporar

69% dintre ucraineni resping începerea unor negocieri de pace cu Rusia care să presupună abandonarea aspirațiilor privind aderarea Ucrainei la NATO în schimbul retragerii trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, arată un sondaj realizat de centrul Noua Europă.

Rezultatele confirmă rezultatele unui sondaj din luna octombrie, care a relevat că un record de 83% dintre ucraineni doresc ca țara lor să adere la NATO, iar 86% la UE.

De asemenea, sondajul New Europe Center a constatat că ucrainenii au cea mai mare încredere în președintele polonez Andrzej Duda, președintele SUA Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (într-un sondaj din luna iunie Duda și Boris Johnson figurau printre liderii politici favoriți ai ucrainenilor).

Pentru al doilea an consecutiv, Putin și Lukașenko sunt cei mai rău famați lideri străini în rândul ucrainenilor - 97%, respectiv 94% dintre respondenți nu au încredere în cei doi. O mare parte dintre ucraineni nu au încredere, de asemenea, în Xi Jinping (73%) și Viktor Orban (69%) - comparativ cu 2021, neîncrederea față de acești lideri s-a triplat.

Totodată, ucrainenii au început să aibă mai puțină încredere în Recep Tayyip Erdogan (nivelul de neîncredere a crescut cu 27%) și Emmanuel Macron (nivelul de neîncredere a crescut cu 14%). În 2022, nivelul de încredere față de liderii străini a depins de declarațiile făcute de aceștia cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, respectiv de asistența pe care o oferă forțelor Kievului. 

1553 de respondenți au fost chestionați pentru realizarea sondajului. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI pe un eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Ucrainei. Sondajul nu a fost realizat în teritoriile ocupate temporar de Rusia, unde furnizorii ucraineni nu oferă servicii de telefonie mobilă. De asemenea, sondajul nu a acoperit suficient ucrainenii care s-au mutat în străinătate. Marja de eroare este de maxim 3,1%. Sondajul a fost realizat în perioada 16-25 decembrie 2022.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.