Ministrul polonez al Apărării: "Sprijinirea Ucrainei e importantă pentru independența Poloniei și a României!". Membrul Guvernului de la Varșovia, întâlnire cu omologul de la București


Ministrul polonez al Apărării: "Sprijinirea Ucrainei e importantă pentru independența Poloniei și a României!". Membrul Guvernului de la Varșovia, întâlnire cu omologul de la București

Sprijinirea Ucrainei este importantă pentru independența Poloniei și a României, a declarat marți ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, pe parcursul întâlnirii cu omologul său român Angel Tîlvăr.

Marți, ambii oficiali au vizitat împreună soldații NATO staționați în satul Bemowo Piskie, situat în nord-estul Poloniei, militarii în cauză fiind parte a unui grup de luptă de batalion în formatul Enhanced Forward Presence (eFP) al Alianței Nord-Atlantice. 

"În timpul întâlnirii noastre, mi-am exprimat recunoștința pentru faptul că soldații români sunt staționați pe pământul polonez, respectiv pentru faptul că dezvoltăm interoperabilitatea între forțele noastre armate", a spus Baszczak, subliniind despre cooperarea polono-română că decurge "foarte bine".

Ministrul polonez a subliniat că ambele țări se află în procesul de dotare a armatelor lor cu echipamente occidentale moderne, ceea ce permite schimbul de experiență și, totodată, întărirea flancului estic al NATO.

"Am vorbit și despre sprijinirea Ucrainei - acesta este un proces important pentru independența țărilor noastre", a spus Błaszczak, adăugând că Polonia și România cred cu tărie în "voința poporului ucrainean de autodeterminare".

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că cele două țări au liste cuprinzătoare de domenii în care pot coopera. 

"Facem parte din această alianță, cea mai mare și puternică din istorie, Alianța Nord-Atlantică, dar suntem și parteneri în UE și ne bucurăm de relații bilaterale foarte bune", a subliniat acesta. 

Referindu-se la războiul aflat în desfășurare în Ucraina, el a subliniat că "trei milioane de refugiați au trecut prin România, respectiv aproximativ 8 milioane de tone de grâu, care au salvat de la foamete țările din Africa de Nord".

De asemenea, Tîlvăr a mulțumit pentru condițiile primitoare oferite soldaților români staționați în Polonia.

MApN a anunțat că "agenda de discuții s-a axat pe consolidarea relațiilor militare bilaterale și în format NATO și UE și pe continuarea adaptării defensive a arhitecturii de securitate pe flancul estic aliat și la frontiera Uniunii Europene, potrivit dinamicii situației de securitate din Europa Centrală și de Est". 

Totodată, "s-a evidențiat că participarea reciprocă a militarilor români și polonezi în structuri aliate multinaționale dislocate pe teritoriile celor două țări nu este doar un exemplu de cooperare militară în plan internațional, ci și o dovadă fără echivoc a voinței comune ferme pentru apărarea colectivă".

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a apreciat că nivelul cooperării militare româno-polone este la un nivel ridicat.

"Avem multe lucruri în comun cu militarii polonezi, începând cu apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, NATO, continuând cu apartenența la Uniunea Europeană, precum și cu excelentele relații bilaterale și în alte formate de colaborare pe care le fructificăm pe baze mutuale. Un cuvânt-cheie pe care l-am folosit în dialogul nostru a fost interoperabilitatea. Am stabilit împreună să sprijinim instruirea militarilor noștri cu echipamentele cele mai moderne pe care le avem în înzestrare. Avem o viziune comună în ceea ce privește situația de securitate generată de invazia neprovocată și profund ilegală a Federației Ruse în statul suveran Ucraina. Am subliniat împreună importanța coeziunii și a solidarității europene împotriva acestei agresiuni", a declarat Angel Tîlvăr.

La rândul său, vicepremierul polonez a vorbit despre prezența detașamentului românesc în Polonia și despre importanța flancului estic al NATO.

"Mulțumesc României pentru dislocarea detașamentului românesc în cadrul Grupului de Luptă din Polonia. Avem opinii similare cu privire la consolidarea forțelor noastre armate. Cheltuim pentru apărare mai mult decât cei 2% minim din PIB. Atât noi, cei din Polonia, cât și prietenii noștri din România ne echipăm efectivele cu tehnică militară modernă. Împreună construim puterea țărilor Alianței Nord-Atlantice situate pe flancul estic al NATO, dovedind oricărui potențial agresor că un atac asupra Poloniei sau României nu va avea niciun rezultat", a spus Mariusz Błaszczak.

Staționat în Bemowo Piska începând cu 2017, grupul NATO Enhanced Forward Presence (eFP) este format din peste 1.000 de soldați din SUA, Marea Britanie, Croația și România. Statul-cadru responsabil este SUA. Contingentul românesc din cadrul grupării are până la aproximativ 120 de militari.

eFP a fost înființat în 2016 la Varșovia. Se bazează pe patru grupuri de luptă multinaționale ale batalioanelor NATO, desfășurate în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Fiecare grup a fost format de un stat-cadru. Statele cu acest statut sunt: Statele Unite ale Americii, Germania, Canada și Regatul Unit. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.