Agresivitatea fără precedent a dictatorului Kim Jong-un, alimentată de Moscova și Beijing. O expertă americană atrage atenția că victoria Ucrainei pe câmpul de luptă e vitală inclusiv în perspectiva tăierii elanului Coreei de Nord


Agresivitatea fără precedent a dictatorului Kim Jong-un, alimentată de Moscova și Beijing. O expertă americană atrage atenția că victoria Ucrainei pe câmpul de luptă e vitală inclusiv în perspectiva tăierii elanului Coreei de Nord

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, a avertizat, într-un editorial publicat pe Fox News, că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a devenit mult mai agresiv în ultima perioadă în ceea ce privește testarea armamentului, respectiv retorica nucleară, întrucât acum e un aliat al Chinei și Rusiei în adevăratul sens al cuvântului. 

"Kim a emis o 'nouă lege nucleară' în septembrie, declarând că nu va renunța niciodată la armele nucleare – și adăugând că și-ar putea folosi imediat propriile arme nucleare dacă va detecta semnalele unui atac. Această îndrăzneală reprezintă o mare schimbare în cazul lui și reflectă sprijinul pe care-l primește din Rusia și China", a explicat Rebecca Grant. 

Rebecca Grant a mai reliefat că, în condițiile în care Coreea de Nord ajută Rusia cu armament, "o victorie pe câmpul de luptă pentru Ucraina e cu adevărat de importanță globală".

Redăm integral editorialul scris de Rebecca Grant pentru Fox News: 

"Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea fi noul răufăcător nuclear al lumii în 2023. Se grăbește să construiască rachete nucleare pentru a lovi Coreea de Sud, Japonia și chiar Statele Unite. Și vrea să provoace Coreea de Sud.

Cinci drone nord-coreene 'au trecut prin spațiul aerian al Coreei de Sud timp de cinci ore' pe 26 decembrie, potrivit Korea Times. Au fost urmărite de 20 de avioane și elicoptere din Coreea de Sud. Sud-coreenii sunt obișnuiți cu belicozitatea Nordului, dar acest lucru a fost atât de jenant încât președintele Yoon Suk-yeol a trimis drone sud-coreene în spațiul aerian al Coreei de Nord și tocmai a anunțat o modernizare a apărării aeriene de 440 de milioane de dolari.

Acest lucru nu era inevitabil. Da, Coreea de Nord și-a construit arsenalul nuclear și de rachete în perioada Obama. Apoi, după perioade tensionate în 2017, Kim Jong Un a făcut pași înapoi. Testele cu rachete s-au oprit în 2018, când președintele de atunci, Donald Trump, l-a angrenat pe Kim Jong Un cu diplomație personală și potențiale oferte imobiliare tentante. A meritat încercat și a dat roade. Coreea de Nord nu a efectuat un test avansat pe distanță lungă de la sfârșitul anului 2017 până la începutul lui 2022.

Acum, Kim Jong Un a efectuat aproape 70 de lovituri de rachetă doar în acest an. Coreea de Sud se 'luptă' să ceară Statelor Unite să aducă arme nucleare tactice înapoi pe teritoriul ei. Semnalele indică că Seulul ar putea fi, de asemenea, pregătit pentru un alt test de arme nucleare.

Ce s-a întâmplat? Cu siguranță, Kim s-a supărat atunci când Coreea de Sud a ales un nou Guvern, mai dur, în luna mai. Dar este mai mult decât atât. 

Kim Jong Un a trecut la alianța Rusia-China și joacă un joc complet nou. El vinde înapoi artilerie și obuze de rachete Rusiei, probabil prin ruta de tren care traversează mica frântură de 17 kilometri de graniță dintre Rusia și Coreea de Nord. Experții cred că Kim vizează o triadă nucleară completă de rachete terestre, submarine și avioane. El crede că brandingul conferit de armele nucleare sofisticate îi va forța pe alții să ridice sancțiunile internaționale ce au fost impuse împotriva Coreei de Nord. Sigur, asta nu are sens, dar având în vedere că Rusia și China îl susțin pe Kim Jong Un, el poate considera că poate reuși.

Kim a emis o 'nouă lege nucleară' în septembrie, declarând că nu va renunța niciodată la armele nucleare – și adăugând că și-ar putea folosi imediat propriile arme nucleare dacă va detecta semnalele unui atac. Această îndrăzneală reprezintă o mare schimbare în cazul lui și reflectă sprijinul pe care-l primește din Rusia și China. În 2017, China a vrut ca Phenianul să atenueze tensiunile. Dar după ce SUA au impus tarife binemeritate, se pare că Beijingul a decis că este în regulă ca Phenianul să înțepe SUA.

Programul de testare al Coreei de Nord încă se confruntă cu o serie de dificultăți tehnice. Dar cu cât testează mai mult, cu atât învață mai mult.

Toată tensiunea l-a determinat pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, să declare din nou că 'orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi, inclusiv utilizarea armelor nucleare nestrategice, este inacceptabil și va duce la sfârșitul regimului Kim'. Austin a spus asta în timpul unei întâlniri din 3 noiembrie cu ministrul Apărării din Coreea de Sud, pe fundal în timpul declarației fiind un bombardier american B-52 și B-1. Mesajul a fost foarte clar.

Totuși, la începutul anului 2023, Coreea de Nord și China se află în centrul unei acumulări de arme nucleare nemaiîntâlnite până acum în această regiune.

Ce pot face SUA?

Sprijiniți aliații, plasați cea mai bună apărare antirachetă posibilă în punctele-cheie din Pacific, inclusiv Guam, și continuați să construiți interceptori în Alaska și California. Din fericire, SUA au interceptoare pe coasta de vest concepute pentru a elimina o amenințare nord-coreeană, lovind rachete la mijlocul zborului lor din Coreea de Nord către SUA. Alaska are 44 de interceptori și, în timpul pandemiei COVID-19, au finalizat situri pentru încă 20. În California, există patru situri de interceptoare la Vandenberg AFB, pe coasta centrală.

În ciuda tuturor acestor lucruri, așteptați-vă ca 2023 să vină cu noi pericole din Coreea de Nord. Kim Jong Un, precum alți actori răi, nu a uitat dezastrul din Afganistan și modul în care asta a arătat indecizia militară a administrației Biden. Cu Coreea de Nord ajutând Rusia, o victorie pe câmpul de luptă pentru Ucraina este cu adevărat de importanță globală".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.