Cea mai periculoasă agentă secretă a Cubei comuniste a fost eliberată de justiția americană


  • ACP
  • Jan 9, 2023 11:47
  • 758
Cea mai periculoasă agentă secretă a Cubei comuniste a fost eliberată de justiția americană

O fostă agentă a Cubei castriste, Ana Montes, considerată a fi fost una din cele mai periculoase unelte a spionajului antiamerican din întreaga istorie a Statelor Unite a fost eliberată vineri din închisoarea din Texas unde și-a ispășit ultima parte a pedepsei primite în urmă cu 20 de ani.  

Montes a lucrat pentru Agenția de Informații pentru Apărare a SUA (DIA) începând din timpul Războiului Rece,  în calitate de analist de top pentru Cuba, fiind cunoscută în comunitatea de informații drept "Regina Cubei" pentru vastele ei cunoștințe despre regimul comunist de la Havana.  

Potrivit dosarului întocmit de FBI, ea a servit statul comunist din motive ideologice, fără să pretindă vreo plată pentru serviciile oferite, deoarece nu era de acord cu politica externă a Washingtonului, printre altele.  

La jumătatea anilor '80, pe când lucra la Departamentul de Justiție, Ana Montes a fost identificată de serviciile de informații cubaneze că fiind o persoană care ar simpatiza cu cauza țării comuniste și, abordată de agenții acestora, a fost de acord să lucreze pentru spionajul cubanez. După ce a aplicat pentru slujba din cadrul DIA și a primit postul vizat, a început să transmită serviciilor cubaneze informații extrem de sensibile, pe care le-a memorat din computerul său de la locul de muncă, reușind astfel să nu lase nicio urmă și să nu fie prinsă cu vreun suport pentru transferul de informații. Informațiile clasificate erau transcrise din memorie acasă, pe computerul personal, apoi încărcate pe un disc criptat care era trimis autorităților cubaneze. În 2001, după 16 ani de activitate ca agent al Cubei comuniste, a fost arestată și condamnată la 25 de ani de închisoare, după ce și-a recunoscut vina în fața unei instanțe americane. Potrivit bazei de date a Biroului Federal al Închisorilor, ea a fost eliberată după ce a făcut numai 20 de ani din pedeapsă, pe 6 ianuarie.  

Șefa contrainformațiilor americane sub administrația Bush, Michelle Van Cleave, a descris-o pe Montes drept "unul dintre cei mai dăunători spioni pe care i-a descoperit vreodată Statele Unite. Ea a compromis tot, practic tot, legat de ceea ce știam despre Cuba, respectiv cum am operat în Cuba și împotriva Cubei". (sursa: Business Insider)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.