Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului Ciucă să suspende acordarea cetățeniei pentru persoanele din Rusia și așa-zisa Transnistrie. Revoluționarii solicită și declanșarea unei anchete


Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului Ciucă să suspende acordarea cetățeniei pentru persoanele din Rusia și așa-zisa Transnistrie. Revoluționarii solicită și declanșarea unei anchete

În contextul razboiului dus la scara larga de hoardele Kremlinului împotriva Ucrainei, Asociatia 21 Decembrie 1989 a lansat un comunicat prin care solicita Guvernului Romaniei sa suspende procedurile de acordare a cetateniei pentru persoanele din Federația Rusă, din Belarus, respectiv din asa-zisa Transnistrie.

Mai mult, organizatia civica cere institutiilor abilitate sa verifice cetateniile acordate in ultimii 5 ani persoanelor din zonele mentionate. 

De asemenea, Asociatia 21 Decembrie atrage atentia asupra pericolelor ce pot surveni de pe urma acordarii cetateniei persoanelor in cauza, fara a se efectua o verificare amanuntita a fiecarui caz. 

"SCRISOARE DESCHISĂ

Asociația 21 Decembrie 1989 Bucuresti solicita Guvernului României ca pe durata războiului ruso-ucrainean pana la restabilirea păcii, sa suspende procedurile de acordare a cetățeniei romane si sa dispună verificarea individuala a tabloului cetățeniilor acordate in ultimii 5 ani pentru persoane din spațiul Federatiei Ruse, inclusiv fâșia transnistreană, din Belarus si din statele neinvecinate României din spațiul ex-urss.

Aceste măsuri se impun având in vedere ca in ultimii ani, procedurile legale la Autoritatea Naționala pentru Cetățenie au fost impardonabil viciate, inclusiv din cauze de favoritism ori corupție, si s-a ajuns pana acolo încât in cazul redobandirii cetățeniei romane, solicitanții îndreptățiti (cum sunt cei din Basarabia) sa fie defavorizați si pedepsiți sa aștepte ani de zile, in timp ce persoane neîndreptățite sau mai putin îndreptățite de rangul cererii, sa primească prioritar sau mult prea repede încetățenirea si pașaportul românesc.

De asemenea, atragem atenția asupra potențialelor riscuri ca prin naturalizarea/acordarea pe cai ocolite sau insuficient chibzuite de cetățenie si pasapoarte românești, acestea ar putea ajunge si  in mâna unor persoane care le-ar putea utiliza intr-un scop necivil, militar sau terorist, in planuri de sabotaj sau terorism ale unei puteri străine ostile României si statelor UE si NATO, respective Occidentului in general.

In asemenea cazuri, pe lângă riscul local sau gravitatea unui incident, ar avea de suferit imaginea romanilor si a României in UE, Marea Britanie sau in alte state, imagine care ar ajunge sa fie compromisa grav sau iremediabil deteriorata - situație care nu poate fi trecută cu vederea si ar trebui văzuta ca un risc potențial de siguranța naționala, cetățenească  si militară.

Asociația „21 Decembrie 1989”

Președinte

Teodor Mărieș".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.