Dispută majoră între Polonia și Germania pe tema renunțării la veto în cadrul UE. Guvernul de la Varșovia se opune conceptelor care duc la "o Uniune Europeană federalistă"


Dispută majoră între Polonia și Germania pe tema renunțării la veto în cadrul UE. Guvernul de la Varșovia se opune conceptelor care duc la "o Uniune Europeană federalistă"

Secretarul general al principalului partid de guvernământ din Polonia, PiS, s-a poziționat împotriva propunerii Germaniei privind abandonarea veto-ului în cadrul UE, astfel încât un stat membru să nu poată bloca de unul singur decizii majore. 

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că UE nu își poate permite ca deciziile-cheie să fie blocate de unii membri ai UE.

"Votul cu majoritate calificată poate duce la rezultate mai juste pentru noi toți", a spus Baerbock. 

"Trebuie să fim capabili să acționăm rapid și eficient", a continuat aceasta. 

Dar secretarul general al PiS, Krzysztof Sobolewski, a declarat joi la radioul public polonez că "atât timp cât PiS va fi la putere, nu va exista niciun acord cu privire la abaterea de la principiul veto-ului în cadrul UE".

Potrivit oficialului partidului conservator, principiul este unul dintre fundamentele Uniunii Europene care garantează membrilor mai mici "că sunt parteneri mai degrabă decât pioni în UE".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Mueller, a reiterat poziția exprimată de Sobolewski.

"Guvernul polonez nu va fi de acord cu nicio modificare a legislației UE care ar reduce competențele statelor membre în ceea ce privește dreptul de veto", a spus Mueller.

Purtătorul de cuvânt a continuat spunând că Guvernul a considerat prevederile actuale privind dreptul de veto drept "suficiente" și a avertizat împotriva conceptelor care duc la "o UE federalistă", care, în opinia sa, ar putea duce la dezintegrarea blocului. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.