De ce nu se grăbește Rusia sa obțină pacea cu Ucraina și cât de periculoasă este ideologia dominantă în rândurile susținătorilor regimului actual de la Moscova


  • ACP
  • Jan 4, 2023 18:46
  • 2231
De ce nu se grăbește Rusia sa obțină pacea cu Ucraina și cât de periculoasă este ideologia dominantă în rândurile susținătorilor regimului actual de la Moscova

Un text al filozofului rus Boris Mezhuyev despre Alexandr Dughin, preluat cu câteva zile în urma de publicația rusă Novye Izvestia, dezvăluie parte din ideile întunecate ale acestui instigator la genocid, idei care sunt naturale Kremlinului, unde Dughin e un autor preferat, dar și al exaltaților care susțin putinismul și, în paralel, suprematismul rus.

Mezhuyev spune despre Dughin că este „fără nicio îndoială, exponentul revendicărilor de clasă ale acelui grup foarte larg care poate fi numit structuri de putere”, așadar, putem observa, exponent al revendicărilor acelora care au vărsat oceane de sânge, fie rusesc ori al altor popoare captive pentru zeci de ani în URSS ori pe teritoriul Rusiei actuale. 

Filozofia lui Dugin, spune Mezhuyev, se bazează pe un gând simplu – „ființa reală se dezvăluie în fața morții, pentru că în fața morții înțelegi că ființa și nimicul sunt unul și același lucru”. „Întreaga metafizică occidentală nu este atât uitarea ființei, cât uitarea morții, un asemenea apel la prezentul etern. Pentru Dughin, adevărata revelație a ființei reale este războiul, iar cei mai adevărați filozofi ar fi războinicii. Cei care stau în birouri și citesc cărți și gândesc în formule matematice nu au nimic de-a face cu existența reală”. 

Înțelegem de aici că pentru Dughin și publicul lui războiul actual din Ucraina nu ar fi deloc o imensă tragedie pentru poporul rus, care își vede zeci de mii de bărbații mutilați ori uciși în tranșeele pline de noroi, sau arși în tancuri, ci doar posibilitatea adevăratei revelații a ființei reale. În condițiile acestea, de ce ar dori încetarea războiului cei care urmează ideile lui Dughin? Războiul este un scop în sine pentru Dughin, iar daca în desfășurarea lui sunt ocupate teritorii, cu atât mai bine. 

„Ucideți, ucideți, ucideți” îi îndemna Dughin pe ruși, cu ani în urmă, iar acum cei care poarta uniformele armatei ruse au ocazia să facă asta la scara industrială, câtă vreme războiul e în derulare. 

Ce are de făcut restul societății ruse, conform concepțiilor lui Dughin, în timpul în care armata rusă e ocupată să ucidă ucraineni, fie militari ori populație civilă? Trebuie să se subordoneze necondiționat structurilor ruse de putere, spune acesta. Marxismul, explică Mezhuyev, pomenind deloc surprinzător un alt instigator la genocide, „are dreptate că filosofia are o origine de clasă, că filosofia nu este decât o revendicare sistematică a unei anumite clase de putere și influență în societate. Proiectul Iluminismului este afirmarea pretențiilor asupra puterii și influenței clasei intelectuale, o clasă născută în epoca Timpurilor Moderne și definită de această eră. Filosofia Contra-Iluminismului, al cărei reprezentant este Dugin (de fapt, se poate spune chiar un reprezentant „tipic”), este o discreditare sistematică a acestor afirmații. Dugin a fost, fără nicio îndoială, un exponent al revendicărilor de clasă ale acelui grup foarte larg, care poate fi numit <structuri de putere>. Cineva a numit (structurile de putere) „noua nobilime” ... vorbim despre un proiect de subordonare a clasei intelectuale, precum și a clasei industriale și comerciale, față de oamenii din uniformă”.

„Dugin s-a concentrat în principal pe armată, construindu-și filosofia pe baza acesteia, dar viața a făcut ajustări: astăzi, în Rusia, agențiile de aplicare a legii sunt ceva mai mult decât armata, iar Dughin poate fi la fel de bine considerat filozoful lor de către luptătorii Rosgvardiya, de trupele Wagner și de fosta miliţie. Dugin este un proiect contra-iluminist bazat ... pe comunitatea puterii” lămurește suplimentar Mezhuyev, făcând bine înțeles totodată și proiectul politic al Rusiei lui Putin, în care sunt atât de riguros urmarite ideile dughiniste. 

Ronald Reagan a numit Uniunea Sovietică, în 1983, Imperiu al Răului și nu a greșit absolut deloc – vorbea de acel lagăr imens în care au fost uciși ori închiși în lagăre zeci de milioane de nevinovați, iar restul populației a trăit în frică și lipsuri. La treizeci de ani după ce a ieșit din comunism, bună parte din Rusia, începând de la Kremlin, pare să se fi acomodat cu concepțiile altui întuneric al omenirii, cu concepțiile lui Dughin, iar asta face din nou din Rusia, fără nicio îndoială, un nou Imperiu al Răului – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.