Ucraina, model funcțional în materia rețelelor digitalizate de management militar


Ucraina, model funcțional în materia rețelelor digitalizate de management militar

Ucraina a creat o versiune low-cost a proiectului pentru care Pentagonul a cheltuit decenii și miliarde de dolari pentru: o rețea de drone conectate digital, de informații operative și sisteme militare de reacție, potrivit jurnaliștilor de la Wall Street Journal.

Conectată prin satelit și utilizând un software special, o rețea de drone, de unități de luptă și de arme oferă apărătorilor ucraineni un nivel de inteligență, coordonare și precizie care le permite să forțeze armata rusă, depășită și stângace, să piardă.

Versiunea ucraineană, construită în mare parte pe hardware standard, rămâne departe de efortul de digitalizare pe scară largă și extrem de ambițios al armatei americane, care a evoluat și s-a extins odată cu progresele tehnologice și este cunoscut sub numele de ”război centrat pe rețea”. Ministerul Apărării caută acum o amplificare a rețelei, un upgrade în materie de securitate și lățime de bandă care să depășească cu mult realizările de până acum ale Ucrainei.

Totuși, spun veteranii proiectelor de digitalizare din SUA și aliate, crearea cu succes a unui sistem virtual de comandă și control din mers oferă Occidentului lecții valoroase, inclusiv în ceea ce privește necesitatea de a experimenta și de a aduce în proiect și experți non-militari.

„Lecția este că ei, ucrainenii, inovează în mod continuu, iar noi nu ”, a spus Glen Grant , un locotenent colonel britanic pensionat, cu experiență în digitalizarea activelor militare, care a lucrat cu forțele armate ale SUA și ale Ucrainei la reforma apărării din 2014. Armatele occidentale birocratice sunt „prea lente și neîndemânatice” pentru a aplica rapid noi soluții tehnice la problemele de pe câmpul de luptă, a spus el.

Ucrainenii cunoscători în ale tehnologiei au adaptat tehnica de a duce războiul de gherilă la rigorile actualei ere digitale. Gherilele au transformat întotdeauna mijloacele improvizate de luptă în arme - de la sulițe din bețe de bambus la cocktailuri Molotov. În Ucraina, care are o industrie înfloritoare de externalizare a tehnologiei și o mulțime de hackeri, oamenii motivați sunt adesea ingineri software care se conectează prin servicii digitale, inclusiv mesageria criptată Signal și rețeaua de companii precum SpaceX a lui Elon Musk. Instrumentele lor de luptă în sistem de gherilă au devenit aplicațiile mobile, imprimantele 3-D și dronele de uz casnic.

„Inamicul nostru s-a pregătit 20 de ani pentru un război pe scară largă. Noi am făcut un uriaș salt tehnologic în numai 10 luni ”, a scris ministrul transformării digitale al Ucrainei Mykhailo Fedorov, pe Twitter, săptămâna trecută.

Unitățile de luptă modifică dronele casnice, pe care apoi le lansează de la distanță pentru a arunca grenade asupra pozițiilor inamice. Soldații voluntari își folosesc experiența în sectorul privat pentru a dezvolta software de gestionare a resurselor în prima linie. Unele dintre companiile ucrainene creează vehicule electrice telecomandate, pe care se pot instala echipamente grele de luptă sau capacități de transport marfă. În tot acest timp, programatorii ucraineni au actualizat sistemul de comunicații integrate, pe care armata îl numește Delta, pentru a oferi comandanților informații în timp real de pe câmpul de luptă, primite de la drone și de la observatorii din teritoriile ocupate.

„Acesta se numește „război integrat”, iar armata ucraineană va fi cea mai modernă dintre toate datorită experienței practice dobândite în această confruntare”, spune Roman Perimov , cel care conduce o unitate de dezvoltare a unor noi tehnologii militare. Echipa lui construiește echipamente artizanale pentru a bloca dronele rusești și produce baterii ieftine, de mare capacitate, pentru a menține soldații online în timpul luptei.

„Avem 500 de drone pe cer pentru operațiuni militare standardizate. Nimeni nu a mai făcut asta înainte ”, spune Perimov. 

Dronele low-cost și apărarea împotriva UAV-urilor inamice este una dintre cele mai mari inovații apărute în acest război. Atât unitățile ucrainene, cât și cele rusești folosesc în mod obișnuit versiuni modificate de drone comerciale mici pentru recunoaștere și atac.

Soldații ucraineni folosesc imprimante 3-D pentru a crea hamuri compacte din plastic care se atașează la dronele comerciale populare, astfel încât acestea să poată fi înarmate cu grenade, a spus Perimov. Curelele sunt echipate cu senzori de lumină ieftini fixați pe un dispozitiv mecanic. Când operatorul comandă dronei să aprindă lumina, senzorii deschid și clema pentru a elibera cureaua care ține grenada. Costul total al unui astfel de dispzitiv imprimate 3-D este de aproximativ 10-15 USD.

„ Astfel de drone nu fac foarte mari pagube, dar pot elimina un vehicul sau câțiva parașutiști ”, spune Perimov, a cărui unitate investighează în prezent utilizarea baloanelor comerciale stratosferice care ar putea efectua recunoaștere sau comunicații pe câmpul de luptă.

Un element al succesului Ucrainei în inovare este modul în care diferite unități militare și companii de tehnologie ucrainene lucrează la propriile lor tehnologii militare noi - o abordare de jos în sus care uneori arată mai mult ca un șir de garaje din Silicon Valley decât un proiect finanțat de Pentagon.

Există, de asemenea, un proiect în Ucraina legat de utilizarea vehiculelor terestre electrice înarmate cu telecomandă de către un contractor militar ucrainean, care lucrează și la mitraliere telecomandate. Compania a folosit tehnologia în ultimele luni, dar fondatorul ei a refuzat să comenteze.

Potrivit lui Yaroslav Gonchar, cofondatorul organizației neguvernamentale „Aerorozvidka”, care ajută armata ucraineană din 2014, Ucraina a folosit și un sistem pentru a combina informațiile provenite de la drone și sateliți cu un chatbot numit „STOP războiul rusesc”, prin intermediul căruia ucrainenii puteau trimite mesaje. Practic, toate unitățile care au luat parte la bătăliile de la Kiev primăvara trecută au folosit sistemul „Delta” , la care unitățile au acces de pe un laptop sau tabletă, a remarcat Gonchar. 

Soldații și comandanții ucraineni cred că una dintre componentele importante pentru tehnologia militară ucraineană a fost decizia SpaceX de a furniza mii de terminale de conexiune Starlink la începutul războiului. Majoritatea unităților au un astfel de dispozitiv, uneori camuflat în carton sau gunoi pentru a evita detectarea de către dronele inamice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.