O postare pe Twitter care-l comemora pe liderul naționalist ucrainean din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera, a fost ștearsă de pe pagina Parlamentului Ucrainei, ca urmare a reacțiilor de dezaprobare venite din Polonia, a declarat marți un ministru polonez.
Arkadiusz Mularczyk, ministru adjunct de Externe, a precizat că Polonia se opune oricărei sărbători în memoria lui Bandera. În timp ce Bandera este amintit de unii din țara sa natală drept un luptător pentru libertate, el e considerat de Varșovia responsabil pentru uciderea a aproximativ 100.000 de polonezi de către armata sa insurgentă ucraineană în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Masacrul din Volînia.
"Nu există nicio acceptare din partea statului polonez a comemorărilor lui Stepan Bandera", a declarat Mularczyk. El a adăugat că dispariția postării de pe pagina Parlamentului Ucrainei indică faptul că partea ucraineană "a auzit vocea Poloniei".
Parlamentul Ucrainei a publicat duminică pe Twitter o fotografie a comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, alături de un portret al lui Bandera.
"Victoria completă și finală a naționalismului ucrainean va veni atunci când imperiul rus va înceta să mai existe. O luptă împotriva imperiului rus este în prezent în desfășurare. Iar liniile directoare ale lui Stepan Bandera sunt bine cunoscute de comandantul șef al forțelor armate", se preciza în descrierea fotografiei.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat luni, într-o conferință de presă, că Guvernul polonez a fost foarte critic față de orice încercare de a glorificare a lui Stepan Bandera.
"Suntem extrem de critici cu privire la orice mișcare de a-l glorifica pe Stepan Bandera. Nu pot exista nuanțe aici!", a spus Mateusz Morawiecki.
El a adăugat că plănuiește să abordeze chestiunea "foarte, foarte accentuat" în timpul următoarelor sale discuții cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.
În ciuda faptului că Polonia și Ucraina au pus bazele unei alianțe extrem de puternice împotriva agresiunii ruse ce e în plină desfășurare, amintirea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial – și în special masacrul a până la 100.000 de civili polonezi comis de către Armata Insurgentă Ucraineană – continuă să fie un element de dezbinare.
Deși postarea a fost ștearsă ulterior de pe Twitter, ea a atras critici de la Varșovia atât din partea exponenților guvernamentali, cât și din partea opoziției.
"Comemorarea lui Stepan Bandera, responsabil pentru uciderea în masă a populației poloneze, pe profilul (Parlamentului - n.red.) Ucrainei trebuie să ridice obiecții", a scris Radosław Fogiel, o personalitate de rang înalt din partidul principal de guvernământ, PiS.
"Acest lucru trebuie să fie clar, mai ales pentru prieteni – cu atât mai mult cu cât Ucraina are acum noi adevărați eroi" de comemorat, a adăugat Forgiel, care ocupă funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei, Łukasz Jasina, a publicat ulterior o postare pe Twitter în care și-a exprimat acordul cu cele spuse de Fogiel.
Într-o declarație separată, transmisă de postul de stat TVP, Jasina a spus: "Atitudinea noastră față de crimele comise de UPA rămâne neschimbată. Sperăm că apropierea națiunilor poloneză și ucraineană va duce la o mai bună înțelegere a istoriei noastre comune".
Un lider al opoziției, Władysław Kosiniak-Kamysz, șef al Partidului Popular Polonez (PSL), a postat, la rândul său, pe Twitter: "Bandera este responsabil pentru genocid. Amintirea unui criminal de către Parlamentul ucrainean nu va construi relații bune polono-ucrainene, care pot fi construite doar pe adevăr".
În iunie, Ministerul de Externe al Poloniei a intervenit după ce ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnyk, a negat că Bandera ar fi responsabil pentru uciderea în masă a etnicilor polonezi și evrei.
Deși Ministerul ucrainean de Externe s-a distanțat de remarcile lui Melnyk de la acea vreme, câteva luni mai târziu acesta a fost numit în funcția de viceministru de Externe. Personalitățile guvernamentale poloneze au descris această decizie drept "inacceptabilă". (sursa: AICI, AICI și AICI)