INTERVIU. ”Ucraina se confruntă cu o MAFIE judiciară!” – acuzațiile șefului Centrului de Acțiune și Anticorupție din Ucraina. 60% din bugetul țării îl reprezintă banii occidentali. Războiul și ”epoca de aur” a funcționarilor corupți / Anna Neplii


INTERVIU. ”Ucraina se confruntă cu o MAFIE judiciară!” – acuzațiile șefului Centrului de Acțiune și Anticorupție din Ucraina. 60% din bugetul țării îl reprezintă banii occidentali. Războiul și ”epoca de aur” a funcționarilor corupți / Anna Neplii

Pentru a adera la Uniunea Europeană, este imperativ necesar ca Ucraina să își reformeze din temelii sistemul judiciar. Însă inerția în fața corupției endemice din trecut amenință să submineze acest proces esențial și indispensabil pentru viitorul țării.

Președintele Volodimir Zelenski a aprobat, pe 20 decembrie, o lege care stabilește o nouă procedură de selectare și de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională a Ucrainei (CCU). În prezent, comisia de concurs ar trebui să fie formată din șase membri – trei din Ucraina și trei experți internaționali.

Cu toate acestea, Comisia de la Veneția, care a primit textul proiectului de lege înainte de votul în Parlament, a anunțat că nu acceptă această opțiune. Reprezentanții Comisiei de la Veneția insistă că în comisia de concurs trebuie să fie șapte membri, inclusiv un reprezentant internațional. De asemenea, Comisia Europeană se așteaptă la schimbări corespunzătoare, întrucât aceasta este o reformă importantă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Într-un interviu oferit pentru Kiev Post, Vitaliy Shabunin – șeful Centrului de Acțiune Anticorupție – explică dominantele stării actuale a sistemului judiciar al Ucrainei.  

Reporter: Cum apreciați situația în care se găsește puterea judiciară, având în vedere lichidarea Tribunalului Administrativ Districtual Kiev și adoptarea legii privind Curtea Constituțională a Ucrainei?

Vitaliy Shabunin: Să începem cu problema Curții Constituționale. Prima cerință este ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să nu înceapă fără adoptarea unor legi necesare. Mă refer la reforma Curții Constituționale, al cărei nucleu este procedura de alegere a judecătorilor. Adică, această reformă trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Legea adoptată, semnată de președinte, contravine cerinței. Comisia de la Veneția a afirmat că, în primul rând, legea a venit prea târziu și nu au avut timp să o analizeze. În al doilea rând, legea adoptată nu prevede o majoritate de experți independenți.

Cred că proiectul de lege a fost trimis cu întârziere în mod intenționat, în speranța că documentul va fi aprobat rapid, fără multă analiză. Pare o operațiune planificată. Cu toate acestea, guvernul s-a împușcat în picior, pentru că legea va trebui totuși votată din nou sau Ucraina va trebui să renunțe la integrarea europeană.

Reporter: Oficialii guvernamentali spun că reprezentanții internaționali nu ar trebui să aibă ultimul cuvânt pentru că suntem un stat suveran și experții occidentali nu pot lua decizii în țara noastră...

Vitaliy Shabunin: Și cine a spus că vor fi străini? Reprezentanții organizațiilor internaționale pot fi ucraineni. Și îmi „place” poziția unor oficiali cu privire la suveranitatea Ucrainei. Ajutorul din Occident reprezintă 60% din bugetul național. În acest sens, există întrebări și nelămuriri privind suveranitatea?

Reporter: Care e predicția dumneavoastră? Vor vota din nou legea, respectând recomandările Comisiei de la Veneția? 

Vitaliy Shabunin: Există trei opțiuni: 1) Comisia de la Veneția își va schimba decizia (ceea ce este foarte, foarte puțin probabil); 2) Vom schimba legea sau 3) nu vom îndeplini condițiile de aderare la UE și nu ne vom alătura proiectului european.

Reporter: Putem afirma că, prin adoptarea legii în forma actuală, unii oficiali ucraineni blochează procesul aderării Ucrainei la UE? 

Vitaliy Shabunin: Nu cred că se vrea asta. Tot ce se urmărește este controlul Curții Constituționale. Sunt convins că Zelenski și echipa sa vor ca Ucraina să intre în UE. Însă de ceva timp, atitudinea tuturor este următoarea: „Suntem tinerii lideri ai lumii libere, am oprit hoarda rusă!”. Eu cred că nu este normal să te comporți așa – nu puteți fi ”tinerii lideri ai lumii libere” în timp ce forțați obținerea controlului asupra unor instituții-cheie ale statului. 

Reporter: În prezent controlează cineva Curtea Constituțională? 

Vitaliy Shabunin: Acum nu există o putere care să influențeze o decizie majoritară. 

Reporter: Ar trebui să ne așteptăm ca partenerii internaționali să oprească negocierile cu autoritățile ucrainene până la luarea în considerare a indicațiilor Comisiei de la Veneția și adoptarea modificărilor necesitate de legea Curții Constituționale?

Vitaliy Shabunin: Nu vor fi negocieri atâta timp cât legea există în forma actuală. Încăpățânarea de a o menține așa cauzează probleme de imagine Ucrainei.  

Reporter: Ce demonstrează sistemului nostru judiciar prin lichidarea Tribunalului Administrativ Districtual Kiev?

Vitaliy Shabunin: Vedeți, când Pavlo Vovk, șeful Tribunalului Administrativ Districtual Kiev (unul dintre cei mai corupți judecători din Ucraina – n. red.) făcea tot ce voia în văzul lumii și se implica brutal în actul de justiție, în schimbul unor sume de bani, pentru a facilita un verdict sau altul, problemele sunt uriașe… Tolerând asta, semnalul era că așa ceva era ”acceptabil”. 

Această instituție trebuia lichidată mult mai devreme, înainte ca americanii să ceară asta. Decizia ar fi trebuit să fie una internă a statului, dar nu a fost așa. Prin urmare, vreau să-i întreb pe parlamentarii din partidul de guvernământ Servitorul Poporului, care vorbesc despre ”independență”: de ce nu ați manifestat independență față de Tribunalul Administrativ Districtual Kiev în cursul lunilor de când sunteți la putere?

Lui Vovk i-au fost impuse sancțiuni chiar acum, pentru că pe 11 ianuarie va avea loc un congres al judecătorilor, care ar trebui să aleagă componența Înaltului Consiliu al Justiției. Atunci va deveni plenipotențiar Înaltul Consiliu al Justiției, care va lansa reforma în justiție. Iar acum, Consiliul de Etică (organism care îi verifică pe candidații pentru Înaltul Consiliu al Justiției – n. red.) a făcut o listă cu persoanele care pot fi numite la Înaltul Consiliu al Justiției. Vovk și Tribunalul Administrativ Districtual Kiev au fost grupul-cheie care a blocat aceste alegeri, motivând delegații Congresului să nu voteze.

Acum există o mafie judiciară care declară că nu este nevoie de Înaltul Consiliu al Justiției pentru că această pârghie ar putea demite judecători.

Reporter: Mai exact, la ce mafie judiciară vă referiți? 

Vitaliy Shabunin: De exemplu, Consiliul Judecătorilor din Ucraina, Tribunalul Administrativ Districtual Kiev, care este încă influent. Judecătorii îl ascultă pe Vovk, întrucât este încă în funcție pentru că doar Înaltul Consiliu al Justiției va fi autorizat să-l destituie. De aceea, Vovk îi convinge pe judecători să nu voteze pentru alegerea membrilor Înaltului Consiliu al Justiției – pentru a-și păstra statutul.

Reporter: Adică, Vovk poate redeveni din nou judecător activ, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, dacă nu vor exista alte decizii relevante în privința lui?

Vitaliy Shabunin: Nu. Vovk este într-atât de toxic încât nu se va mai putea întoarce. Sunt două scenarii – fie va continua să ocupe decorativ funcția de judecător, primindu-și salariul până când va ajunge la închisoare, fie se va clarifica problema componenței Înaltului Consiliu al Justiției, moment în care, cu siguranță, va fi dat afară din sistem.  

Reporter: În prezent, numărul anchetelor de corupție a scăzut din cauza dosarelor închise și a lipsei accesului public la informații. Putem spune că aceasta este o „epocă de aur” pentru funcționarii corupți?

Vitaliy Shabunin: 60% din bugetul național al Ucrainei sunt bani occidentali. Cifra va fi mai mare, fiți convinși. Aceasta înseamnă că orice scandal de corupție în Ucraina este ca și cum ai fura banii occidentali. A fura din buget acum înseamnă a submina încrederea nu doar a elitelor occidentale, ci și a societăților occidentale și a alegătorilor acestora, iar încrederea este cheia pentru obținerea de arme și bani. Cine fură din buget este cu adevărat un dușman al țării.

Se fură? Da, se fură. Acest lucru se vede din achiziții. Este vorba despre o schemă de corupție coordonată de conducerea politică de vârf a Ucrainei? Nu arată așa. Toate indiciile arată că asta se întâmplă doar la nivel local. 

Reporter: Sloganul Centrului de Acțiune Anticorupție este „Corupția are un nume”. Cum se numește corupția astăzi în Ucraina?

Vitaliy Shabunin: Organizația noastră are politica de a se angaja în critici publice sau confruntări cu autoritățile numai dacă toate metodele anterioare au eșuat – negocieri, explicații ale specialiștilor reali, concursuri desfășurate cu experți internaționali ș.a.m.d..  

Nu suntem anchetatori. 90% din informațiile despre schemele de corupție le oferim presei. Având în vedere efortul de război al tuturor, acum suntem mai blânzi în comunicarea cu autoritățile și facem mai rar investigații. 

Prin urmare, mă voi abține să răspund la această întrebare, întrucât persoanele pe care le-aș numi vorbesc în prezent lumii, în numele Ucrainei, solicitând bani și arme.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.