Alcoolismul îi face pe militarii ruși să-și ia la bătaie comandanții, uneori până la moarte. Putin a înăsprit condamnările pentru ”acte violente împotriva unui superior”


  • ACP
  • Dec 30, 2022 21:32
  • 1041
Alcoolismul îi face pe militarii ruși să-și ia la bătaie comandanții, uneori până la moarte. Putin a înăsprit condamnările pentru ”acte violente împotriva unui superior”

Problemele militarilor ruși cu băutura și cu disciplina la modul general nu sunt notorii de ieri, de azi, și chiar nu mai surprind decât prin sălbăticia celor care le săvârșesc. 

Un articol din publicația rusă Magnitogorsk Online prezintă o astfel de faptă săvârșită de un sergent major, care și-a bătut comandantul până la moarte într-un tren care traversa regiunea Chelyabinsk. 

Potrivit anchetatorilor, militarul (aflat într-o stare avansată de ebrietate) și-a atacat comandantul - un căpitan al armatei ruse - în compartimentul unui vagon dintr-un tren militar aflat în gara Misyash, iar căpitanul a murit la scurt timp după ce a fost lovit în mod repetat, din cauza rănilor. 

Atât căpitanul cât și sergentul major au fost recrutați în armata rusă în cadrul mobilizării anunțate în septembrie. Sergentul major a fost dus în arest, unde va rămâne pentru două luni, conform deciziei tribunalului militar al garnizoanei Magnitogorsk, urmând a fi urmărit penal pentru „acte violente comise împotriva unui superior în timpul mobilizării”, pentru care risca de la 5 la 15 ani de închisoare. 

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Putin a semnat amendamentele legislative care au instituit pedepse noi pentru dezertare, jaf și predare și a introdus efectiv noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război” în Codul penal. Articolul 334 din Codul penal, care vorbește de „acte violente împotriva unui superior” a fost modificat în partea 3, instituind „închisoare de la 5 la 15 ani pentru o infracțiune săvârșită în condiții de conflict armat” – detalii AICI.  

De la începutul mobilizării au murit mai mulți bărbați înainte de a ajunge pe front, conform presei ruse, iar reacția autorităților a fost în unele cazuri una total lipsita de respect pentru cei uciși și rudele lor, care au cerut explicații. Astfel, când au murit, la începutul lunii decembrie, patru bărbați mobilizați dintr-o unitate de antrenament din Yelani din regiunea Sverdlovsk, deputatul Dumei de Stat Maksim Ivanov, oficialul responsabil cu coordonarea problemelor legate de mobilizare în regiunea Uralilor din Rusia, a comentat despre moartea lor: „Sincer să fiu, nu știu ce s-a întâmplat. Au murit și gata, nu am intrat în detalii” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.