În penultima zi lucrătoare din 2022, 29 decembrie, dictatorul rus Vladimir Putin a promulgat un consistent pachet legislativ, statuând o serie de noi normative cu rol represiv împotriva propriului popor. Practic, Putin a ”sigilat” prin semnătură proprie o succesiune de proiecte adoptate la ordin de către Duma de Stat, în sesiunea de toamnă care a fost marcată de o rodnicie legislativă fără precedent în Rusia.
Concret, prin noile legi represive instituite împotriva rușilor, Vladimir Putin a statuat următoarele:
- a introdus pedepse cu închisoare de până la 5 ani și amenzi în valoare de 5 milioane de ruble pentru profanarea panglicilor Sf. Gheorghe;
- a introdus pedeapsa cu închisoare pe viață pentru acțiuni care pot fi considerate arbitrat de către autorități drept ”organizare de sabotaj, finanțare și propaganda acestuia”;
- a obligat serviciile de taximetrie, în special cele de tip ride sharing, cum ar fi Yango, să pună la dispoziție și să transfere datele personale ale călătorilor către FSB;
- a introdus prin lege pedeapsa de minim 2 ani închisoare pentru două încălcări ale legislației privind agenții străini;
- a oferit permisiunea organelor de securitate extradepartamentală să doboare orice tip de drone;
- a secretizat prin lege veniturile forțelor de securitate care participă la războiul din Ucraibna și cele ale oficialilor din regiunile ocupate ale Ucrainei;
- a introdus o cotă de 10% în universități pentru copiii militarilor și „eroii operațiunilor speciale”.
În sesiunea de toamnă a Dumei de Stat a Federației Ruse, au fost adoptate peste 600 de legi - un record de productivitate legislativă în întreaga istorie modernă a țării, dar și la nivel mondial.
În același timp cu promulgarea legilor represive, guvernul rus încearcă să închidă Grupul Helsinki din Moscova, una dintre cele mai vechi organizații pentru drepturile omului din țară, potrivit unei notificări publicate marți pe site-ul unei instanțe din Moscova. Grupul, care își are rădăcinile în epoca sovietică, emite un raport anual privind situația drepturilor omului în Rusia.
Valery Borshov, copreședintele Grupului Helsinki din Moscova, a declarat că autoritățile ruse distrug în mod deliberat cele mai respectate organizații pentru drepturile omului.
„Grupul Helsinki din Moscova este cea mai veche organizație pentru drepturile omului din țară, așa că faptul că autoritățile vor să ne lichideze nu mă surprinde deloc”.
După invadarea Ucrainei în februarie, președintele rus Vladimir Putin a intensificat o campanie de suprimare a disidenței, indiferent dacă aceasta vine din partea mass-media independente, a grupărilor neguvernamentale pentru drepturile omului sau a oponenților politici.
Luna aceasta, politicianul de opoziție Ilya Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armată, din pricina publicării unor rapoarte despre atrocitățile comise de soldații ruși la Bucha, lângă Kiev. În urmă cu un an, instanțele au închis Centrul rus pentru drepturile omului „Memorial” și organizația aferentă „Memorial International”, cunoscută pentru cronicizarea și sprijinirea memoriei crimelor din epoca lui Stalin.
Grupul Helsinki de la Moscova a fost fondat în 1976 de oameni de știință dizidenți sovietici și activiști pentru drepturile omului pentru a monitoriza respectarea de către Uniunea Sovietică a Acordurilor de la Helsinki, un pact între Est și Vest menit să ajute la atenuarea tensiunilor în apogeul Războiului Rece.